Sudegusio namo Londone savininkas negali susitaikyti: aš noriu ten patekti, turi būti kažkas likę

  • Teksto dydis:

Gaisrai Europoje niokoja gamtą ir gyventojų turtą. Per šiuos metus jau išdeginti didesni plotai nei pernai per visus metus, praneša LNK.

Veningtono gyvenvietės rytiniame Londono pakraštyje gyventojai bando atsigauti po niokojančio gaisro, kuris sunaikino eilę namų. Gaisras kilo per Didžiosios Britanijos rekordinę karščio bangą dėl kurios Londono ugniagesiams teko išgyventi įtempčiausią dieną nuo tada, kai Antrojo pasaulinio karo metais ant miesto krito bombos.

Vietos gyventojams leista sugrįžti į namus ir patikrinti, ar ten dar liko kas nors vertingo, tačiau ugnis po savęs daugiausia paliko tik pelenus.

„Namuose buvo visokių mielų menkniekių, pavyzdžiui, paskutinis mano močiutės cigarečių pakelis, kai ji prieš 30 metų metė rūkyti. Aš tiesiog noriu ten patekti, ten turi būti kažkas, ką galėčiau jiems grąžinti. Visada žinojau, kad durys atidarytos, o dabar nebe“, – kalbėjo vietos gyventojas George Allenas.

Jeigu taip nutiko kartą, gali kartotis ir ateityje.

Klimato ekspertai perspėja, kad dėl visuotinio atšilimo padaugėjo ekstremalių oro reiškinių, o tyrimai rodo, kad tikimybė, kad Jungtinėje Karalystėje temperatūra pasieks 40 laipsnių, dabar yra dešimt kartų didesnė nei priešindustrinėje eroje.

„Įprastai pas mus tokie dalykai nevyksta, bet staiga dabar žiūrėdamas į visą tai pagalvoju, mūsų vasaros darosi vis karštesnės. Jeigu taip nutiko kartą, gali kartotis ir ateityje“, – teigė Londono ugniagesių brigados vadas Paulas Mccleghanas.

Tad Jungtinės Karalystės gyventojams prie tokio vaizdo greičiausiai teks priprasti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tikiuosi, kad tėvai čia negrįš. Nenorėčiau, kad jie tai pamatytų. Geriausia išsaugoti prisiminimus“, – samprotavo G. Allenas.

Ne ką geresnis vaizdas Ispanijoje. Per praėjusią savaitę čia išdegė daugiau nei 30 tūkst. hektarų miškų, o tūkstančiai žmonių paliko namus. Neišvengta aukų. gaisrai ir toliau kelia grėsmę gyventojų turtui.

„Pietavau su draugais namuose ir staiga dingo saulės šviesa, tad bėgome pažiūrėti, kad vyksta. Kalno viršūnėje degė miškai. Per pusvalandį pučiant stipriam vėjui gaisrai persimetė į gyvenvietę ir namai sudegė“, – prisiminė vietos gyventojas Antonio.

„Pradėjome kasti žemę aplink mano draugo namą, kad ugnis jo nepasiektų. Likome prie jo medinių durų stebėti gaisro iki 2 val. nakties“, – pasakojo kitas vietos gyventojas Emmanuelis.

Gaisrai nusiaubė daugybę Europos šalių. Štai dar sekmadienį gyventojai buvo evakuoti iš populiarios turistinės vietovės Graikijos Lesbo saloje, nes kalnų miškuose kilęs gaisras išplito. Kai kurie vyresnio amžiaus gyventojai prieš išvažiuodami į autobusą galėjo supakuoti tik kelis plastikinius maišelius su daiktais. 

Graikijoje kelias savaites vyravo karšti ir sausi orai, pūtė gūsingas vėjas.

Šeštadienį atkeliavusi karščio banga kai kuriose vietovėse pakėlė temperatūrą per 41 laipsnį. Prognozuojama, kad karštis išsilaikys kelias dienas.

Miškų gaisrai Europoje šiais metais jau sunaikino didesnius plotus nei per visus 2021-uosius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesistebėkit \\\\\.../////

Nesistebėkit  \\\\\...///// portretas
po tokios nelaimės kiekvienam gali "stogas" pavažiuoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių