Šimtmečio uraganas Floridoje: kol vieni evakuojasi, kiti skrenda tiesiai į audrą

  • Teksto dydis:

Floridos valstijoje (JAV) vyksta intensyvus pasirengimas artėjančiam uraganui „Milton“, kuris sausumą turėtų pasiekti trečiadienio vakarą arba ankstų ketvirtadienio rytą. Pareigūnų teigimu, tai gali būti smarkiausia audra, užklupusi Floridą per maždaug šimtmetį.

Kaip pranešė CNN, remiantis Nacionalinio uraganų centro duomenimis, „Milton“ yra 5 kategorijos uraganas.

Penktos kategorijos uraganus Nacionalinė vandenynų atmosferos asociacija laiko „katastrofiškais“.

Jų vėjo greitis pasiekia daugiau nei 249 km/h ir gali padaryti labai didelę žalą.

Asociacijos teigimu, uragano paveiktos vietovės gali likti negyvenamos savaites ar mėnesius.

„Milton“ centras šiandien persikels per rytinę Meksikos įlanką, vėlų vakarą arba ankstų ketvirtadienio rytą pasieks vakarinę-centrinę Floridos pakrantę ir ketvirtadienio popietę pasitrauks nuo Floridos rytinės pakrantės virš vakarinio Atlanto vandenyno“, – pranešė centras.

Prognozuojama, kad oro sąlygos šiandien blogės visoje valstijoje.

Meteorologai taip pat perspėjo, kad uraganas „Milton“ gali sukelti kelis tornadus.

Nacionalinės vandenynų atmosferos asociacijos teigimu, uraganas greičiausiai sukels perkūnijas centrinėje ir pietinėje Floridoje. Sinoptikai taip pat perspėja apie liūtis, staigius potvynius, stiprų vėją ir galimus užtvinimus.

Scanpix nuotr.

„Uraganų loterija“

„Galiu pasakyti be jokio dramatizavimo, jei nuspręsite likti vienoje iš tų evakuacijos zonų, mirsite“, – CNN sakė Tampos miesto Floridoje merė Jane Castor.

Daugiau nei 5,5 milijono žmonių buvo raginami išvykti iš Floridos vakarinės pakrantės. Anot „The New York Times, tai viena didžiausių evakuacijų valstijos istorijoje.

Evakuacija, sudariusi didžiules automobilių spūstis greitkeliuose, prasidėjo jau pirmadienį, o antradienį išvykstančių žmonių skaičius išaugo. Manoma, kad uraganas „Milton“ smogs pažeidžiamam Tampos regionui, kuris nebuvo tiesiogiai nukentėjęs nuo uragano daugiau nei šimtmetį.

„Jei nusprendėte gyventi Floridoje, neišvengiamai patenkate į „uraganų loteriją“, – BBC kalbėjo floridietis Džeraldas Lemusas.

Dž. Lemusas visą savo gyvenimą gyveno pakrantės mieste Bradentone, bet iki šiol niekada nesievakavo. Pamatęs uragano „Helene“ nusiaubtą regioną, jis stebėjo, kaip „Milton“ staiga sustiprėjo, todėl nusprendė išvykti.

„Aš nenorėčiau ten būti. Tai bus gyvenimą keičianti audra, nesvarbu, kur ji užklups“, – sakė jis.

Floridietė Chynna Perkins irgi svarstė, ar palikti savo namus Tampoje.

„Nemanau, kad žmonės iš tikrųjų supranta, kiek daug reikia planuoti priimant tokį sprendimą“, – sakė ji.

„Šiuo metu tiek daug eismo spūsčių ir beveik nėra kur įsigyti degalų“, – pridūrė moteris.

Kitas Tampoje gyvenantis vyras Steve'as Parisas nusprendė likti namuose, nes, anot jo, „dabar jau per vėlu“ išvykti.

S. Parisas BBC pasakojo, kad jo vietovėje netaikomas įsakymas evakuotis, tačiau parduotuvės yra uždarytos.

„Negalėjome gauti kai kurių reikmenų, kurių norėjome, pavyzdžiui, medžio lakštų langams uždengti, todėl turėjome panaudoti juostą ir kartoną“, – sakė jis.

Scanpix nuotr.

„Uraganų medžiotojai“

Tiesa, šio uragano baiminasi ne visi. Nacionalinės vandenynų ir atmosferos asociacijos vadinamieji „Uraganų medžiotojai“ antradienį lėktuvu „WP-3D Orion“, arba kitaip – „Miss Piggy“, skrido tiesiai į uraganą „Milton“.

Grupė drąsių tyrinėtojų atliko gyvybiškai svarbius tyrimus.

„Šie skrydžiai renka svarbius duomenis, padedančius pagerinti prognozes ir uraganų tyrimus“, – feisbuke rašė „Uraganų medžiotojai“ ir pasidalijo vaizdo įrašu iš lėktuvo.

Jame matyti, kaip penki įgulos nariai, kiekvienas prisisegęs saugos diržus, leidžiasi į pavojingą skrydį.

Įraše užfiksuota, kaip dėl didžiulės turbulencijos lėktuvas kratėsi, o daiktai krito ant žemės.

Tada po maždaug dviejų įtemptų minučių lėktuvas įskrido į ramesnę teritoriją. Turbulencija nurimo ir dangus pašviesėjo.

Manoma, kad šis uraganas pasieks tas pačias vietas, kurias nusiaubė uraganas „Helene“, nusinešęs daugiau nei 230 gyvybių.

„Helene“ prieš kelias savaites pasiekė Floridą kaip ketvirtos kategorijos uraganas ir palaipsniui silpdamas nuslinko į šiaurę.

Smarkūs vėjai ir liūtys talžė miestus Floridoje, Džordžijoje, Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje ir Tenesyje. Sugriauta namų, užlieta kelių, milijonai vartotojų neturėjo elektros.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių