Rusijos policija pradėjo pirminį „patikrinimą“ dėl A. Navalno

Rusija ketvirtadienį paskelbė, kad šalies policija pradėjo pirminį „patikrinimą“ dėl opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno sveikatos sutrikimų ir paprašė jį gydančių vokiečių medikų pasidalinti jo medicininiais dokumentais, tuo metu Kremlius ir toliau tvirtina, kad nėra pagrindo baudžiamajam tyrimui dėl galimo apnuodijimo.

Vokiečių medikai paskelbė, kad 44-erių politiko tyrimų rezultatai rodo, jog jis buvo apnuodytas. A. Navalno bendražygių nuomone, su šiuo pasikėsinimu yra susijęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Ketvirtadienį duodamas interviu valstybinei televizijai V. Putinas apie A. Navalną neužsiminė.

Prokurorai sako neturintys „jokių įrodymų“, kad A. Navalno atžvilgiu būtų įvykdytas tyčinis nusikaltimas, bei paprašė Vokietijos gydytojų perduoti jiems „įrodymus savo pateiktoms pradinėms diagnozėms“, įskaitant tyrimų rezultatus.

„Niekas nepasikeitė“

A. Navalnas prastai pasijuto ketvirtadienio rytą būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Politikas dvi dienas praleido Omsko ligoninėje komos būklės, o po to jį leista perkelti į Berlyno kliniką „Charite“.

Berlyno medikai pirmadienį sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, kurių būna nervus paralyžiuojančių kovinių medžiagų sudėtyje, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

A. Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste.

Tarptautinei bendruomenei vis garsiau raginant surengti nepriklausomą tyrimą dėl galimo apnuodijimo, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pavadino policijos patikrinimą eiliniu dalyku ir sakė, kad „pagrindo tyrimui nėra“.

„Niekas nepasikeitė, vis dar nežinome, kas sukėlė būklę, kurios dabar yra tas pacientas“, – sakė D. Peskovas žurnalistams.

Sibiro federalinės apygardos transporto policija pranešė pradėjusi „ikityriminį patikrinimą“ dėl to, kas lėmė A. Navalno hospitalizaciją Omske, siekiant nustatyti „visas aplinkybes“ ir nuspręsti, ar verta pradėti baudžiamąjį tyrimą.

Šie policijos veiksmai, regis, yra silpna reakcija į A. Navalno sąjungininkų reikalavimą pradėti tyrimą dėl pasikėsinimo į viešo asmens gyvybę.

Policija tokius patikrinimus atlieka siekdama nustatyti, ar buvo įvykdytas nusikaltimas.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviteryje parašė, kad jų komanda nebuvo informuota apie policijos pradėtą patikrinimą.

Apžiūrėtas viešbučio kambarys

„Pradėkite baudžiamąją bylą!“ – tviteryje parašė A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas.

Prokurorai sakė pradėję patikrinimą dar tą dieną, kai A. Navalnas pasijuto prastai, bet nenurodė, ar planuoja pradėti baudžiamąjį tyrimą.

Rusų medikai tvirtino, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų, ir sakė, kad jis buvo gydomas tuo pačiu preparatu atropinu, kurio jam duoda ir vokiečių gydytojai.

Policija ir civiliais drabužiais vilkintys saugumo tarnybos agentai apklausė gydytojus ligoninėje, bet nepaskelbė jokių viešų pareiškimų.

Transporto policija nurodė apžiūrėjusi vietas, kur lankėsi A. Navalnas, ir jo viešbučio kambarį, veikiausiai turėdama omenyje tą kambarį, kur jis buvo apsistojęs Tomske.

Pareigūnai sakė išanalizavę saugumo kamerų įrašus ir konfiskavę „daugiau kaip 100 daiktų, galinčių būti vertingais įrodymais“.

Policija sakė neaptikusi jokių „stipraus poveikio ar narkotinių medžiagų“.

D. Peskovas nekart atmetė Vakarų lyderių, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) ir NATO vadovo Jenso Stoltenbergo, raginimus dėl skaidraus tyrimo.

Prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) ketvirtadienį pareiškė nesuprantąs, kodėl Rusija nepasirinko skaidrumo, kuris „būtų pagirtinas“.

D. Peskovas tvirtino, kad neįmanoma pasakyti, jog A. Navalnas buvo apnuodytas, kadangi nerasta jokios nuodingos medžiagos.

Šį klausimą V. Putinas trečiadienio vakarą aptarė su italų ministru pirmininku Giuseppe Conte (Džuzepe Konte), nurodė Kremlius.

V. Putinas atmetė „skubotus ir nepagrįstus kaltinimus“, bet sakė, kad Rusija yra suinteresuota, jog būtų „nuodugniai ir objektyviai ištirtos visos aplinkybės“.

Paprastai Kremlius niekada nemini A. Navalno pavardės, bet pranešime apie pokalbį su G. Conte ji paminėta.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad opozicionieriaus apnuodijimas „aiškiai“ nebūtų naudingas Rusijos vadovybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
nusikalteliai turetu sedeti kalejme...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių