Nužudytas irakiečių džihadizmo ekspertas H. al Hashemi

Garsus džihadizmo ekspertas Hishamas al Hashemi (Hišamas Hašemis) pirmadienį buvo pašautas prie savo namų Bagdade ir netrukus ligoninėje mirė, naujienų agentūrai AFP pranešė Irako pareigūnai.

H. al Hashemi buvo autoritetingas sunitų džihadistų grupių, įskaitant „Islamo valstybę“ (IS), ekspertas, bet su juo žiniasklaida ir užsienio vyriausybės dažnai konsultuodavosi ir dėl Irako vidaus politikos bei šiitų ginkluotų grupuočių.

Jis palaikė šiltus santykius su svarbiausiais sprendimų priėmėjais, tarp jų prezidentu Barhamu Salehu, bet juo taip pat pasitikėjo konkuruojančios partijos ir ginkluotos grupės, kurioms jis tarpininkaudavo.

Tirti šio nužudymo paskirtas tyrėjas AFP sakė, kad 47 metų H. al Hashemi išėjo iš namų Bagdado rytuose ir lipo į savo automobilį, kai į jį iš kelių metrų atstumo pradėjo šaudyti trys užpuolikai ant dviejų motociklų.

H. al Hashemi buvo sužeistas ir slėpėsi už savo mašinos, bet užpuolikai priėjo ir iš arti keturis kartus šovė jam į galvą, sakė tyrėjas.

Vienas ligoninės darbuotojas AFP patvirtino, kad H. al Hashemi turėjo „daug šautinių žaizdų keliose kūno vietose“.

„Jis mirė, jo kūnas dabar yra ligoninės [palaikų] šaldytuve“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Saadas Maanas.

Susidurdavo su grasinimais

Bagdade užaugęs H. al Hashemi išleido kelias knygas apie džihadizmą, o vėliau dirbo su garsiais strateginių studijų centrais, įskaitant „Chatham House“ Londone ir „Center for Global Policy“ Vašingtone.

Jis tvirtai palaikė spalį Bagdade ir pietinėje Irako dalyje šiitų gyvenamuose rajonuose kilusius protestus, per kuriuos vyriausybė buvo kritikuojama dėl korupcijos, neefektyvumo ir pernelyg didelio palankumo kaimyniniam Iranui.

Smurto protrūkiai, susiję su tais protestais, pareikalavo daugiau kaip 500 gyvybių, įskaitant kelis žymius aktyvistus, kurie buvo nušauti Bagdade, pietinėje Basroje ir kituose demonstracijų apimtuose miestuose.

Vis dėlto pastaraisiais metais nužudymų politiniu pagrindu, kurie sukeltų didelį atgarsį, šalyje įvykdavo retai.

Tačiau H. al Hashemi neretai susidurdavo su grasinimais.

Rugsėjį iš anoniminių paskyrų internete jis ir dar keliolika irakiečių aktyvistų, mokslininkų ir žurnalistų buvo apkaltinti „bendradarbiaujant su Izraeliu“.

Balandį jam vėl pagrasino anonimai tviterio vartotojai, manantys, kad H. al Hashemi pernelyg artimas JAV vyriausybei.

H. al Hashemi nužudymas sukrėtė visą Iraką. Užuojautas dėl netekties paskelbė daug protestuotojų, aktyvistų ir užsienio šalių ambasadorių.

„Bailiai nužudė mano draugą ir vieną ryškiausių Irako mokslininkų Hishamą al Hashemi. Esu priblokštas“, – tviteryje parašė buvęs mokslininkas, Irako premjero patarėjas Harithas Hasanas (Haritas Hasanas).

„Bailumo aktas“

Premjeras Mustafa al Kadhemi (Mustafa Kazemis) pažadėjo, kad H. al Hashemi žudikai bus patraukti atsakomybėn.

„Pažadame jo žudikams, jog mes juos persekiosime, kad jie būtų teisingai nubausti. Nė sekundei neleisime į Iraką sugrįžti žmogžudystėms“, – pareiškime sakė premjeras.

Jungtinių Tautų specialioji atstovė Irake Jeanine Hennis-Plasschaert (Žanin Henis Plaschart) pasmerkė H. al Hashemi nužudymą kaip „bjaurų bailumo aktą“.

„Mūsų nuoširdi užuojauta jo šeimai ir artimiesiems. Raginu vyriausybę skubiai nustatyti kaltininkus ir patraukti juos atsakomybėn“, – parašė ji.

Irako ginkluotų grupių, nemažai kurių yra artimos Iranui, tinklas „Hashed al Shaabi“ taip pat paskelbė pranešimą, kuriame sakė, kad gedi H. al Hashemi.

„Reikalaujame saugumo pajėgų ištirti šį nusikaltimą ir sugauti teroristinę grupuotę, kuri nužudė Hashemi, laikomą vienu garsiausių rašytojų ir IS teroristinių grupuočių ekspertų, kuris suvaidino didžiulį vaidmenį atskleidžiant jų paslaptis“, – sakoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kolaboranto galas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių