Nepatenkinti iraniečiai žada boikotuoti šios savaitės rinkimus

Daug iraniečių, pavargusių nuo ekonominių sankcijų, politinio sąmyšio ir užsitęsusios karinio konflikto grėsmės, sako neturintys nuotaikos balsuoti šią savaitę įvyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Teherano gyventojai kalba apie jaučiamą kartėlį ir skundžiasi, kad pavargo nuo politikų, netesinčių pažadų ir nesugebančių pakelti pragyvenimo standartų.

„Jokiu būdu! Jokiu būdu nebalsuosime!“ – sakė 62 metų Pari. Jos duktė taip pat ketina boikotuoti penktadienį įvyksiančius parlamento rinkimus, nes nebepasitiki politikais.

„Dabar Irane visiems sunku. Mums jau gana. Norime pasiųsti žinią, kad nesame patenkinti situacija“, – pridūrė Pari.

2017 metais perrinktas prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) žadėjo daugiau socialinių ir individualių laisvių, tikino, kad iraniečiai pajus bendravimo su Vakarais naudą.

Tačiau daugelis žmonių jaučia, kad jų gyvenimą veikia ekonomikos nuosmukis ir griežtos JAV sankcijos, sugrąžintos prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) 2018 metais pasitraukus iš svarbaus tarptautinio susitarimo su Iranu.

Be to, iškilo karinio konflikto grėsmė, D. Trumpui suintensyvinus „maksimalaus spaudimo“ kampaniją prieš šią islamo respubliką.

Pari ir jos duktė Kiana vaikštinėjo po vieną prabangiausių sostinės rajonų Tadžrišą, kur turto apraiškos sudaro didelį kontrastą didžiuliam skurdui.

Elegantiškos moterys su akiniais nuo saulės padidinto pravažumo automobiliais važiavo gatvėmis, palei kurias rikiavosi gatvių prekeiviai su tiesiog ant purvinų šaligatvių išdėliotomis prekėmis.

Batus valančio berniuko, sėdėjusio ant ledu aptraukto šaligatvio krašto, vos neužkliudė internetu užsakytą maistą išvežiojantis motociklininkas, skubėjęs prieš eismą automobilių užkimštoje gatvėje.

„Nėra darbo, nėra ateities“, – sakė Kiana, kurios juodi plaukai slydo iš po skaros. Bet visų svarbiausia, kad ji „nebepasitiki valdžia“, kuriai „trūksta sąžiningumo“.

Dar vienas smūgis pasitikėjimui Irano lyderiais buvo suduotas praėjusį mėnesį, kai valdžia paneigė, jog Irano ginkluotosios pajėgos per klaidą numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą, o po kelių dienų turėjo tai pripažinti.

Sugadinti gyvenimai

Istoriniame Teherano didžiajame turguje, už įspūdingo mozaikomis išpuošto įėjimo, šimtai žmonių zujo perėjimų ir parduotuvių labirintais po akmeniniais skliautais.

Prie įėjimo stovėjo 38 metų Amiras Mohtashamas (Amiras Mohtašamas), jau dveji metai bedarbis. Jis sakė nerimaujantis dėl to, kad kandidatai, kuriems leista dalyvauti rinkimuose, neturi vizijos ateičiai.

„Atrodo, kad nė vienas iš kandidatų neturi planų niekam, – sakė jis. – Nei konservatoriais, nei reformų šalininkais negalima pasitikėti. Jiems rūpi tik balsai... Iš mūsų rinkimų jokios naudos.“

Netoliese panašiai kalbėjo 30-metis prekiautojas kilimais Mohammadas (Mohamadas), nors jam gyvenime sekasi daug geriau.

„Balsavome už Rouhani su svajone, bet nieko nepasiekėme“, – sakė Mohammadas ir apkaltino valdžią skleidžiant melą.

„Žmonės neramūs, – sakė jis. – Kai žmonės negali spręsti, kam mums balsuoti? Jei balsavimas yra įteisinimas, tuomet nebalsuosime.“

Tačiau konservatyvių pažiūrų ar religingi žmonės sakė, kad ketina dalyvauti rinkimuose.

„Tikrai balsuosiu, bet reikia pagalvoti, už ką“, – sakė 55 metų turgaus prekeivis Hassanas Ghole (Hasanas Golė).

„Visi mūsų parlamentarai labai stengiasi, bet kiek jie iš tikrųjų gali pasiekti, niekas nežino“, – sakė jis ir išreiškė viltį, kad būsimi parlamento nariai stengsis „išspręsti jaunimo problemas“.

„Išreikšti protestą“

Skurdesniame Teherano pietiniame Nazi Abado rajone viena čadrą dėvinti namų šeimininkė sakė, jog taip pat atliks savo pareigą ir balsuos.

„Mūsų religijos požiūriu svarbu eiti ir balsuoti, ypač kai mūsų šalį supa priešai, – sakė ji. – Mums svarbiausia tikėti gyvenimu, o tada ir ekonomika bus gera.“

Tačiau jaunuoliai tame pačiame rajone kalbėjo apie didesnės laisvės troškimą 41-ąsias savo metines šį mėnesį paminėjusioje šiitiškoje respublikoje.

„Rinkimai tiesiog tapo simboliniai... Neremiu šios sistemos ir nebalsuosiu“, – sakė 20-metis Kamranas Baluchzadeh (Kamranas Balučzada), pademonstruodamas retą kitokią nuomonę.

„Jaučiuosi beviltiškas ir silpnas, o man dar nėra nė 25-erių“, – sakė jis, drebėdamas nuo šalčio.

„Mane apėmusi neviltis“, – sakė jis ir nurodė negalintis apmokėti savo išlaidų, nerimaujantis, kad nesusiras žmonos ir negalės pasirūpinti tėvais.

Mados dizainerės Pari Aghazadeh (Pari Agazados) su drabužių krepšiais ir telefonu rankose buvo neįmanoma nepastebėti: liekna figūra, pakoreguota nosis, priauginti nagai ir storas lūpdažio sluoksnis.

„Jei atvirai, nenoriu balsuoti, nes tai neišspręs mūsų problemų“, – sakė ji ir apkaltino vyriausybę prastu valdymu.

„Ši vyriausybė, ši sistema visai nesirūpina moterimis. Neturime jokių asmeninių laisvių“, – teigė P. Aghazadeh.

Boikotuodami balsavimą bent jau „galime išreikšti savo protestą“, pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių