Mirė buvęs Kinijos premjeras Li Pengas

Buvęs Kinijos premjeras Li Pengas (Li Pengas), pramintas „Pekino skerdiku“ už savo vaidmenį 1989-aisiais susidorojant su demokratijos reikalavusiais demonstrantais Tiananmenio aikštėje, mirė eidamas 92-uosius metus, antradienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pranešime sakoma, kad Nacionalinio Liaudies Kongreso Nuolatinio Komiteto pirmininkas pirmadienį vakare mirė Pekine dėl neįvardytos ligos. Yra žinoma, kad anksčiau premjeras kovojo su šlapimo pūslės vėžiu.

Li Pengas liūdnai pagarsėjo kaip vienas iš pagrindinių veikėjų, suplanavusių kruviną susidorojimą su masinėmis demonstracijomis sostinėje 1989 metų birželio 4 dieną. Jis ilgiau kaip dešimtmetį vadovavo Kinijos komunistų režimui ir iki pat savo mirties išliko nekenčiamu represijų simboliu.

Tiananmenio aikštėje 1989-aisiais susirinkusi didžiulė studentų, darbininkų ir kitų žmonių minia kelias savaites reikalavo pokyčių. Tuomet Li Pengas gegužės 20-ąją paskelbė karo padėtį.

Po dviejų savaičių, naktį iš birželio 3-osios į 4-ąją, kariuomenė kruvina jėga išvaikė protestuotojus. Malšinant demonstracijas žuvo keli šimtai neginkluotų civilių, o kai kurie skaičiavimai rodo, kad aukų buvo per tūkstantį.

Nors sprendimas pasiųsti kariuomenę buvo priimtas kolektyviai, Li Pengas daugelio buvo laikomas atsakingu už kruviną susidorojimą.

Ši Li Pengo munduro dėmė liko iki pat politinės karjeros oficialios pabaigos 2003 metais. Jo vizitai užsienyje išprovokuodavo didelių protestų, pavyzdžiui, Paryžiuje 1996 metais, kai daugiau kaip 2 000 žmonių išėjo į gatves pareikšti pasipiktinimo dėl Li Pengo susitikimo su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku).

Kaip bebūtų, jis 15 metų buvo Politinio Biuro Nuolatinio Komiteto narys ir didžiąją dalį 10-ojo dešimtmečio buvo antrasis pagal rangą šalies pareigūnas po tuomečio Kinijos prezidento Jiang Zeminio (Dziang Dziaminio).

Premjero postas jam priklausė 11 metų iki 1998-ųjų, o vėliau iki 2003-ųjų jis buvo Komunistų partijos kontroliuojamo parlamento pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Senėja ir Putinas, ir visi kiti. Tiesiog jis nėra toks kriošena, kaip kiti jo amžiuje. Sportas, gera priežiūra, medicina - žiū, kaip mūsų Adamkus laikosi, Iki šimto trauks...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių