„Microsoft“ perspėja dėl programišių išpuolių prieš artėjančius rinkimus ES

  • Teksto dydis:

Programinės įrangos milžinė „Microsoft“ trečiadienį pranešė užfiksavusi kibernetinių atakų prieš artėjančius Europos Parlamento ir nacionalinius rinkimus Europos Sąjungoje, perspėdama pilietinės visuomenės grupes, politikus ir rinkimų kampanijas.

Pasak pranešimo, atakas surengė su Rusijos žvalgyba siejama grupė „Strontium“, saugumo kompanijoms bei vyriausybinėms agentūroms dar žinoma kaip kompiuterinių įsilaužėlių grupė „Fancy Bear“ ir „APT28“.

„Microsoft'e“ neseniai pastebėjome veiklos, nukreiptos prieš demokratines institucijas Europoje“, – sakoma sakoma tinklaraštyje paskelbtame  bendrovės saugumo vadovo Tomo Burto pareiškime.

„Šios atakos neapsiriboja pačiomis kampanijomis, bet dažnai išplinta į mokslinių tyrimų centrus ir nevyriausybines organizacijas, nagrinėjančias demokratijos, rinkimų patikimumo ir viešosios politikos temas bei dažnai palaikančias kontaktus su vyriausybės pareigūnais“, – pridūrė jis.

Bendrovė nurodė, kad neseniai „užfiksavo atakų, nutaikytų prieš Vokietijos užsienio reikalų draugijos (DGAP), taip pat Aspeno instituto ir Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo (GMF) skyrių Europoje darbuotojus“.

„Microsoft“ duomenimis, pernai nuo rugsėjo iki gruodžio vykdytos atakos paveikė 104 darbuotojų paskyras.

Programišiai panaudojo vadinamąjį „tikslingą internetinį sukčiavimą“ (spearphishing) – pasinaudodami netikrais elektroniniais laiškais arba interneto svetainėmis jie sužinodavo darbuotojų kredencialus ir gaudavo prieigą prie kompiuterinių sistemų.

Jų taikiniais tapo minėtų organizacijų darbuotojai Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Serbijoje.

„Organizacijos ir pavieniai asmenys turi suprasti ir būti pasiruošę tam, kad piktybinės jėgos, įskaitant prityrusius valstybinius agentus, siekia pasinaudoti jais skaitmeninėje erdvėje“, – sakoma GMF prezidentės Karen Donfried (Karen Donfrid) pareiškime.

„Dabar svarbiausia išlikti budriems ir saugoti mūsų demokratijas nuo užsienio (jėgų) įsikišimo – taip pat ir internete“, – perspėjama jame.

Artėjančiais mėnesiais Senajame žemyne vyks visa virtinė rinkimų, įskaitant Europos Parlamento rinkimus, Estijos, Suomijos ir Belgijos nacionalinių parlamentų rinkimus bei prezidento rinkimus Slovakijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje. 

„Yra didelė tikimybė, kad užsienio jėgos nusitaikys į daugelį iš tų rinkimų“, – praėjusią savaitę sakė buvęs NATO generalinis sekretorius ir Danijos premjeras Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fogas Rasmusenas) Miuncheno saugumo konferencijoje.

Atakos gali būti vykdomos „įsilaužiant į rinkimų sistemas, slapta remiant kandidatus arba skleidžiant nuodingas naujienas tradicinėje arba internetinėje žiniasklaidoje“, pridūrė jis.

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pritarė A. F. Rasmusenui ir perspėjo dėl „kibernetinių atakų, mokėjimo juodais pinigais, siekiant daryti įtaką operacijoms, ir dezinformacijos“, naudojamų ne tik „Rusijos, bet ir kitų veikėjų“.

Europos analitinių centrų puolimas

JAV programinės įrangos milžinė „Microsoft“ trečiadienį pranešė užfiksavusi su Rusija siejamų programišių grupės „Fancy Bear“ atakas prieš kelis Europos analitinius centrus.

„Neseniai „Microsoft“ užfiksavo atakas, nutaikytas prieš Vokietijos užsienio reikalų draugijos (DGAP), taip pat Aspeno instituto ir Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo (GMF) skyrių Europoje darbuotojus“, – sakoma bendrovės svetainėje paskelbtame pranešime.

„Microsoft“ duomenimis, pernai nuo rugsėjo iki gruodžio vykdytos atakos paveikė 104 vartotojų paskyras, kuriomis naudojasi šių organizacijų darbuotojai Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Serbijoje.

„Esame tikri, kad daugelis (atakų) siejamos su grupe, kurią vadiname „Strontium“, – sakoma pranešime.

„Strontium“ laikomas vienu iš programišių grupės „Fancy Bear“, kurią Vakarų šalys sieja su Kremliumi, pavadinimų.

„Microsoft“ pažymėjo, kad aptikusi programišių atakų pėdsakų bendrovė nedelsdama informavo minėtas organizacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

programišių

programišių  portretas
man px
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių