Lugane prasideda Ukrainos atkūrimo konferencija – laukia milžiniškas darbas

Dešimčių šalių, tarptautinių organizacijų ir privataus sektoriaus lyderiai pirmadienį susirinko į Šveicariją, kad paskelbtų „Marshallo planą“ karo nusiaubtai Ukrainai atkurti.

Virtualiai dalyvausiantis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį perspėjo, kad laukiantys darbai vien tik išlaisvintose srityse „tikrai milžiniški“. „Ir dar turėsime išlaisvinti daugiau nei 2000 kaimų bei miestelių Ukrainos rytuose ir pietuose“, – sakė jis.

Dvi dienas truksianti konferencija, surengta imantis griežtų saugumo priemonių vaizdingame Pietų Šveicarijos Lugano mieste, buvo suplanuota gerokai anksčiau nei Rusija vasario 24 d. pradėjo plataus masto invaziją. Iš pradžių planuota aptarti reformas Ukrainoje, tačiau pradėjus kristi Rusijos bomboms, jos tikslas pakeistas į atstatymą.

Milijardų dolerių pagalbai plūstant į Ukrainą nuogąstavimai dėl šalyje plačiai paplitusios korupcijos verčia sutelkti dėmesį ir į toli siekiančias reformas, jos bus bet kokio čia priimto atkūrimo plano sąlyga.

Konferencija Lugane nėra įpareigojanti, per ją bus mėginama išdėstyti atstatymo principus ir prioritetus, procesas turėtų prasidėti net ir toliau tęsiantis Rusijos karui Ukrainoje. Ukrainos ambasadorius Šveicarijoje Artiomas Rybčenka prieš konferenciją sakė, kad tai padės sukurti jo šalies atsigavimo „gaires“.

Iš pradžių planuota, kad V. Zelenskis atvyks ir kartu su Šveicarijos kolega Ignazio Cassisu ves renginį, bet dabar jis pirmadienio popietę ketina kreiptis vaizdo ryšiu. Vis dėlto Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalas išvyko iš Ukrainos į retą nuo tada, kai prasidėjo karas, kelionę, jį sekmadienį oro uoste pasitiko I. Cassisas ir regiono lyderiai. Dar penki vyriausybės ministrai yra tarp maždaug 100 ukrainiečių, kurie leidosi į ilgą ir pavojingą kelią, nors užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, kaip pranešama, paskutinę akimirką turėjo atšaukti kelionę dėl ligos. Iš viso konferencijoje turi dalyvauti apie 1000 žmonių, įskaitant Europos Komisijos pirmininkę Ursula von der Leyen, kelis vyriausybių vadovus ir daugybę ministrų.

„Marshallo planas“

Kyla klausimų, ar verta diskutuoti apie atstatymą, kai karo pabaigos nematyti. Tačiau Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto generalinis direktorius Robertas Mardini sakė transliuotojui RTS, kad nors pati rekonstrukcija gali prasidėti tik tada, kai nustos kristi bombos, labai svarbu suteikti „pozityvią perspektyvą civiliams, praradusiems namus ir patiriantiems nerimą bei netikrumą dėl ateities“.

Kiti pabrėžia, jog būtina pradėti kloti pagrindą iš anksto, kaip tai buvo padaryta vykdant nepaprastai sėkmingą Marshallo planą – JAV iniciatyvą, per kurią į Vakarų Europą buvo nukreiptos didžiulės sumos užsienio pagalbos, kad padėtų atkurti žemyną ir jam atsigauti po Antrojo pasaulinio karo.

Užduotis bauginanti. Numatoma, kad Ukrainos, per keturis karo mėnesius jau patyrusios katastrofišką sunaikinimą, atkūrimas kainuos šimtus milijardų dolerių. Pastangos pareikalaus „milžiniškų investicijų“, savaitgalį pripažino V. Zelenskis. Kyjivo ekonomikos mokykla (KSE) iki šiol pastatams ir infrastruktūrai padarytą žalą įvertino beveik 104 mlrd. JAV dolerių. Apskaičiuota, kad buvo apgadinta, sugriauta arba užgrobta mažiausiai 45 mln. kvadratinių metrų būsto, 256 įmonės, 656 gydymo įstaigos ir 1177 švietimo įstaigos, Ukrainos ekonomika jau patyrė iki 600 mlrd. JAV dolerių nuostolių.

Manau, kad pastangos truks daugelį metų, jei ne dešimtmečių.

Gali trukti dešimtmečius

Už konferenciją atsakingas Šveicarijos ambasadorius Simonas Pidoux sakė, kad dar per anksti mėginti įvertinti visus poreikius, tačiau Lugane turėtų būti pateiktas „kompasas“ būsimam darbui. „Manau, kad pastangos truks daugelį metų, jei ne dešimtmečių“, – sakė jis.

Nors tai nėra donorų konferencija, tikimasi, kad daugelis dalyvių prisiims naujus įsipareigojimus ir pasiūlys schemas skirti daugiau lėšų. Pavyzdžiui, Europos investicijų bankas pasiūlys sukurti naują Ukrainos patikos fondą, kurio investicijos iš Europos Sąjungos (ES) ir jai nepriklausančių valstybių galiausiai galėtų išaugti iki 100 mlrd. eurų, teigia šaltiniai, susipažinę su planų projektu. Pasak jų, pasiūlymu, kuris turi būti paskelbtas pirmadienio popietę, siekiama sukurti platformą, galinčią generuoti investicijas į rekonstrukciją, o taip pat ir Ukrainos stojimo į ES tikslams.

Tuo metu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss turi išdėstyti savo šalies viziją, teigiama pranešime. Savo komentaruose konferencijai pirmadienį ji turėtų pabrėžti Ukrainos visiško atsigavimo po „Rusijos agresijos karo“ svarbą. Tai, pasak jos, bus „demokratijos galios prieš autokratiją simbolis“.


Šiame straipsnyje: Ukrainos atkūrimo konferencijakaras Ukrainojekaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių