Karo ekspertas: vakarietiška ginkluotė Ukrainai suteikia pranašumo, tačiau reikia mokėti ja naudotis

  • Teksto dydis:

Ukraina paskelbė, kad Rusijos pajėgos prasiveržė gilyn į šalies rytus. Anot karybos eksperto Dariaus Antanaičio, Rusija turi planą pasidaryti sausumos koridorių iki Krymo, praneša LNK.

Pagrindinis jų tikslas – užimti ir užtikrinti sausumos koridorių į Krymą.

Nors ir lėtai, bet Rusija stumiasi į priekį užimdama kai kurias gyvenvietes Ukrainos Rytuose.

„Tai rodo pagrindinį jų tikslą – užimti ir užtikrinti sausumos koridorių į Krymą ir ką mes matom dabar yra to išdava. Pirmosios puolimo bangos metu jie išmoko pamokas ir jau taip nepuola beatodairiškai švaistydami resursus, tačiau gabalas po gabalo eina į priekį ir „dezinfekuoja“ žemę nuo ukrainiečių pasipriešinimo“, – teigė karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Rusijos kariai šiuo metu atakuoja visą Rytinę Ukrainos dalį.

„Rusams reikia tų dviejų kelių – vieno, kuris eina per Luhanską ir Donecką, o kitas, jiems žūtbūt reikalingas kelias, kuris eina per Kharkiva, Dneprą ir toliau link Krymo. Užėmę šitas penkias sritis jie užsitikrintų sau saugią kelionę į Krymą, kur galėtų vėl reorganizuotis ir tęsti tolimesnį savo planą“, – aiškino karybos ekspertas.

Ukrainos kelių infrastruktūra nėra patogi, tačiau tai taip pat trukdo ir okupantams. Rusijai Dnepras reikalingas, nes vieno kelio iki Krymo nepakanka. 

„Vienas kelias yra nepakankamas, reikia alternatyvių kelių. Ukrainoje yra blogai išvystytas kelių tinklas, kas yra ir gerai ir blogai, todėl Rusams žūtbūt reikia kelių kelių. Vienas kelias reiškia vienas geras taikinys ir karinės technikos prisigrūdimas, todėl turėti kuo daugiau kelių jiems yra būtina“, – aiškino D. Antanaitis.

Vakarų požiūris į siunčiamą ginkluotę Ukrainai yra pasikeitęs – siunčiama vis daugiau ir rimtesnės amunicijos. 

„Mes kartais pykstame ant Vakarų, kad jie per vėlai kažką padarė, tačiau Ukrainai irgi reikia parodyti, kad ji turi valią kovoti. Rusai turi žmogiškuosius ir technikos praradimus, taip pat ir Ukraina turi. Ukrainiečiai ir rusai kovoja panašia karine technika, tačiau vakarietiška ginkluotė ir technika suteikia ypatingą persvarą kovojant prieš okupaciją. Dabartinės ginkluotės labai svarbus, nes vakarietiškos technologijos gerokai pažangesnės nei Rusijos, tad su mažesniu kiekiu karių tu gali nugalėti didesnį priešą“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vakarietiška ginkluotė efektyvi dėl to, kad ji yra labai pažangi, todėl kariai, kurie naudojasi tais įrankiais turi išmokti ne tik naudotis, bet ir aptarnauti.

Vakarietiškos ginkluotės gaunantys ukrainiečiai dar turi ir išmokti ta technika naudotis.

„Ginklas yra įrankis, karys yra darbuotojas. Kiekvienam įrankiui reikia atskirų mokymų. Jeigu paprastu plaktuku išmokti naudotis reikia pusvalandžio, tai pneumatiniam plaktukui reikia gerokai ilgiau. Įsivaizduokim, kad rusiškas ginklas yra plaktukas, o vakarietiška ginkluotė yra pneumatinis kūjis. Vakarietiška ginkluotė efektyvi dėl to, kad ji yra labai pažangi, todėl kariai, kurie naudojasi tais įrankiais turi išmokti ne tik naudotis, bet ir aptarnauti, kad kuo ilgiau ta technika tarnautų ir kuo efektyviau ją panaudoti“, – sakė karybos ekspertas.

Anot pašnekovo, Ukrainos karių mokymai galėtų trukti apie dvi savaites.

„Karas apibrėžia tą laiko tarpą per kurį tu privalai išmokti. Kalbant apie priešlėktuvines oro gynybos sistemas „Gepard“, mes turim įsivertinti, kad tai yra oro gynyba, radaras, patranka, važiuoklė, kurią reikia aptarnauti. Drįsčiau teigti, kad tai galėtų trukti apie porą savaičių“, – teigė D. Antanaitis.

Oro sąlygos kare turi daug reikšmės: lyjant lietui oras tampa drėgnas ir lengviau plinta ligos, ištikus sausrai trūksta vandens, kuris būtinas išgyvenimui.

„Oras yra labai svarbus. Puolantieji negali pravažiuoti kai yra lietus, o sausros metu gali praktiškai visur važiuoti. Pagalvokim ir apie karių moralę – jei tau nuolat ant galvos lyja, tu šali, kaip per Antrą pasaulinį karą žmonės tiesiog sirgo, nes drėgmėje visokios ligos atsiranda. Per sausrą ištinka kita problema – vandens tiekimas, todėl oro sąlygos yra labai svarbios. Ateinanti vasara rodo, kad puolantiesiems bus lengviau pulti, jeigu ta vasara bus sausa“, – aiškino D. Antanaitis.

Besiginantiems naudingesnis lietingas oras, nes okupantams tada sunkiau pajudinti sunkiąją techniką, kuri klimpsta purve.

„Lietingas pavasaris naudingas ne tik žemės ūkiui, bet ir besiginantiems, nes tankai ar sunki šarvuota technika negali pravažiuoti. Pėsčiom eidamas per laukus irgi toli nenueisi, nes yra purvas ir tu greičiau išvargsi. Dienos pabaigoje karys yra svarbiausias“, – teigė karybos ekspertas.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojevakarietiška ginkluotėginkluotė Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių