Karas: Rusija tęsia „Azovstal“ šturmą, iš gamyklos evakuoti visi vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, šalies elitas ir politinė vadovybė yra karo nusikaltėliai, sako šalies teisingumo ministras Denysas Maliuska.

„Žinoma, Putinas yra karo nusikaltėlis, tuo negalima abejoti, bet kuris teisininkas, kuris bent kažkiek supranta tarptautinę humanitarinę teisę, jums tai patvirtins. Taip pat galima sakyti, kad nusikaltėliai yra visas jų elitas, visa politinė vadovybė Rusijos Federacijoje, jie kaltinami daugybe nusikaltimų, kuriuos pripažįsta tarptautinė teisė. Jie turi būti nubausti ilgais metais kalėjimo“, – LRT penktadienį sakė D. Maliuska.

Ministro teigimu, Jungtinės Tautos ir kitos tarptautinės organizacijos per ilgai delsė ir buvo per mažai aktyvios, kad būtų atverti humanitariniai koridoriai ir suteikiama kita pagalba Ukrainai.

„Karo praktika parodė, kad tarptautinės organizacijos nebuvo pasirengusios įsijungti į veiklą ir tik praėjus keliems mėnesiams aktyvių Rusijos karo veiksmų prieš Ukrainą jos pradėjo realiai remti ir padėti. Tai liečia ne tik Jungtines Tautas, bet ir kitas organizacijas, jos iš esmės rado savo nišą, kaip padėti Ukrainai tik praėjus daug laiko. Dabar galima konstatuoti, kad darbas vyksta, jos padeda“, – kalbėjo D. Maliuska.

V. Zelenskis: Mariupolis – visiškai sugriautas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad pietrytinis Mariupolio uostamiestis yra visiškai sugriautas ir kad Rusijos pajėgoms jame nebeliko ką užimti, išskyrus apsiaustą metalurgijos įmonę.

Turėtumėt suprasti, kad Mariupolis niekada nekris. Ten nebeliko kam kristi. Jis jau nuniokotas...

Kalbėdamasis vaizdo ryšiu su Londone įsikūrusiu analitiniu centru „Chatham House“ V. Zelenskis buvo paklaustas, kaip šio strategiškai svarbaus miesto užėmimas galėtų paveikti konflikto eigą.

„Turėtumėt suprasti, kad Mariupolis niekada nekris. Ten nebeliko kam kristi. Jis jau nuniokotas... nebėra jokių [neapgadintų] statinių. Viskas visiškai sugriauta“, – ukrainietiškai kalbėjo V. Zelenskis, jo komentarus verčiant į anglų kalbą.

Mariupolyje belikęs „tas mažytis lopinėlis, metalurgijos įmonė „Azovstal“ – arba tai, kas iš jos likę“, pridūrė prezidentas.

Ši įmonė yra paskutinį Mariupolį ginančių ukrainiečių pajėgų tvirtovė. Manoma, kad „Azovstal“ komplekso tuneliuose ir bunkeriuose dar gali būti likę apie 200 civilių.

Penktadienį įmonę ginantys Ukrainos kariai apkaltino Rusijos pajėgas šaudant per civilių evakuaciją, nors Maskva yra paskelbusi, kad nutrauks ugnį.

V. Zelenskis sakė, kad „žmonės evakuojami, kiek mums tai įmanoma“.

„Jeigu jie nužudys žmones, kurie gali būti apkeisti kaip karo belaisviai arba paleisti kaip civiliai – arba kuriems būtų galima padėti kaip sužeistiesiems, tiek civiliams, tiek kariams – jeigu jie bus sunaikinti, nemanau, kaip galime po to dalyvauti su jais kokiose nors diplomatinėse derybose“, – pridūrė jis.

„Kalbant karine prasme, jie tęs [karo veiksmus] iki pat momento, kai juos sustabdysime“, – sakė prezidentas, prognozuodamas Rusijos pajėgų veiksmus užėmus Mariupolį.

Jis taip pat paminėjo Rusijos planus gegužės 9-ąją, kai minima Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą, surengti Mariupolyje „pergalės paradą“.

„Suprantu, kad Rusija norėtų surengti paradą Pergalės dieną, gegužės 9-ąją“, – sakė V. Zelenskis.

Kremlius penktadienį neigė turįs tokių planų.

V. Zelenskis pasmerkė Rusijos kariuomenę už Mariupolio civilių gyventojų „kankinimą iki mirties“ ir pridūrė, kad tam sąlygas sudarė Kremliaus propagandos aparatas, kurstęs neapykantą.

„Manau [nacių vyriausiasis propagandininkas Josephas] Goebbelsas (Jozefas Gėbelsas) yra vaikas palyginus su suaugusiais Kremliuje. Ir tai – baugiausias dalykas, ką sužinojome iš šio karo“, – sakė Ukrainos lyderis.

Kyjivas: iš „Azovstal“ evakuota 50 civilių

Iš metalurgijos gamyklos „Azovstal“ komplekso nuniokotame Mariupolio mieste penktadienį evakuota 50 ukrainiečių, pranešė Kyjivo pareigūnai.

„Šiandien mums pavyko iš „Azovstal“ evakuoti 50 moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių“, – platformoje „Telegram“ pranešė vicepremjerė Iryna Vereščuk.

Penktadienį toliau buvo evakuojami civiliai gyventojai, vis dar pasislėpę apsiaustoje gamykloje, kuri yra paskutinė Ukrainos pasipriešinimo Rusijos pajėgoms tvirtovė uostamiestyje, tačiau pranešimai apie atsinaujinusį apšaudymą sukėlė abejonių dėl rusų pažadėtų paliaubų.

I. Vereščuk apkaltino Rusiją pažeidus pažadėtas paliaubas.

„Konvojus visą dieną turėjo stovėti prie „Azovstal“. Ten vyko kovos ir provokacijos“, – rašė vicepremjerė.

„Priešas nuolat pažeidinėjo paliaubų susitarimą. Todėl evakuacija vyko labai lėtai“, – pridūrė ji.

Ji nurodė, kad dar vienas evakuacijos etapas numatytas šeštadienį.

Praėjus dešimčiai savaičių nuo Rusijos karo, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių, buvo sugriauti miestai, o daugiau kaip 13 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus, pradžios, visiška strategiškai svarbaus Mariupolio kontrolė būtų didelis Maskvos laimėjimas.

JAV pristatys Ukrainai dar 150 mln. dolerių vertės ginklų

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį paskelbė, kad jo šalis pristatys Ukrainai dar vieną karinės paramos paketą, kurio vertė – 150 mln. dolerių (142 mln. eurų).

„Pranešu apie dar vieną paramos paketą Ukrainai, kuriame bus papildomų šaudmenų artilerijos sistemoms, radarų ir kitokios įrangos“, – teigė J. Bidenas ir kartu įspėjo, kad lėšos tokiai paramai senka, ir paragino Kongresą imtis veiksmų.

Iki tol J. Bideno administracija jau buvo nusiuntusi Ukrainai daugiau kaip 3,4 mlrd. dolerių vertės ginkluotės, įskaitant sunkiąją artileriją, „Stinger“ raketas ir dronus. J. Bidenas spaudžia Kongresą patvirtinti didžiulį 33 mlrd. dolerių vertės pagalbos paketą Ukrainai, nes, pristačius naujausią paramą, išseko kone visos prieš tai šiai šaliai Vašingtone skirtos lėšos.

Sekmadienį numatomas virtualus J. Bideno ir likusių Didžiojo septyneto (G7) šalių susitikimas su V. Zelenskiu. Jo metu bus kalbama apie Vakarų paramą su Rusijos invazija kovojančiam Kyjivui.

Italijoje areštuota su V. Putinu siejama superjachta

Italijos pareigūnai areštavo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siejamą superjachtą „Šecherezada“.

Vyriausybė Romoje penktadienio vakarą pranešė, kad šalies finansų policija susiejo šią 140 metrų ilgio jachtą su asmeniu, turinčiu ryšių su Rusijos vadovybe ir kitais į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus įtrauktais žmonėmis.

Prieš tai pareigūnai jau kurį laiką stebėjo šį laivą. Jis registruotas Kaimanų salose ir paskutinį kartą aptarnautas Toskanos regiono Marina di Karara uoste.

Italijos pareigūnų skaičiavimu, „Šecherezada“ verta maždaug 650 mln. eurų. Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda tyrimo metu nustatė, kad jachta priklauso V. Putinui.

Italų žiniasklaida skelbė, kad oficialiai jachtos savininku registruotas buvęs Rusijos valstybinės įmonės „Rosneft“ vadovas Eduardas Chudainatovas. Jam oficialiai taip pat priklauso antradienį Fidžyje areštuota superjachta „Amadea“.

Rusija „užsienio agentais“ paskelbė du A. Navalno sąjungininkus, reperį

Rusija į savo „užsienio agentų“ sąrašą penktadienį įtraukė daugiau Kremliaus kritikų, įskaitant du užsienyje gyvenančius įkalinto opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sąjungininkus ir populiarų reperį.

Rusijos teisingumo ministerija įtraukė dar aštuonis žmones į sąrašą, kuriame dabar yra daugiau kaip 160 asmenų ir žiniasklaidos priemonių.

„Užsienio agentams“ taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, antraip jiems gresia didelės baudos.

Šį statusą jie privalo nurodyti visose savo publikacijose.

Į sąrašą, be kita ko, įtraukti Vladimiras Milovas ir Liubov Sobol – du A. Navalno, kuris pernai buvo įkalintas, sąjungininkai.

Į „užsienio agentų“ sąrašą pateko ir populiarus 24 metų reperis Ališeras Morgenšternas.

2021 metų spalį jis sukėlė Rusijos karo veteranų pasipiktinimą po to, kai viename „YouTube“ paskelbtame interviu pareiškė, kad „nesupranta“, kodėl pergalės prieš nacius diena Rusijoje švenčiama gegužės 9 dieną.

Tuomet Tyrimų komitetas pareiškė, kad tiria šiuos pasisakymus, siekdamas nustatyti, ar jais nebuvo „pažeistas įstatymas“ dėl „viešo Tėvynės gynėjų atminimo įžeidimo“ ir „nacizmo reabilitavimo“.

Kiek vėliau reperis atsiprašė socialiniame tinkle „Instagram“ ir apkaltino žiniasklaidą „iškraipius“ jo pastabas.

Du Rusijos politologai – Borisas Kagarlickis ir Leonidas Gozmanas – taip pat buvo įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašą.

Vasario 24 dieną prasidėjus Maskvos karui Ukrainoje, dešimtys Rusijos intelektualinio elito atstovų ir žurnalistų išvyko iš šalies, valdžiai didinant spaudimą paskutiniams kritiškiems balsams ir žiniasklaidai.

Kyjivas: fronto linijoje veiksmų nedaug, vėl bandyta šturmuoti „Azovstal“

Naktį į šeštadienį, anot Kyjivo, Ukrainos fronto linijoje vyravo sąlyginė ramybė.

„Gegužės 6-ąją Donecko ir Luhansko srityse atremtos aštuonios priešo atakos, jų metu sunaikinti trys priešo tankai, aštuonios artilerijos sistemos, septyni šarvuočiai, viena transporto priemonė ir trys inžinerinės technikos vienetai“, – šeštadienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Štabo teigimu, Mariupolyje taip pat dar kartą bandyta šturmuoti „Azovstal“ gamyklą. Tačiau kitur fronte Rusijos kariuomenė esą apsiribojo tik žvalgyba ir artilerijos ugnimi.

Šios informacijos nepriklausomai patvirtinti negalima.

Karas Ukrainoje jau pražudė 223 vaikus

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau žuvo 223 vaikai. Tai pranešė šios šalies generalinė prokuratūra, kuria remiasi portalas „Ukrinform“.

Prokuratūros duomenimis, sužeista dar 410 vaikų.

Pažymima, kad šie duomenys nėra galutiniai.

Ukraina: Rusijos pajėgos subombardavo kelis tiltus, kad užkirstų kelią ukrainiečių kontratakoms

Rusijos pajėgos pradėjo bombarduoti tiltus Ukrainos šiaurės rytuose, kad atremtų ten vykdomas ukrainiečių kontratakas. Tai šeštadienį pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kuriuo remiasi CNN.

Štabas savo naujausioje įvykių suvestinėje nurodė, kad teritorijoje į rytus nuo Charkivo „okupantai susprogdino tris tiltus, kad sulėtintų gynybinių pajėgų kontratakas“.

CNN negali nepriklausomai patvirtinti šių teiginių.

Per pastarąsias dvi savaites Ukrainos kariai atsiėmė keleto kaimų, esančių į šiaurę ir rytus nuo Charkivo, kontrolę ir dėl to Rusijos pajėgoms tapo sunkiau apšaudyti šį miestą, taip pat kilo grėsmė Donecke ir Luhanske besikaunančių rusų karių aprūpinimui karine įranga.

Uždniestrėje – naujos atakos

Nuo Moldovos atskilusiame Uždniestrės regione šeštadienį pranešta apie naujas atakas, rašo agentūra dpa.

Naktį į šeštadienį netoli Ukrainos sienos išsidėsčiusiame Voronkovo kaime pasigirdo keli sprogimai, pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi regiono vidaus reikalų ministerija. „Pro karinį garizoną Voronkove praskrido mažiausiai du dronai, pasigirdo keturi sprogimai“, – nurodė ministerija ir pridūrė, kad aukų ir sužeistųjų nėra.

Šios informacijos nepriklausomai patvirtinti negalima.

Pastarosiomis savaitėmis čia būta ir daugiau atakų. Anot pranešimų, Tiraspolyje apšaudytas radijo bokštas, regiono saugumo ministerija ir karinis dalinys. Vietos separatistai ir Rusija dėl to kaltę verčia Ukrainai. Kyjivas tai neigia ir savo ruožtu tvirtina, kad dėl atakų kalta Maskva, kuri taip siekia pakurstyti įtampą Ukrainos kaimynystėje.

Vienas aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnas neseniai pareiškė, kad, Maskvos „karinės operacijos“ Ukrainoje metu užėmus šios šalies rytus ir pietus, būtų galima pasiekti Uždniestrę, kur neva engiami rusakalbiai.

Rusija tvirtina Ukrainoje sunaikinusi daug šaliai Vakarų siųstų ginklų

Rusija tvirtina, kad Ukrainoje, netoli vienos geležinkelio stoties Charkivo srityje, sunaikino daug šaliai JAV ir Europos siųstų ginklų, informuoja CNN.

Gynybos ministerija Maskvoje pareiškė, kad įranga buvo sunaikinta „netoli Bogoduchivo geležinkelio stoties“, esančios į šiaurės vakarus nuo Charkivo.

CNN šių tvirtinimų nepriklausomai patikrinti negali. Ukraina apie tokią ataką dar nepranešė. Bogoduchivo miestas jau kurį laiką patiria nuolatinį Rusijos karių apšaudymą.

Rusija taip pat paskelbė, kad Ukrainos rytuose esančiame Artemivsko mieste sunaikino ginkluotės sandėlį. Ukraina patvirtino, kad ankstų šeštadienio rytą čia būta atakos, kurios metu apgadinta gamykla ir žuvo du žmonės.

Rusijos gynybos ministerija kartu nurodė, kad šalies karinės pajėgos numušė 13 Ukrainos kariuomenės dronų, o Iziume esą perėmė tris ukrainiečiams priklausančias „Točka-U“ balistines raketas.

Ukrainos duomenimis, nuo karo pradžios Rusija jau neteko maždaug 25 100 karių

Rusija nuo savo karo prieš Ukrainą pradžios šalyje jau neteko maždaug 25 100 karių. Tai pranešė portalas „Ukrinform“, remdamasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Štabo duomenimis, nuo vasario 24 dienos iki gegužės 7-osios Rusija taip pat neteko 1 122 tankų, 2 713 šarvuočių, 509 artilerijos sistemų, 172 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 84 oro gynybos sistemų, 199 lėktuvų, 155 sraigtasparnių, 1 934 transporto priemonių ir degalų cisternų, 11 laivų, 341 drono, 38 specialiosios technikos vienetų ir 90 sparnuotųjų raketų.

Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiančios intensyvios kautynės.

Odesoje surengtos raketų atakos

Šeštadienį Ukrainos Odesos miestui smogė kelios raketos, pranešė regioninės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas, kuriuo remiasi „Reuters“.

Pasak S. Bratčuko, naujausi antskrydžiai įvyko po to, kai tą pačią dieną Odesos srityje buvo surengti dar keturi raketų smūgiai. Atstovas nedetalizavo apie naujausias atakas ir nurodė, kad šiuo metu bandoma nustatyti visus faktus.

„Reuters“ šios informacijos dar nepatvirtino.

Ukraina praneša sunaikinusi dar vieną Rusijos karo laivą

Kyjivas šeštadienį pranešė, kad jo pajėgos nuskandino dar vieną Rusijos karo laivą netoli Juodosios jūros Gyvačių salos, išgarsėjusios invazijos pradžioje dėl Ukrainos pasieniečių atsisakymo pasiduoti Maskvai.

Ukrainos gynybos ministerija savo pranešime nurodė, kad ginkluotas dronas sunaikino „Serna“ klasės desantinį katerį ir oro erdvės gynybos sistemą prie Rusijos pajėgų užimtos nedidelės salos.

Ministerija socialinėje žiniasklaidoje paskelbė iš oro nufilmuotą menkos raiškos nespalvotą vaizdo įrašą, kuriame, regis, matyti sprogimas virš lengvojo laivo ir išsibarstančios nuolaužos.

„Tradicinis Rusijos Juodosios jūros laivyno paradas šių metų gegužės 9-ąją vyks netoli Gyvatės salos – jūros dugne“, – parašė Gynybos ministerijos atstovai.

Atskirame pareiškime socialinėje žiniasklaidoje ukrainiečių kariuomenė nurodė, kad per bepiločio lėktuvo „Bayraktar“ smūgį taip pat buvo sunaikinta į salą pristatoma oro erdvės gynybos sistema „Tor-M2“.

Rusijos gynybos ministerija iš karto nepatvirtino smūgių fakto.

Anksčiau šį mėnesį Kyjivas pareiškė, kad jo bepiločiai orlaiviai sunaikino du Rusijos patrulinius laivus – irgi netoli Gyvačių salos.

Ši sala tapo Ukrainos pasipriešinimo Kremliaus įsiveržimui simboliu, internete žaibiškai išpopuliarėjus radijo pokalbiui, per kurį ukrainiečių pasieniečiai atsisako pasiduoti atakuojančio laivo įgulai. Jų ryžtingas atsakymas „Rusijos karini laive, eik ****“ tapo vienu iš šio karo simbolių.

Tas laivas – Rusijos laivyno flagmanas kreiseris „Moskva“ – balandžio viduryje nuskendo Juodojoje jūroje. Maskvos teigimu, tai įvyko laive kilus gaisrui ir detonavus šaudmenims. Tuo metu Ukrainos kariuomenė tvirtina, kad ji pataikė į kreiserį raketomis.

„al Qaeda“ lyderis dėl Rusijos invazijos į Ukrainą kaltina JAV

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderis Aymanas al Zawahri (Aimanas Zavahiris) penktadienį pasirodė iš anksto įrašytame vaizdo įraše, skirtame jo pirmtako Osamos bin Ladeno žūties 11-osioms metinėms paminėti.

A. al Zawahri įraše sako, kad „JAV silpnumas“ yra priežastis, dėl kurios Vašingtono sąjungininkė Ukraina tapo Rusijos įsiveržimo „grobiu“.

27 minučių trukmės kalba buvo paskelbta penktadienį, remiantis kovotojų grupuočių veiklą stebinčios JAV organizacijos SITE duomenimis. „al Qaeda“ vadeiva pasirodo sėdintis prie stalo su knygomis ir ginklu.

Ragindamas musulmonus vienytis, A. al Zawahri pareiškė, kad JAV yra silpna ir žlunganti valstybė. Jo teigimu, taip yra dėl karų Irake ir Afganistane, pradėtų po Rugsėjo 11-osios atakų, padarinių. Tų išpuolių Amerikoje sumanytojas ir rėmėjas buvo O. bin Ladenas.

"[JAV] atsidūrė tokioje padėtyje po pralaimėjimo Irake ir Afganistane, po Rugsėjo 11-osios invazijų sukeltų ekonominių katastrofų, po koronos [COVID-19] pandemijos ir po to, kai paliko savo sąjungininkę Ukrainą kaip grobį rusams“, – teigė „al Qaeda“ vadeiva.

O. bin Ladenas buvo nukautas 2011 metais per JAV pajėgų reidą jo slėptuvėje Pakistane.

A. al Zawahri buvimo vieta nėra žinoma. Jo ieško amerikiečių teisėsauga, o už informaciją, kuri padėtų jį sučiupti, siūlomas 25 mln. dolerių (23,7 mln. eurų) atlygis.

Rusijos kariai raketomis atakavo du pasienio miestelius Šiaurės Ukrainoje

Šeštadienį Rusijos kariai raketomis atakavo du pasienio miestelius Šiaurės Ukrainoje, pranešė Sumų srities karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvytskis, kuriuo remiasi „Reuters“.

D. Žyvytskis „Telegram“ tinkle parašė, kad per smūgius Myropilsko ir Chotynės miesteliams sužeistas pasienietis.

„Reuters“ šios informacijos dar nepatvirtino.

Rusijos karinės pajėgos balandžio pradžioje visiškai pasitraukė iš Sumų srities. Jos čia veikė nuo pat invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Mykolajivo srityje pasigirdo keturi sprogimai

Ukrainos Mykolajivo srities Voznesensko rajone pasigirdo keturi sprogimai. Tai pranešė portalas „Ukrinform“, remdamasis šios srities karine administracija.

Administracija paragino vietos gyventojus reaguoti į ten šiuo metu paskelbtą oro pavojaus signalą.

Iš Mariupolio „Azovstal“ evakuota dar 50 žmonių

Ukrainos vyriausybė ir Donecko liaudies respublika paskelbė, kad šeštadienį iš Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos evakuota dar 50 žmonių, informuoja CNN.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas „Telegram“ tinkle parašė, kad „žmonių evakuacija iš „Azovstal“ buvo labai sudėtinga. Rusai nuolat provokavo, nesiliovė šaudę ir kovęsi“. Tačiau, pasak jo, vis vien pavyko evakuoti 50 civilių, tarp kurių – moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės.

Vadinamoji Donecko liaudies respublika paskelbė analogišką informaciją ir pridūrė, kad bendras iš „Azovstal“ evakuotų žmonių skaičius pasiekė 176.

JAV pirmoji ponia Rumunijoje susitiko su pabėgėliais iš Ukrainos

Šeštadienį JAV pirmoji ponia Jill Biden Rumunijoje susitiko su pabėgėliais iš karo draskomos Ukrainos.

„Jūs esate nepaprastai stiprūs, – išklausiusi motinų ir vaikų istorijas apie tai, kaip jiems teko bėgti nuo Rusijos invazijos, teigė J. Biden. – Mes išvien su jumis, tikiuosi, kad tai žinote.“

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, nuo karo pradžios iš Ukrainos į Rumuniją jau pabėgo daugiau kaip 810 tūkst. žmonių. Daugelis jų iš čia pasitraukė į kitas šalis. Skaičiuojama, kad Rumunijoje pasiliko apie 80 tūkst. ukrainiečių, pusė jų – vaikai.

J. Biden šiuo metu su trijų dienų vizitu lankosi regione. Taip Vašingtonas siekia toliau rodyti savo paramą Ukrainai ir jos kaimyninėms šalims, kurios padeda ukrainiečiams pabėgėliams. JAV pirmoji ponia penktadienį Rumunijoje susitiko su ten dislokuotais JAV kariais, o sekmadienį vyks į Slovakiją, kur taip pat susitiks su pabėgėliais, pagalbos teikimo organizacijų darbuotojais ir vietos gyventojais.

Prieš savaitę su neanonsuotu vizitu Ukrainoje lankėsi JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Čia ji susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenimis, nuo karo pradžios vasario 24-ąją iš Ukrainos jau pasitraukė beveik 5,5 mln. žmonių. Iš jų 3 mln. išvyko į Lenkiją, 817 tūkst. – į Rumuniją, o dar beveik 372 tūkst. pasitraukė į Slovakiją.

Kyjivas: Rusija tęsia „Azovstal“ šturmą

Rusija tęsia Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos šturmą. Tai šeštadienį pranešė portalas „Sky News“, remdamasis Ukrainos karine vadovybe.

„Pasitelkdamas artilerijos ir tankų ugnį, priešas tęsia šturmo veiksmus“, – feisbuke teigė vadovybė.

Ukrainos duomenimis, šioje gamykloje yra daug civilių. Manoma, kad objekto tuneliuose taip pat yra apie 2 tūkst. Ukrainos karių.

Vėlų penktadienį paskelbtame vaizdo įraše V. Zelenskis teigė, kad šiuo metu siekama „diplomatinių sprendimų mūsų „Azovstal“ esančiai kariuomenei išgelbėti“.

Kyjivas: iš „Azovstal“ evakuoti visi vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės

Kyjivas šeštadienį pranešė, kad visi pažeidžiami civiliai gyventojai jau evakuoti iš metalurgijos įmonės „Azovstal“ nuniokotame Mariupolio uostamiestyje, kur Ukrainos gynėjai tebesipriešina įsiveržusioms Rusijos pajėgoms.

„Prezidento įsakymas įvykdytas: iš „Azovstal“ evakuoti visi vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės. Ši Mariupolio humanitarinės misijos dalis baigta“, – sakoma vicepremjerės Irynos Vereščuk pareiškime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.

Plieno ir geležies gamykla „Azovstal“ yra paskutinis ukrainiečių pasipriešinimo bastionas nuniokotame uostamiestyje, o jos likimas įgavo simbolinę reikšmę platesnei kovai su Rusijos invazija.

I. Vereščuk penktadienį pranešė, kad iš didžiulio metalurgijos kombinato buvo evakuota 50 žmonių. Rusijos gynybos duomenimis, tarp jų buvo 11 vaikų, išvestų koordinuojant veiksmus su JT ir Raudonuoju Kryžiumi.

Buvo manyta, kad Sovietų Sąjungos laikų tuneliuose ir bunkeriuose po didžiuliu kompleksu buvo įstrigę apie 200 civilių gyventojų ir grupė Ukrainos karių.

Penktadienį prasidėjus evakuacijai, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad svarstomos „diplomatinės galimybės“ išgelbėti ukrainiečių karius iš Mariupolio.

Visiška šio strategiškai svarbaus miesto kontrolė būtų didelis laimėjimas Maskvai, pradėjusiai karą vasario pabaigoje. Konfliktas pareikalavo jau tūkstančių gyvybių, o kai kurie Ukrainos miestai ir gyvenvietės virto griuvėsiais.

A. Blinkenas: V. Putinas bando iškreipti istoriją, kad galėtų pateisinti savo karą Ukrainoje

77-ųjų Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių išvakarėse JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas pareiškė, kad Rusijos prezidentas V. Putinas bando iškreipti istoriją, kad galėtų pateisinti savo neišprovokuotą ir brutalų karą Ukrainoje.

„Europoje vėl siautėjant karui, turime stiprinti savo ryžtą priešintis tiems, kurie šiandien siekia manipuliuoti istorine atmintimi siekdami paversti savo ambicijas realybe“, – sakoma metinių proga paskelbtame A. Blinkeno pranešime.

„Minėdami Antrojo pasaulinio karo pabaigą Europoje, turime šventą pareigą visiems kritusiems: sakyti tiesą apie praeitį ir palaikyti visus tuos, kurie mūsų laikais stoja už laisvę“, – priduriama pranešime.

Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės įprastai minimos gegužės 8-ąją, tačiau Rusija Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją švenčia gegužės 9-ąją. Šiemet Maskvoje šia proga vėl planuojamas didžiulis karinis paradas, o V. Putinas turėtų pakalbėti apie karą Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karaskaras UkrainojeRusijos karas prieš UkrainąMariupolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių