Japonija nutraukia rusiškų anglių importą, išvaro Rusijos diplomatų

Japonija penktadienį paskelbė, kad dėl karo nusikaltimų Ukrainoje nutraukia rusiškų anglių importą ir išvaro aštuonis Rusijos diplomatus.

Tokių veiksmų imtasi Ukrainos sąjungininkėms didinant spaudimą Rusijai po pranešimų apie jos karių įvykdytus karo nusikaltimus Kyjivo srityje.

„Rusijos pajėgos žudo civilius ir atakuoja branduolinius objektus, smarkiai pažeisdamos tarptautinę humanitarinę teisę. Tai karo nusikaltimai ir už juos niekada nebus galima atleisti“, – reporteriams sakė Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

„Uždrausime rusiškų anglių importą“, – sakė F. Kishida. Jis pažadėjo surasti alternatyvų ir paprašė šalies piliečių „supratimo ir bendradarbiavimo“.

Premjeras išdėstė papildomas sankcijas, įkaitant naujas turto įšaldymo priemones ir tokių prekių kaip įrengimai ar degtinė importo iš Rusijos draudimą. F. Kishida taip pat sakė, kad Tokijas rems pastangas Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) ištirti Maskvos veiksmus.

Anksčiau Japonijos Užsienio reikalų ministerija paskelbė apie aštuonių rusų diplomatų iš ambasados ir prekybos biuro išvarymą.

Šis sprendimas nepaveiks Rusijos ambasadoriaus Tokijuje Michailo Galuzino.

Juodkalnija išsiunčia keturis Rusijos diplomatus

Juodkalnija nurodė iš šalies išsiųsti keturis Rusijos diplomatus dėl „diplomatinių normų pažeidimų“, vėlų ketvirtadienio vakarą pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Išsiunčiami diplomatai šią nedidelę Balkanų valstybę turi palikti per savaitę, sakoma pranešime. Daugiau informacijos jame nepateikiama.

Dienraštyje „Pobjeda“ rašoma, kad diplomatai išsiunčiami dėl jų „ardomosios veiklos“. Laikraščio cituojamas šaltinis vyriausybėje nurodė, kad buvo „peržengta raudona linija“.

Podgorica jau išsiuntė vieną Rusijos diplomatą vasarį, Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą.

Narystės Europos Sąjungoje siekianti Juodkalnija žada prisijungti prie Bendrijos politinių sankcijų Rusijai, nors dar nepradėjo jų taikyti.

Ši nuo 2006 metų nepriklausoma buvusios Jugoslavijos respublika į NATO įstojo 2017 metais.

Airija pranešė Kremliui išsiunčianti du jo diplomatus

Airija ketvirtadienį pranešė, kad dviem jos diplomatams Maskvoje buvo nurodyta išvykti, ir tai buvo padaryta kiek daugiau nei savaitė po Dublino sprendimo išvaryti keturis šnipinėjimu apkaltintus Rusijos diplomatinius darbuotojus.

„Airijos ambasadorius Rusijos Federacijoje šią popietę buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją Maskvoje ir informuotas, kad dviejų diplomatų iš mūsų ambasados Maskvoje paprašyta išvykti“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame airių užsienio reikalų ministro Simono Coveney (Saimono Kovenio) pareiškime.

„Nėra pateisinimo... šiai priemonei“, – sakė jis ir pažymėjo, kad Airijos ambasados Maskvoje darbuotojai „neturi ir nevykdo jokių pareigų ar funkcijų, nesuderinamų su jų diplomatiniu statusu“.

Pasak S. Coveney, „palyginti mažos“ airių misijos prievartinis apkarpymas „reikšmingai sumažins“ jos galimybes remti savo piliečius Rusijoje ir „palaikyti diplomatinius komunikacijos kanalus“ su Kremliumi.

Diplomatų išvarymai Maskvai tęsiant karą Ukrainoje prasidėjo Dublinui praėjusios savaitės pradžioje paprašius keturių aukšto rango pareigūnų palikti valstybę dėl veiklos, „neatitinkančios diplomatinio elgesio tarptautinių standartų“. Taip diplomatine kalba vadinamas šnipinėjimas.

Tą pačią dieną kitos Europos Sąjungos šalys Belgija, Čekija ir Nyderlandai koordinuotai išvarė dešimtis šnipinėjimu įtariamų rusų diplomatų.

Didesnės šalys, tarp jų JAV, Prancūzija ir Vokietija, pastarosiomis savaitėmis taip pat išvarė dešimtis Rusijos pareigūnų. Maskva ėmėsi atsakomųjų veiksmų.

Suomija išsiunčia du Rusijos ambasados darbuotojus

Suomija nusprendė išsiųsti du Rusijos ambasados darbuotojus. Tai penktadienį pranešė šalies prezidento kanceliarija.

„Suomija išsiųs du asmenis, dirbančius Rusijos ambasadoje. Be to, vienam iš ambasados darbuotojų nebus pratęsta viza. Suomijos URM informuos apie tai Rusijos ambasadorių“, – sakoma pranešime.

Kanceliarija pabrėžė, kad šis sprendimas „atitinka priemones, kurių ėmėsi kitos ES šalys“.

Vakarų šalys nuo vasario 24 d., Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios, jau paskelbė nepageidaujamais asmenimis daugiau kaip 300 Rusijos diplomatų. Daugiausiai jų išsiuntė Lenkija (45), Vokietija (40), Slovakija (35), Prancūzija (35), Italija (30).


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijos Rusijaianglių importasnafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių