Irane kalinama prancūzė akademikė F. Adelkhah perkelta į ligoninę

Prancūzijos ir Irano pilietybę turinti mokslininkė Fariba Adelkhah (Fariba Adelcha), pernai įkalinta šiitiškoje respublikoje, buvo perkelta į kalėjimo ligoninę, jos sveikatai pašlijus dėl bado streiko, antradienį pranešė jos advokatas.

„Tai jos surengto bado streiko pasekmė. Deja, buvo pažeisti jos inkstai“, – naujienų agentūrai AFP sakė teisininkas Saeedas Dehqanas (Saidas Dehganas) ir pabrėžė, kad jo klientės būklė „neraminanti“.

Akademikė šešias savaites trukusį bado streiką nutraukė vasario 12-ąją. Šiuo metu ji laukia teismo dėl keleto kaltinimų, įskaitant dalyvavimą sąmoksle prieš Irano nacionalinį saugumą.

Šiizmo specialistė F. Adelkhah, Paryžiaus politinių studijų instituto „Sciences Po“ tyrimų direktorė, buvo suimta pernai birželį ir yra laikoma Evino kalėjime Teherane.

S. Dehqanas sakė, kad šiuo metu laukiama atsakymo į jo ir F. Adelkhah prašymą perkelti ją į ligoninę, esančią ne kalėjime.

F. Adelkhah prancūzas kolega ir ilgametis partneris Roland'as Marchalis (Rolanas Maršalis), Rytų Afrikos specialistas, kaip pranešama, buvo sulaikytas tuo pačiu metu, kai buvo atvykęs jos aplankyti, ir šiuo metu yra laikomas tame pačiame kalėjime.

Jie abu turėtų stoti prieš teismą kovo 3 dieną.

F. Adelkhah kaltinama „propaganda prieš santvarką“ ir „susimokymu imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą“, sakė S. Dehqanas.

R. Marchalis kaltinamas „susimokymu imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą“.

„Ponas Marchalis jaučiasi gerai, bet yra labai įpykęs, kaip ir panelė Adelkhah, dėl jų neteisėto sulaikymo proceso“, – sakė advokatas.

S. Dehqanas taip pat sakė esąs susirūpinęs dėl naujojo koronaviruso protrūkio Irane, iki šiol nusinešusio 15 žmonių gyvybių. Šiitiškoje respublikoje ši infekcija buvo patvirtinta apie 100 žmonių.

„Esam susirūpinę, kad ligoninės išorėje nebūtų saugios“, bet pridūrė, kad kalėjime laikomas moteris lankantys vyrai gali pernešti užkratą, aiškino advokatas.

Teisininkas ragino tarnybas neribotam laikui atšaukti pasimatymus kalėjimuose.

Minėti tyrėjai – ne vieninteliai užsieniečiai mokslininkai, kalinami Irane.

Melburno universitete dirbant australė Kylie Moore-Gilbert (Kaili Mur-Gilbert) šiuo metu atlika 10 metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą jai už „šnipinėjimą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arijas

Arijas portretas
Jeigu ji prancūzė tai aš marsietis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių