Iranas: per M. Amini protestus suimta 40 užsienio piliečių

  • Teksto dydis:

Iranas per jau daugiau kaip du mėnesius trunkančius protestus, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis, suėmė 40 užsienio piliečių, antradienį pranešė šalies teismų sistema.

„Sulaikyti keturiasdešimt užsienio piliečių, dalyvavusių pastarojo meto riaušėse“, – teismų atstovą spaudai Massoudą Setayeshi (Masudą Setaješį) citavo naujienų svetainė „Mizan Online“.

Jis nenurodė sulaikytųjų pilietybės ir nepateikė jokios kitos informacijos.

Irano pareigūnai jau ne kartą kaltino Vakarų vyriausybes kurstant protestus dėl M. Amini mirties. 

22 metų kurdų kilmės iranietė mirė praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė liūdnai pagarsėjusi moralės policija dėl įtariamo šiitiškoje respublikoje galiojančio privalomo hidžabo dėvėjimo įstatymo pažeidimo.

Protestai dėl jos mirties kilo rugsėjį, tačiau jau prieš tai Irane buvo sulaikyti keli asmenys iš Vakarų valstybių, kai kurie iš jų turėjo dvigubą pilietybę.

Prancūzijos mokytojų profsąjungos narė Cecile Kohler (Sesil Koler) ir jos partneris Jacques'as Paris (Žakas Pari) buvo sulaikyti gegužę po anksčiau šiais metais vykusių mokytojų streikų.

Abu jie buvo apkaltinti šnipinėjimu ir nuo suėmimo laikomi izoliuoti, pranešė Prancūzijos profesinių sąjungų šaltiniai.

„Du prancūzų šnipai tebėra sulaikyti ir jų byla yra galutinio sprendimo stadijoje“, – antradienį pareiškė M. Setayeshi, nepateikęs išsamesnės informacijos.

Spalio pradžioje valstybinė televizija transliavo šių dviejų sulaikytų prancūzų „prisipažinimus šnipinėjus“.

Prancūzijos vyriausybė pasmerkė tariamų prisipažinimų transliavimą kaip „gėdingą, pasibjaurėtiną ir nepriimtiną“ bei pirmą kartą pavadino porą „valstybės įkaitais“.

Irane taip pat kalinami dar penki Prancūzijos piliečiai.

Pasak teismų atstovo spaudai, Irano teismai dėl dalyvavimo M. Amini protestuose nuteisė beveik 2,5 tūkst. žmonių.

„Visoje šalyje preliminarūs nuosprendžiai iki šiol paskelbti 2432 asmenims, – teigė M. Setayeshi. – Dar 1118 žmonių buvo pareikšti kaltinimai ir jie laukia teismo proceso sostinėje Teherane.“

Visi iki šiol paskelbti nuosprendžiai yra preliminarūs, nes juos galima apskųsti Aukščiausiajam Teismui.

Teherano revoliucinis teismas dėl protestų jau skyrė šešias mirties bausmes, pripažinęs kaltinamuosius „Dievo priešais“ arba apkaltinęs juos „korupcija žemėje“ – abu nusikaltimai Irane baudžiami mirties bausme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

amerikos

amerikos portretas
lgbtsnikai nenusiramina visus deti i vieta, visus vergus py de ras tus i vieta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių