Europą vargina rekordinė kaitros banga

  • Teksto dydis:

Ispanijoje du žmonės penktadienį mirė nuo šilumos smūgio, Europą apėmus rekordinei karščių bangai ir temperatūrai kai kur pasiekus 45 laipsnius Celsijaus.

Be to, meteorologai sako, kad kaitra artimiausiomis dienomis tik šiek tiek atlėgs.

Aukščiausia temperatūra Europoje buvo užfiksuota 1977 metais Graikijoje – tąsyk Atėnuose termometrai rodė 48 laipsnius. 2003 metais Portugalijos mieste Amareležoje buvo užfiksuota 47,7 laipsnių kaitra, o pernai tokia temperatūra buvo Montoro mieste Ispanijoje.

Žemiau apžvelgiami dabartinės kaitros bangos padariniai įvairiose Europos šalyse.

Ispanija: du mirusieji

Du vyrai – į 5-ą dešimtį įžengęs kelininkas ir 78 metų pensininkas – šią savaitę mirė Ispanijoje nuo šilumos smūgio. Penktadienis šioje šalyje buvo viena karščiausių šios vasaros dienų: prie sienos su Portugalija esančiame Badažoze prognozuota daugiau kaip 44, Sevilijoje – 42, o Madride – 40 laipsnių Celsijaus.

Portugalija: rekordiniai 45 laipsniai

Už 150 km į šiaurę nuo Lisabonos esančioje Alvegoje buvo užfiksuota rekordinė šiam regionui 45 laipsnių temperatūra. Prognozuojama, kad ten kaitra piką pasieks šeštadienį, paskelbė Portugalijos jūrų ir atmosferos institutas (IPMA).

Iki šiol šalyje nebuvo pranešimų apie „reikšmingus“ gaisrus, bet specialiosios tarnybos sako, kad toliau laikysis didžiausios parengties, o vidaus reikalų ministras Eduardo Cabrita (Eduardu Kabrita) paskelbė, jog policija laikysis „nulinės tolerancijos“ priešgaisrinių taisyklių pažeidėjų, pavyzdžiui, kūrenančių kepsnines, atžvilgiu.

Vokietija: turistai traukia šiaurėn

Vokietijos naujienų agentūra DPA citavo kelionių agentūrų, tokių kaip „Thomas Cook“ ir „Alltours“ pranešimus, kad paskutinės minutės kelionių prie Viduržemio jūros perkama mažiau ir kad atostogautojai renkasi vėsesnes Šiaurės ir Baltijos jūrų pakrantes.

Nyderlandai: vandens stygius

Nyderlanduose, kur dabartinė karščių banga yra ilgiausia kada nors fiksuota, o penktadienį temperatūra kilo iki 35 laipsnių Celsijaus, žmonėms pradeda stigti vandens. Vis dėlto geriamojo vandens ištekliai kol kas pakankami.

Švedija: karščiausia liepa per 250 metų

Švedijoje nuo gegužės beveik nelijo, o ši liepa buvo karščiausia per daugiau kaip 250 metų. Dėl sausros ir kaitros daug kur šalyje kilo didelių miškų gaisrų, o kai kurie jų siautė net ties Šiaurės poliaračiu. Tačiau dabar ugnis jau daugiausiai suvaldyta.

Ledynas ant Kebnekaisės kalno taip smarkiai aptirpo, kad ši viršukalnė nebėra aukščiausias šalies taškas. Šis įvyksi dar labiau padidino susirūpinimą dėl klimato pokyčių spartos.

Vis dėlto palengvėjimo galbūt neteks ilgai laukti. Meteorologai šeštadienį visoje šalyje prognozuoja vėsesnius orus ir audras su perkūnija.

Prancūzija: pavojus žmonių sveikatai

Didelėje Prancūzijos dalyje paskelbtas kaitros bangos pavojus. Tuo pat metu milijonai rugpjūtį atostogausiančių žmonių leidosi į kelius, nors karšti orai, kaip prognozuojama, išsilaikys ir kitą savaitę.

Sveikatos apsaugos ministerija per televiziją ir radija aktyviai perspėja žmones apie pavojus, keliamus bene smarkiausios nuo 2006 metų karščių bangos.

Britanija: sulėtėjo mažmeninė prekyba

Didžiojoje Britanijoje kaitra paveikė mažmeninę prekybą: jos apimtys liepą sumažėjo 1,1 procento, skelbia sąskaitybos bendrovė BDO.

„Nors saulėkaita ir šurmulys dėl Anglijos pasirodymo Pasaulio futbolo čempionate atnešė pakilimą aludėms ir prekybos centrams, kepinančios sąlygos neskatino fizinio apsipirkinėjimo ir tik mažino lankančių parduotuves skaičių“, – sakė BDO atstovė Sophie Michael (Sofi Maikl).

„Kol temperatūra kyla, mažmeninė prekyba įšaldyta. Ši vasara parduotuvėms tampa kažkokia katastrofa“, – pridūrė ji.

Belgija: daugiau avarijų keliuose

Belgijos kelių eismo saugumo valdyba VIAS pranešė apie eismo įvykių pagausėjimą, siejama su karščių banga.

„Tvyrant karščiams per dieną įvyksta vidutiniškai 15 proc. daugiau avarijų. Ir šios avarijos didesnės“, – Belgijos žiniasklaida citavo VIAS ststovą Stefą Willemsą (Stefą Vilemsą).

Italija: nemokamai dalijamas vanduo

Italijos sostinėje, jau anksčiau turėjusioje nemažai geriamojo vandens fontanėlių, tarnybos turistams dalija geriamojo vandens butelius. .

Nacionalinė ūkininkų sąjunga „Coldiretti“ nurodė, kad karvėms kenčiant nuo kaitros pieno gamyba sumažėjo 15 procentų. Tačiau pastarąją savaitę valgomųjų ledų buvo suvartojama 30 procentų daugiau, pridūrė organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas  portretas
Nekaltinkite nei karvių, nei savęs, nei vargšų rusų! Kaltas yra mūsų mokslininkų nepažinimas KETURIŲ ŽEMĖS AŠIES FIZINIŲ JUDĖJIMŲ! Beja, jie jau yra ATRASTI! Tiktai mokslininkai stabdo jų pažinimą ir tuo pačiu - MOKSLO PAŽANGĄ LIETUVOJE ir PASAULYJE!!! Mat, Šiuos (TŪKSTANTMEČIO!) ATRADIMUS galima buvo padaryti tiktai ir tiktai SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA! Prieš 10 metų apie tai buvo pranešta A.Razumo Lietuvos Mokslų Akademijai, VU, KTU, VDU, Paksui, Adamkui, Gybauskaitei ir t.t. Kaip į sieną! O Žemės ašis ir toliau slenka ir slinks SAULĖS LINK!

Snoro bankas

Snoro bankas portretas
rusai panaudojo klimatini ginkla, viskas aišku..o del grybauskaites tai ramiai, savi savu nesodina...

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių