Ukraina: paliaubos nereiškia ramybės

Ukrainos kariuomenė tvirtina, kad derybose dėl buferinės zonos demarkavimo Rusijos delegacijai vadovauja sausumos pajėgų vado pavaduotojas, nors Maskva anksčiau neigė, kad jos atstovai derasi su ukrainiečiais ir stebėtojais iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

Ukrainos kariuomenė tvirtina, kad derybose dėl buferinės zonos demarkavimo Rusijos delegacijai vadovauja sausumos pajėgų vado pavaduotojas, nors Maskva anksčiau neigė, kad jos atstovai derasi su ukrainiečiais ir stebėtojais iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

Paliaubas Donecke šeštadienio rytą vėl sulaužė separatistų kovotojai, Ukrainos pozicijas oro uoste atakuodami iš gyvenamųjų rajonų. Per parą žuvo du žmonės.

Rusijos remiami smogikai niekada neturėjo skrupulų, bet šeštadienio rytą jų ataka iš gyvenamųjų rajonų pasirodė užfiksuota internete. Teigiama, kad Ukrainos pozicijos apšaudomos iš pietinio Donecko priemiesčio.

Paties Donecko gyventojai teigia, kad jų rajonai taip pat apšaudomi. Kas šaudo – neaišku, bet vienu iš vakarykščio apšaudymo taikinių buvo tapusi mokykla. Kijevas sako, kad per pastarąją parą žuvo vienas karys ir vienas civilis. Apšaudytas patikrinimo punktas prie Mariupolio, tačiau ir vėl nuožmiausiai puldinėtas Donecko oro uostas.

Išvyti smogikus, tarp jų daug čečėnų samdinių, iš oro uosto gegužės pabaigoje buvo pirmoji tik ką išrinkto prezidento Petro Porošenkos pergalė. Nuo tada specialiųjų pajėgų dalinys iš Kirovogrado laikosi įsitvirtinęs oro uoste ir šią savaitę atrėmė nuožmiausią ataką. Tačiau apsupti ir keturis mėnesius izoliuoti Ukrainos kariai, pranešama, pamažu užleidžia teritoriją Rusijos remiamiems smogikams.

Nuolat puldinėjama Debalcevė – strateginių kelių sankryžoje tarp Donecko ir Luhansko. Ten Ukrainos pajėgos apsuptos iš visų pusių.

Kijevas teigia, kad Ukrainos pajėgoms šiame mieste nurodyta nesitraukti, ir kad kol kas jos atrėmė visas atakas. Nors paliaubos numato, kad abi pusės atitrauks sunkiąją artileriją po penkiolika kilometrų, nė viena pusė neskuba.

„Pirmasis etapas – kai turi prasidėti laipsniškas atitraukimas. Tam, kad Ukrainos pusė galėtų tai padaryti, pirmasis žingsnis turi būti įtvirtinti taiką. Viena taikos diena, 24 ramybės valandos, reikš atitraukimo pradžią. Bus sukurta buferinė zona“, – sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Volodimyras Poliovyjus.

Penktadienį Rusija paneigė ir Ukrainos, ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pranešimus, kad jos karininkai dalyvauja 76-ų atstovų grupėje, besitariančioje, kur konkrečiai nusidrieks buferinė zona.

Tačiau šeštadienį Kijevas dar sako, kad Rusijos pusei vadovauja sausumos pajėgų vado pavaduotojas. Jis esą iki vėlyvos nakties susitiko su separatistų atstovais dėl paliaubų susitarimo vykdymo, rezultatai – neaiškūs. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija sako, kad Minsko derybininkų grupė, dalyvaujant ir separatistų atstovams, šeštadienį surengė video konferenciją, kur konstatuota, kad išilgai dviejų trečdalių buferinės zonos padėtis susirėmimai liovėsi.


Šiame straipsnyje: Ukrainakaras Ukrainojepaliaubos

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha

cha cha cha portretas
Atkreipkite dėmesį kas per žmonės palaiko Kremliaus klikos agresiją prieš Ukrainą. Prokremlinis kontingentas - ant visų myžantis RUSAS ir jam antrinantis Kęstas Br.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Truputis politikos: Žinau, kad politika ir diplomatija Lietuvoje nėra madingos. Bet pabandykime truputį politikos. Instinktyviai jaučiame, kad kuo labiau stumiame Rusiją iš Europos, tuo labiau skatiname Rusijos suartėjimą su Kinija. Tos pigios dujos iš vamzdžio? Nueis Kinijai. Mums liks brangesnės suskystintos. Sakote suskystinti ir laivais atvežti nieko nekainuoja? Jūs esate iš kitos planetos. Žemėje kainuoja ir daug. Rusija ir jos satelitai suartėja su Kinija ir karo srityje. Organizacija, kuri užsiims bendrais Rusijos ir Kinijos priešais vadinasi Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija. Į šią organizaciją įeina Kinija, Kazachstanas, Kirgizstanas, Rusija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas [1]. Ar mums, JAV ir Europai, naudinga siekti, kad Kinija ir Rusija su satelitais stiprintų bendradarbiavimą, kalbant apie civilizacijų karą, kaip daro Prezidentė Dalia Grybauskaitė? Ne. Užsiimkime meile, ne karu. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

mizantriperiui

mizantriperiui portretas
Kijevo fasistai gavo i kaili,neziurint i tai kad juos palaike visokie mizantriperiai,ir dar gaus,tegul palaiko juos nors viso pasaulio apsimyze mizantriperiai Kijevo fasistam nera vietos siam pasaulyj
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių