Vokietija: Tunisas negali prarasti savo demokratijos

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) penktadienį perspėjo Tunisą, kuriame šią savaitę buvo suimtas opozicijos lyderis Rachedas Ghannouchi (Rašedas Ganušis), nesitraukti nuo savo demokratijos pagrindų.

A. Baerbock žurnalistams sakė, kad Berlynas „su didžiausiu susirūpinimu“ vertina R. Ghannouchi suėmimą, ir įspėjo, kad „negalima prarasti nuo 2011 metų Tunise pasiektų demokratinių laimėjimų“.

81 metų R. Ghannouchi, buvęs parlamento pirmininkas, buvo suimtas pirmadienį po to, kai įspėjo, kad kitokių pažiūrų, pavyzdžiui, kairiųjų ar politinio islamo, iš kurio kilo jo partija, išnaikinimas gali sukelti pilietinį karą.

Pagrindinis opozicinis aljansas Nacionalinio išsigelbėjimo frontas (FSN), kuriam priklauso ir jo partija „Ennahdha“, pareiškė, kad jis buvo sulaikytas įtariant jį „sąmokslu prieš valstybės saugumą“.

Tunisas yra smarkiai įsiskolinęs ir susiduria su didele infliacija bei nedarbu, todėl kai kurie jo piliečiai bando bėgti į Europą.

Nuo vasario pradžios šios Šiaurės Afrikos šalies valdžia suėmė daugiau kaip 20 politinių oponentų ir asmenybių.

Daugiausia vietų Tuniso parlamente turėjo islamistų įkvėpta partija „Ennahdha“, kol 2021 metų liepą prezidentas Kaisas Saiedas (Kaisas Sajedas) paleido parlamento rūmus, taip užgrobdamas valdžią, kad galėtų valdyti dekretu.

65 metų K. Saiedas teigia, kad sulaikytieji buvo „teroristai“, dalyvavę „sąmoksle prieš valstybės saugumą“.

Oponentai jo veiksmus pavadino perversmu ir grįžimu prie autokratinio valdymo vienintelėje po daugiau nei prieš dešimtmetį įvykusių Arabų pavasario sukilimų regione atsiradusioje demokratinėje šalyje.

Tunisas kelis mėnesius derėjosi su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl beveik 2 mlrd. JAV dolerių (1,82 mlrd. eurų) paskolos, tačiau panašu, kad diskusijos įstrigo.

A. Baerbock pripažino, kad šalis „susidūrė su sunkia ekonomine ir socialine padėtimi“, ir sakė, kad Europos Sąjunga nenori „palikti Tuniso žmonių vienų“ su ja kovoti.

Ji teigė, kad Tuniso vyriausybė būtinai turi prisidėti prie sėkmingos derybų su TVF pabaigos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

apgailėtinas vaizdelis

apgailėtinas vaizdelis portretas
Š...t norėjome ant vakarų demokratijos, kadangi vakarų demokratija yra karas ir aukos. Afganistane vakarai nužudė daug civilių ir nėra jokios demokratijos. JAV neturi jokios demokratijos, nes mirę žmones dalyvauja rinkimuose. Tai gal reikia pradėti nuo JAV įvedinėti demokratiją.

Jo,bl, Tunisas

Jo,bl, Tunisas portretas
šitai k.... rūpi,kai Ukrainoje kaZapai vaikus žudo kiekvieną dieną.

Kaip

Kaip portretas
toks individas gali aplamai atstovauti tokiai valstybiai, ji gi ne viena karta kritusi nuo batuto, galvyteje vieni skystalai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių