Viskis už vizas: Indija ir Jungtinė Karalystė pradėjo prekybos po „Brexito“ derybas

Didžioji Britanija ir Indija ketvirtadienį pradėjo rengti prekybos sutartį po „Brexito“ – Londonas siekia sumažinti škotiško viskio tarifus ir gauti daugiau galimybių naudotis Azijos milžinės paslaugų ir technologijų sektoriais.

 

Savo ruožtu Delis, garsėjantis santūriu požiūriu į prekybos kliūčių mažinimą ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pramintas „tarifų karaliumi“, mainais nori, kad indai lengviau ir pigiau gautų Didžiosios Britanijos vizas.

Bendrame pareiškime po Indijos prekybos ministro Piyusho Goyalo ir Didžiosios Britanijos prekybos sekretorės Anne-Marie Trevelyan susitikimo oficialiai pradedant derybas Delyje pakartotas tikslas iki 2030 m. padvigubinti dvišalės prekybos apimtis. „Abi šalys susitarė, kad iš pradžių sutelksime dėmesį į sritis, kurios yra abipusiai naudingos ir dėl kurių esama mažiau nesutarimų ir kurioms nustatėme labai agresyvų kelių ateinančių mėnesių terminą“, – žurnalistams sakė P. Goyalas. Jis pridūrė, kad abi šalys įsipareigojo „užbaigti šias derybas maždaug per metus“.

„Jungtinė Karalystė turi pasaulinio lygio verslą ir kompetenciją, kuria galime pagrįstai didžiuotis – nuo ​​škotiško viskio distiliuotojų iki finansinių paslaugų ir pažangiausių atsinaujinančių energijos šaltinių technologijų“, – sakoma ministro pirmininko Boriso Johnsono pareiškime. „Naudojamės galimybėmis, kurias siūlo augančios Indijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonomikos, kad įtvirtintume savo vietą pasaulinėje arenoje ir sukurtume darbo vietas bei augimą namuose“, – teigia jis.

Didžioji Britanija sudarė prekybos sutartis su Japonija, Naująja Zelandija ir Australija, mėgindama kompensuoti mažėjančias prekybos su Europos Sąjunga apimtis po pasitraukimo iš bloko 2020 m. sausį. Vis dėlto bendra Didžiosios Britanijos ir Indijos sandorio prekybos apimtis nedidelė, atitinkanti maždaug 3 proc. visos Londono prekybos su ES apimties, pranešė „Bloomberg News“.

Delio pastangos palengvinti JK vizų išdavimą Indijos piliečiams taip pat gali sulaukti „Brexito“ šalininkų, troškusių sumažinti imigraciją, nepritarimo.

Konservatorių įstatymų leidėjas Edwardas Leigh praėjusią savaitę parlamente sakė, kad „darbo klasės rinkėjai, balsavę už „Brexitą“, nebalsavo už tai, kad imigraciją iš Europos pakeistų dar didesnė imigracija iš likusio pasaulio“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių