Vatikanas: Pranciškus pavedė kardinolui misiją keliams į taiką Ukrainoje nutiesti

Popiežius Pranciškus svarbiam italų kardinolui pavedė misiją, tikėdamasis, kad ji gali sumažinti įtampą kare Ukrainoje ir atvesti į taikos kelią, šeštadienį pranešė Vatikanas.

Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni (Matėjas Brunis) trumpame rašytiniame pranešime sakė, kad Pranciškus pavedė šią misiją kardinolui Matteo Zuppi (Matėjui Cupiui), kuris yra artimas pontifikui.

Vos prieš savaitę Pranciškus Vatikane kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Vėliau V. Zelenskis, paklaustas apie jų susitikimą, pareiškė manąs, kad bet koks tarpininkavimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, įsakiusiu 2022 metų vasarį savo pajėgoms įsiveržti į Ukrainą, yra neįmanomas.

Balandžio pabaigoje, grįždamas į Romą iš piligriminės kelionės Vengrijoje, Pranciškus lėktuve sėdintiems žurnalistams nurodė, kad Vatikanas dalyvauja tam tikroje taikos misijoje, tačiau atsisakė pateikti detalių.

„Galiu patvirtinti, kad popiežius Pranciškus pavedė kardinolui Matteo Zuppi, Bolonijos arkivyskupui ir Italijos vyskupų konferencijos pirmininkui, susitarus su (Vatikano) Valstybės sekretoriatu, atlikti misiją, kuri padėtų sumažinti įtampą konflikte Ukrainoje, tikintis, kad tai padės pradėti taikos kelią, – sakė M. Bruni.

M. Bruni sakė, kad šios misijos tvarkaraštis ir mechanizmai šiuo metu yra nagrinėjami.

Anksčiau šią savaitę apie Vatikaną rašantis Italijos portalas nurodė, kad popiežius paskyrė asmeninius pasiuntinius kalbėtis su V. Zelenskiu ir V. Putinu, tikėdamasis susitarti dėl ugnies nutraukimo.

Trumpame Vatikano pareiškime Rusija nebuvo paminėta.

Pranciškus ne kartą pasmerkė karą, perspėjo dėl ginklų telkimo konflikte ir meldėsi už kenčiančius Ukrainos žmones. Visgi daugelyje savo komentarų apie karą jis vengė kaltinti V. Putiną.

Pontifikas yra sakęs, kad vyktų į Ukrainos sostinę, jei tokia piligriminė kelionė padėtų užtikrinti taiką, tačiau teigė, kad tai galėtų įvykti tik tuo atveju, jei jis galėtų apsilankyti ir Maskvoje.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojepopiežius PranciškusVatikanasMatteo Bruni

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių