Politologas: sėdėti bunkeryje su automatu – vargu, ar gera taktika A. Lukašenkai

Aliaksandras Lukašenka retai rodosi viešumoje ir tarytum laukia, kol protestai nurims savaime. Remdamasis milicija ir kariuomene, jis tvirtai laikosi valdžios ir dėl to aukoja santykius su kaimynais.

Pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologo Vyčio Jurkonio, laukimo taktika A. Lukašenkai nepadės. Ilgainiui galimai mažės jėgos struktūrų atstovų parama, o Rusija ir dabar remia A. Lukašenką be ypatingo entuziazmo. Tuo pat metu protestai Baltarusijoje nerimsta ir Lietuva, kartu su kitomis Vakarų valstybėmis, politologo nuomone, turėtų toliau tvirtai laikytis reikalavimo surengti laisvus rinkimus.

– A. Lukašenka sėdi „užsibarikadavęs bunkeryje“, protesto eisenos toliau žygiuoja, o situacija nesikeičia. Kurios pusės taktika yra perspektyvesnė?

– „Sėdėti bunkeryje“ su automatu, vargu, ar yra labai perspektyvi taktika. Lygiai taip pat kaip ir derybos su politiniais kaliniais (ar įkaitais). Aleksandras Lukašenka daugiausiai naudoja jam įprastus metodus, bet, regis, nesupranta, kad situacija tiek kiekybiškai, tiek kokybiškai yra pakitusi. Jis nebeturi praktiškai jokios, išskyrus jėgos struktūrų, paramos. Ir net dauguma jėgos struktūrų žmonių laikosi dėl baimės, netikrumo ir santykinai neblogos (lyginant su kita visuomenės dalimi) finansinės padėties. Pastarąją užtikrinti ilgesniu laikotarpiu, esant tokiai vidaus ir geopolitinei situacijai, bus sunku. Peržiemoti „bunkeryje“ resursų gal ir užteks, bet po to tas Viktoro Janukovičiaus scenarijus, kurio taip baiminamasi, bus beveik neišvengiamas, jei nebus paskelbta konkreti laisvų, su tarptautine ESBO priežiūra rinkimų data.

– Sviatlana Cichanouskaja, o ir kiti baltarusių opozicijos atstovai, ne kartą šaukėsi Rusijos tarpininkavimo. Kodėl Rusija atsakė S. Cichanouskajos paieškos orderiu (patvirtino Baltarusijos orderį)?

– Turbūt sutiktumėte, kad Kremliaus pareigūnai yra ne mažiau arogantiški nei oficialusis Minskas. Tai būtų vienas paaiškinimas. Tokia Kremliaus pozicija taip pat yra tam tikras atsakymas visiems sąmokslo teorijų kūrėjams, ieškantiems Kremliaus ausų visur tik ne A. Lukašenkos aplinkoje.

Reikia pasakyti, kad Maskva šiandien nepaisant to, kad Baltarusijoje turi gausybę svertų yra dileminėje – sunkaus pasirinkimo akivaizdoje – situacijoje. Kremlius pats taip pat supranta, kad marginalizuotis kartu su A. Lukašenka jiems ne perspektyvu. Tai paaiškina gana neentuziastingą jo palaikymą. Bet kartu suvokia, kad nauji, laisvi ir nepriklausomi rinkimai Baltarusijoje reikštų Baltarusijos piliečių pergalę ir būtų pavojingas signalas permainų norinčiai Rusijos pilietinei visuomenei. Bet Kremliaus žmonės ieško išeičių, nes trumpuoju laikotarpiu jiems atrodo, kad jokiu būdu negalima leisti Baltarusijos piliečiams laimėti.

Jis nebeturi praktiškai jokios, išskyrus jėgos struktūrų, paramos

– Ar sutinkate su teiginiu, kad jei Rusija „išgelbėtų“ A. Lukašenką, tai reikštų bent jau faktinę Baltarusijos aneksiją? Kaip vyktų tokia aneksija?

– Baltarusija nėra tiesiog Rusijos priedėlis ar žemės lopinėlis geopolitinėje šachmatų lentoje. Aišku, galima regioną aiškinti ir taip, bet toks supaprastintas vertinimas labiau tinka pirmų kursų studentams universitete ir jis nėra pakankamas arba pilnas. Baltarusija, tokia kokia yra, yra puikus partneris Rusijai. Per ją vyksta įvairaus pobūdžio tranzitas, apeidinėjamos sankcijos tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės. Turbūt pamenate ir istoriją su Vagnerio smogikais? Švedų pliušiniai meškiukai sulaukė griežtesnės tariamai neutralaus Minsko reakcijos nei Vagnerio samdiniai, vykstantys tranzitu į kitus kontinentus. Baltarusijoje vyko ir įvairaus pobūdžio derybos, pavyzdžiui, padėjusios Kremliui vilkinti (ir nespręsti) karo Ukrainoje klausimus.

Kremlius, man regis, nebūtų prieš paleisti A. Lukašenką, bet kol kas nori pasiruošti sceną šioms permainoms. Tai paaiškintų ir jų bandymą laimėti laiko, siūlant rinkimus 2022-aisiais. Visgi, šių dienų kontekste jų planas atrodo nelabai realus.

– Ką toliau daryti Lietuvai ir kitoms Europos valstybėms, nepripažinusioms A. Lukašenkos prezidentu, nors jo valdžia vis dar laikosi? Vėl, kaip ne kartą jau buvo, ignoruoti Baltarusiją, ar elgtis kaip nors kitaip?

– Tarptautinės bendruomenės pozicija yra gana aiški – A. Lukašenka neligitimus. Pasakius A, reikia pasakyti ir B, t.y., kad laisvi ir nepriklausomi rinkimai turi įvykti kuo skubiau. Žinant, kad netrukus ESBO pirmininkaus Švedija, galima tikėtis pastangų organizuojant laisvus ir nepriklausomus rinkimus, galbūt, kitų metų vasarį. Idealus variantas būtų nauji prezidento rinkimai. Galbūt tą pačią dieną galėtų vykti ir referendumas dėl naujos konstitucijos, mažinantis prezidento galias ir stiprinantis parlamento vaidmenį. Įsivaizduočiau, kad prezidento rinkimams turėtų labai priešintis oficialusis Minskas, tad neatmetu, jog  išankstiniai parlamento, o ne prezidento, rinkimai būtų įmanomas kompromisas. Jei būtų performuotos rinkimų komisijos, užregistruotos visos partijos ir politiniai judėjimai, tai galėtų būti svarstoma. Tai būtų pirmas žingsnis grąžinant pliuralizmą, politinę įvairovę į nuskausmintą ir sterilų Baltarusijos politinį žemėlapį. Žodžiu, variantų yra, bet be politinės valios, sutelktumo, subtilios Baltarusijos situacijos išmanymo, ir kontaktų abejose barikadų pusėse, to siekti bus labai sunku.

Baltarusija, tokia kokia yra, yra puikus partneris Rusijai

– Jei Rusija kad ir neoficialiai perimtų Baltarusijos kontrolę, Vakarų karinė apygarda nusitiestu gigantiška linija palei Baltijos šalių ir Lenkijos sienas iki Ukrainos. Ko tokiu atveju turėtų tikėtis Lietuva ir kokių priemonių imtis?

– Užtenka pasižiūrėti į žemėlapį, kad žinoti, kas yra pagrindinis Rusijos karinis sąjungininkas, su kuo vykdomos pratybos, kokie Rusijos kariniai objektai yra Baltarusijos teritorijoje ir kur tarnavo bei stažavosi dauguma dabartinės A. Lukašenkos Baltarusijos jėgos struktūrų vadovų ir šis klausimas atrodo gerokai suvėluotas. Tai nereiškia, kad situacija negali kisti. Ji jau keičiasi, net ir jėgos struktūrų gretose, todėl labai svarbu jausti pulsą, palaikyti kiek įmanoma įvairesnius kontaktus ir išlaikyti kritinį mąstymą, o ne tik viską matyti paviršutiniškai, vien tik per geopolitines linzes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vasio trubačiow i jego družki

vasio trubačiow i jego družki portretas
Kiek norinčių išvažiuoti į ruskyną, matyt jau eilės geležinkelio stoty prie gyvulinių vagonų su užrašu Kowno-Magadan, gal laikas pamiršt rūkytos šoninės kvapą

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Ir rekomenduoju visiems sios informacijos tikrumu niekam neabejoti. Automatas bus Baltarusijos Respublikos instituciju rankose.

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Lusenka visiems aiskai parode ir paaiskino kieno rankose bus automatas.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių