Ukrainos vyriausybė ir „Gazprom“ pasirašė taikos susitarimą

Ukrainos vyriausybė ir Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ pirmadienį pasirašė taikos susitarimą, kuriuo užbaigiami teisminiai ginčai dėl Ukrainos antimonopolinės tarnybos 7,4 mlrd. JAV dolerių vertės finansinės pretenzijos Rusijos dujų gigantui, pranešė Ukrainos teisingumo ministerija.

Dokumentą, kurį šalys laiko konfidencialiu ir neviešinamu, pasirašė Ukrainos teisingumo ministras Denisas Maliuska ir „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotoja Jelena Burmistrova.

„Ukraina ir „Gazprom“ pasirašė taikos susitarimą dėl investicinio arbitražo. Dokumento detalių atskleisti negaliu, nes jis yra konfidencialus, tačiau svarbu, kad Rusija atsiima savo pretenzijas, o mes nenusižengiame savo taisyklėms nesudarinėti taikos susitarimų dėl investicinių arbitražų, pagal kuriuos Ukraina turėtų sumokėti investuotojui bet kokias kompensacijas“, – paaiškino Ukrainos teisingumo viceministras Ivanas Liščina.

Jis pabrėžė, jog šio susitarimo pasirašymas atveria kelią ilgalaikėms dujų transportavimo sutartims tarp „Gazprom“ ir „Naftogaz“.

Ukrainos antimonopolinė tarnyba 2016-ųjų pradžioje koncernui „Gazprom“ skyrė 85 mlrd. grivinų baudą už piktnaudžiavimą monopoline padėtimi Ukrainos dujų tranzito rinkoje – atitinkamos sutarties su nacionaliniu energetikos holdingu „Naftogaz“ sąlygų nepaisymo. Vėliau ši sumą dėl priskaičiuotų delspinigių išaugo iki 172 mlrd. grivinų (7,4 mlrd. JAV dolerių pagal dabartinį grivinos kursą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių