TVF vadovė: įtampa tarp JAV ir Kinijos – grėsmė pasaulio ekonomikai

Atsinaujinusi įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos dėl nesutarimų prekybos srityje yra viena pagrindinių grėsmių pasaulio ekonomikai, mano Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde.

„Akivaizdu, kad įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos yra grėsmė pasaulio ekonomikai“, - žurnalistams konferencijoje Paryžiuje sakė Ch. Lagarde, pridurdama, kad neseniai pasirodę „gandai ir tviterio žinutės“ nepadės pasiekti dvišalio prekybos susitarimo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį sukrėtė pasaulio rinkas pagrasindamas tviteryje 200 mlrd. dolerių vertės kiniškų prekių importui padidinti muitų tarifus nuo 10 iki 25 proc.

Paryžiaus forumo renginyje taip pat kalbėjęs Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as įspėjo apie dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prekybos karo padarinius.

„Atidžiai sekame dabar vykstančias Kinijos ir JAV derybas ir raginame abi puses gerbti abipusiškumo ir skaidrumo principus“, - teigė B. Le Maire'as.

Ministras paragino šalis „susilaikyti nuo sprendimų, kurie sukeltų pavojų artimiausių mėnesių pasaulio ekonomikos augimui“. Pasak jo, sprendimas didinti muitų tarifus veda aklavietės link.

„Tarifų didinimas visada veda aklavietės link ir yra neigiamas sprendimas visam pasauliui: Jungtinėms Valstijoms, Kinijai, euro zonai ir Europai“, - tikino B. Le Maire'as.

Kinija antradienį patvirtino, kad pagrindinis šalies derybininkas, vicepremjeras Liu He vyks į šią savaitę vyksiančias derybas Vašingtone.

Abi šalys jau kelis mėnesius derasi dėl prekybos susitarimo, kuris išspręstų nesutarimus, dėl kurių buvo įvesta muitų prekėms už 360 mlrd. dolerių.

JAV iždo sekretorius ir vienas pagrindinių JAV delegacijos narių Stevenas Mnuchinas anksčiau tikino, kad derybos jau 90 proc. užbaigtos, tačiau antradienį žurnalistams pareiškė, kad pastarosiomis dienomis derybos tapo „žingsniu atgal“, dėl kurio jis kaltino Kinijos nenorą laikytis anksčiau duotų įsipareigojimų.

Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių