Tailando teismas išformavo prodemokratišką partiją dėl gautos 6 mln. dolerių paskolos

Tailando Konstitucinis Teismas penktadienį išformavo neseniai įsteigtą prodemokratišką partiją ir pagrindinę karalystę valdančios karinės vyriausybės varžovę dėl 6 mln. JAV dolerių (5,5 mln. eurų) paskolos, kurią politinė jėga gavo iš ją įkūrusio milijardieriaus.

Šešiolikai partijos „Future Forward“ (FFP) vadovų, įskaitant įkūrėją Thanathorną Juangroongruangkitą (Tanatorną Džuangrongruangkitą), taip pat buvo „uždrausta 10 metų eiti politines pareigas“, pareiškė teisėjas Nakarinas Mektriaratas.

Nutartis gali išprovokuoti naujus masinius protestus šioje politiškai nestabilioje karalystėje, kurią vargina šlubuojanti ekonomika. Tokios demonstracijos Tailandą purtė pastaruosius 15 metų.

FFP pernai kovą atsirado tarsi iš niekur ir tapo trečia pagal dydį Tailando politine jėga per pirmuosius rinkimus nuo 2014 metais įvykdyto valstybės perversmo.

Dėl savo radikalios darbotvarkės – raginimo pereiti prie visavertės demokratinės santvarkos ir likviduoti kariuomenės įtaką politikai bei verslui – partija surinko 6,3 mln. balsų ir užsitraukė galingos, konservatyvios kariuomenės nemalonę.

Tačiau po tokio gero pasirodymo Thanathornas Juangroongruangkitas ir 76 jo bendrapartiečiai įstatymų leidėjai sulaukė lavinos skundų Tailando teismams.

Penktadienį devynių narių Konstitucinis Teismas išformavo FFP, nusprendęs, kad 6 mln. dolerių paskola, kurią organizacijai suteikė jos lyderis, pažeidė politinių partijų veiklą reglamentuojančius įstatymus.

Paskola viršijo 315 tūkst. dolerių (291 tūkst. eurų) maksimalią sumą, kurią privatiems asmenims leidžiama aukoti politinėms jėgoms, pareiškė vienas iš teisėjų.

„Partijos vadovai turėjo žinoti, kad tokios sumos paskola suteiks įtakos (Thanathornui Juangroongruangkitui) ir kad jis galėtų įgyti pranašumą prieš partiją“, – teisme sakė teisėjas Panya Udchachonas (Panja Udčačonas).

FFP neigia padariusi kokių nors nusižengimų.

Tas pats teismas nuo 2008 metais išformavo dar kelias prodemokratiškas partijas ir išstūmė iš valdžios du prieš isteblišmentą nusistačiusius ministrus pirmininkus.

Įkvėptas jaunimas

Panašu, kad nutarimas bent artimiausiu metu sužlugdys Thanathorno Juangroongruangkito, kurio įžengimas į šalies politinę sceną įkvėpė jaunimą, bet išgąsdino konservatyvų elitą, politines ambicijas.

„Nesuprantu, kodėl jie taip elgiasi. Ar jie nori, kad žmonės išeitų į gatves?“ – naujienų agentūrai AFP sakė vienintelis FFP būstinėje buvęs šalininkas, pageidavęs likti anonimas.

Tailande įvyko virtinė kruvinų masinių protestų, organizuotų besivaržančių stovyklų – demokratijos šalininkų ir monarchiją palaikančios kariuomenės rėmėjų, tarp kurių yra ir įtakingų oligarchų.

Tailando ekonomika atsidūrė ant kracho slenksčio, šalyje neseniai smarkiai susitraukus turizmo sektoriui dėl naujojo koronaviruso pavojaus, o visuomenės kantrybė dėl su kariuomene bendradarbiaujančios Prayuto Chan-O-Cha (Prajuto Čan-O-Ča) vyriausybės baigia išsekti.

Prayutas Chan-O-Cha vadovavo 2014 metais įvykdytam pučui, per kurį buvo nuversta išrinktoji Yingluck Shinawatra (Inglak Činavat) vyriausybė.

Tačiau dabar netaktiškumu liūdnai pagarsėjęs buvęs kariuomenės vadas dažnai viešai išjuokiamas, nes pernai buvo sušvelninti politinės saviraiškos apribojimai.

Thanathornas Juangroongruangkitas, kurio turtas, atrodo, suteikė jam savotišką skydą, aršiai kritikuoja kariuomenės dalyvavimą šalies, kurios istorija kupina perversmų, politikoje.

Įstatymų leidėjai iš FFP toliau eis savo pareigas, tačiau jiems liepta per 60 dienų surasti kitą frakciją parlamente.

Analitikai neatmeta galimybės, kad partija galėtų persiformuoti, tačiau be charizmatiškų pagrindinių vadovų jai tikriausiai bus sunku išlaikyti tą patį narių skaičių savo gretose.

Valdžios kritikai teigia, kad Tailando kariuomenės parengta konstitucija sukūrė neproporcingą parlamentą, kuriame apstu buvusių generolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
BŪTINA ir mūsų 'konservus' išformuot.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių