Tailandiečiai suka galvas dėl karališkosios šeimos pateiktų politinių staigmenų

  • Teksto dydis:

Tailando politinė partija, kurios netikėtas sumanymas iškelti princesę kandidate į premjerus žlugo karaliui uždraudus savo vyresniajai seseriai dalyvauti politikoje, prisiekė ištikimybę monarchui ir padėkojo princesei už pastangas.

Tailandiečiai šeštadienį spėliojo, kodėl princesė Ubolratana Mahidol, sulaužydama tradiciją, draudžiančią karališkajai šeimai dalyvauti politikoje, penktadienį sutiko tapti partijos „Thai Raksa Chart“ kandidate. Tos pačios dienos vakarą karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) užkirto kelią tokiam, anot jo, „nepriimtinam“ ir nekonstituciniam žingsniui.

Ubolratana per kovo 24-osios rinkimus būtų varžiusis su monarchiją palaikančių kariškių remiamu dabartiniu ministru pirmininku Prayutu Chan-O-Cha (Prajutu Čan-O-Ča), vadovavusiu 2014 metų perversmui. 

Tačiau princesės kandidatūrą iškėlusi partija šeštadienį paskelbė, kad paklus karaliaus valiai ir nesiūlys jos kandidate į premjerus.

„Thai Raksa Chart“ vykdys karaliaus įsakymą," – sakoma per programėlę „Line“ paskelbtame partijos pranešime žiniasklaidai. 

Pasak jo, partija yra pasirengusi vykdyti savo pareigą laikytis Tailando „tradicijų ir karališkųjų papročių“. 

„Thai Raksa Chart“, susijusi su prieštaringai vertinamu Shinawatrų (Činavatų) politiniu klanu, penktadienio rytą paskelbė Ubolrataną vienintele savo kandidate į premjerus, jei partija laimės kovo 24-osios rinkimus.

Atrodė, kad šis pranešimas supurtys nusistovėjusią politinę padėtį ir sukels grėsmę ambicijoms, kuriuos puoselėja chunta, valdanti Tailandą nuo 2014-ųjų, kai nuvertė premjerės Yingluck Shinawatra (Inglak Činavat) administraciją.

Tačiau šį partijos bandymą sužlugdė karalius, tą pačią dieną paskelbęs griežtą pareiškimą, kad „karališkosios šeimos aukšto rango nario įtraukimas į politinę sistemą prieštarauja karališkosioms tradicijoms ir šalies kultūrai“ ir yra „nepriimtinas“. 

Tailande galioja vieni griežčiausių pasaulyje įstatymų, draudžiančių nepaklusti monarchui, ir karaliaus žodis yra laikomas galutiniu.

Apžvalgininkai dar prieš karaliaus pareiškimą įspėjo, kad rūmų nepritarimas sužlugdytų  princesės galimybes dalyvauti rinkimuose. 

Tailandas yra konstitucinė monarchija ir nuo 1932-ųjų joks karališkos šeimos narys nekandidatavo į vyriausybės vadovus.

67-erių princesė šeštadienio rytą tiesiogiai neužsiminė apie karaliaus priekaištus. Savo „Instagram“ paskyroje, turinčioje daug sekėjų, ji padėkojo rėmėjams ir miglotai pareiškė norinti, kad Tailandas „judėtų pirmyn“.

Chuntos lyderis Prayutas Chan-O-Cha penktadienį taip pat paskelbė sieksiantis premjero posto.

Ubolratanos žingsnis trumpam sutrikdė jo galimybes, tačiau rūmai davė aiškiai suprasti, kad nepalaiko tokio sumanymo.

Tiesa, karalius tiesiogiai nekritikavo pačios princesės, o suvertė kaltę ją kandidate iškelti nusprendusios partijos nariams.

Partija „Thai Raksa Chart“ yra susijusi su eskpremjere Yingluck Shinawatra ir jos broliu Thaksinu (Taksinu), kurį kariuomenė nušalino nuo vyriausybės vadovo posto 2006 metais.

Apžvalgininkai spėjo, kad Thaksinas ir partija nežengs tokio žingsnio be karaliaus pritarimo.


Šiame straipsnyje: Ubolratana MahidoltailandasLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių