Švedija teigia mokėsianti imigrantams iki 34 000 JAV dolerių, kad jie išvyktų iš šalies

Švedija planuoja padidinti išmokas iki 34 000 JAV dolerių imigrantams, išvykstantiems iš šalies, kuri iki šiol buvo prieglobstis karo nuvargintiems ir persekiojamiems asmenims, ketvirtadienį pranešė šalies dešiniųjų vyriausybė.

Skandinavijos šalis dešimtmečius buvo laikoma „humanitarine supervalstybe“, tačiau ilgainiui jai vis sunkiau sekėsi integruoti daugelį atvykėlių.

Imigrantai, kurie nuo 2026 metų savanoriškai grįš į savo kilmės šalis, galės gauti iki 350 000 Švedijos kronų (34 000 JAV dolerių), spaudos konferencijoje sakė vyriausybė, kurią remia prieš imigraciją nusistačiusi Švedijos demokratų partija.

„Mūsų migracijos politikoje vyksta paradigminis pokytis", – žurnalistams sakė migracijos ministras Johanas Forssellis, vyriausybei pristatant naujausią veiksmą, kuriuo siekiama pažaboti migraciją.

Šiuo metu imigrantai gali gauti iki 10 000 kronų vienam suaugusiajam ir 5 000 kronų vienam vaikui, o viena šeima – ne daugiau kaip 40 000 kronų.

Kol kas nepavyko susisiekti su imigrantų grupių atstovais ir gauti jų komentaro.

„Ši dotacija teikiama nuo 1984 metų, tačiau apie ją nedaug kas girdėjęs, ji nedidelė ir  palyginti nedaug žmonių ja pasinaudoja“, – žurnalistams sakė Švedijos demokratų partijos atstovas Ludvigas Asplingas.

J. Forssellis sakė, kad pernai tik vienas asmuo pasinaudojo šiuo pasiūlymu.

L. Asplingas pridūrė, kad jei daugiau žmonių žinotų apie šią dotaciją ir ji būtų didesnė, tikėtina, kad daugiau jų pasiimtų pinigus ir išvyktų.

Jis sakė, kad ši paskata greičiausiai būtų patraukli keliems šimtams tūkstančių migrantų, kurie yra arba ilgalaikiai bedarbiai, praradę darbus arba kurių pajamos tokios mažos, kad jiems reikia valstybės pašalpų, kad sudurtų galą su galu.

„Manome, kad būtent ši grupė būtų suinteresuota“, – sakė L. Asplingas.

Praėjusį mėnesį vyriausybės sudaryta tyrimo grupė patarė vyriausybei smarkiai nedidinti dotacijos sumos, teigdama, kad tikėtinas efektyvumas nepateisintų galimų išlaidų.

Švedija jau daug metų stengiasi integruoti imigrantus, o tyrimo grupės vadovas Joakimas Ruistas teigė, kad ženkliai padidinus dotaciją būtų pasiųstas signalas, jog migrantai yra nepageidaujami, o tai dar labiau apsunkintų integracijos pastangas.

Kitos Europos šalys taip pat siūlo pinigų, norėdamos paskatinti migrantus grįžti namo.

Danija vienam asmeniui moka daugiau kaip 15 000 dolerių, o Norvegijoje – tik maždaug 1 400 dolerių, Prancūzijoje – 2 800 dolerių, Vokietijoje – 2 000 dolerių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Švedai saunuoliai. Nors ir nepygiai bet kratosi tu fanatikų.O ką mūsiškiai?Lauks kol uzpildys gatvės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių