Nobelio apdovanojimai pradedami medicinos premija

  • Teksto dydis:

Šių metų Nobelio apdovanojimų sezonas prasideda pirmadienį, kai į skandalą įsivėlusi vertinimo komisija paskelbs medicinos premijos laureatą, o per kitas dešimt dienų bus paskelbti kitų mokslo sričių, taip pat taikos ir literatūros nominantai.

Nobelio medicinos premijos laimėtojas arba laimėtojai bus paskelbti 11 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku). Prognozuoti nugalėtojus yra tarsi ruletės žaidimas, juolab, pretendentų yra labai daug.

Švedijos visuomeninis radijas SR pranešė, kad tarp potencialių laimėtojų gali būti JAV mokslininkai Greggas Semenza (Gregas Semenza), Williamas Kaelinas (Viljamas Kelinas) ir Peteris Ratcliffe'as (Piteris Ratklifas), atradę molekulinius mechanizmus, leidžiančius žmonių ir gyvūnų ląstelėms pajusti žemą ar neadekvatų deguonies lygį – hipoksiją – ir į jį reaguoti.

Ši trijulė praėjusį mėnesį už savo novatorišką darbą pelnė Alberto Laskerio premiją už fundamentaliuosius medicinos tyrimus.

Švedų dienraštis „Dagens Nyheter“ paminėjo amerikiečius: imunologą Jamesą Allisoną (Džeimsą Alisoną) ir neurologą Karlą Deisserothą (Karlą Deiserotą).

Tuo tarpu Karolio instituto, kuris skiria prestižinę Nobelio medicinos premiją, reputaciją suteršė skandalas dėl italų chirurgo Paolo Macchiarini (Paolo Makarinio).

2011 metais dirbdamas kviestiniu profesoriumi Karolio institute P. Macchiarini išgarsėjo persodinęs pirmąją dirbtinę trachėją, į kurią buvo įterpta paties recipiento kamieninių ląstelių. Iš šių nesubrendusių ląstelių organizme išsivysto specializuoti audiniai.

Iš pradžių skelbta, kad šis jo pasiekimas žymi perversmą transplantacijų medicinoje. Tačiau vėliau du pacientai mirė, o trečiasis sunkiai susirgo.

Paaiškėjo, kad ši rizikinga procedūra buvo atlikta mažiausiai vienam pacientui, kurio liga nebuvo mirtina, o 2014 metais keli Karolio instituto chirurgai pateikė skundą, kuriame teigė, kad P. Macchiarini menkino minimos procedūros keliamus pavojus.

Karolio institutas netrukus sustabdė visas sintetinių trachėjų transplantacijas.

Du Nobelio medicinos premijas skiriančios komisijos nariai rugsėjo mėnesį dėl šio skandalo turėjo atsistatydinti.

„Daugelis sakė, kad Karolio institutas yra labai artimai susijęs su Nobelio medicinos premija ir kad po tokio skandalo jie negalės ramiai vertinti tyrimų, todėl turėtų padaryti pertrauką. Tačiau tai neįvyko“, – sakė radijo SR reporterė Ulrika Bjorksten.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių