Silvio Berlusconi: pergalės ir lovoje, ir teisme

Buvusiam Italijos premjerui Silvio Berlusconi, regis, vėl nuskilo. Viena iš jam iškeltų korupcijos bylų baigėsi šnipštu. Italijos teismas panaikino kaltinimus kyšininkavimu. Tiesa, džiaugtis politikui dar ankstoka – ant nosies kabo kitos bylos.

Sukako senatis

Kol dirbo Italijos vyriausybės vadovu, 75 metų S.Berlusconi gana lengvai ištrūkdavo iš Temidės gniaužtų. Ne dėl to, kad politikas ir jo brangiai mokami advokatai žino, kaip gintis teisme, o dėl to, jog turėjo neliečiamybę.

Tačiau praėjusių metų lapkričio mėnesį praradęs privilegiją būti neliečiamas, S.Berlusconi savaitgalį vėl triumfavo teisme.

Byla dėl korupcijos buvo nutraukta, nes sukako senatis. Nenuostabu, nes nagrinėti ji buvo pradėta 2007 m., o nuo to laiko S.Berlusconi beveik visada buvo neliečiamas.

Tiesa, šį kartą teisėjai padėjo tašką penkerius metus užsitęsusioje byloje ir sudavė antausį prokurorams, kurie vis bando nutverti S.Berlusconį už rankos.

Nors teisėja Francesca Vitale tris valandas tarėsi su trimis kolegomis dėl nutarties, galiausiai sausakimšoje teismo salėje ji paskelbė, kad byla nebegali būti nagrinėjama.

Prokurorai priblokšti

Šioje byloje prokurorai reikalavo, kad S.Berlusconi būtų skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė dėl įtariamo 600 tūkst. JAV dolerių kyšio britui advokatui Davidui Millsui.

Kaip įtariama, teisininkui D.Millsui buvo sumokėta, kad jis meluotų dviejose praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje nagrinėtose bylose, gindamas S.Berlusconi ir jo kontroliuojančiąją bendrovę „Fininvest“ nuo kaltinimų, susijusių su milijardieriaus žiniasklaidos magnato verslo sandoriais.

Po teismo kaltintojai buvo netekę žado. Prokuroras Fabio De Pasquale atrodė prislėgtas ir sakė laukiančių žurnalistų miniai: „Tiesiog noriu iš čia išvykti. Sunku komentuoti.“

Nors, prokurorų skaičiavimais, šios bylos senatis turėtų sukakti tik birželį, tačiau netgi tokiu atveju nebūtų spėta išnagrinėti dviejų lygių apeliacijų, kol bus paskelbta galutinė nutartis. Būtent tai apskaičiavęs teismas paskelbė nuosprendį.

Neslėpė džiaugsmo

Teismui priėmus sprendimą buvęs premjeras S.Berlusconi, nors ir nedalyvavo posėdyje, pasirodė viešai neslėpdamas džiaugsmo.

Paskelbtame pranešime jis pabrėžė, kad apskritai nepažįsta D.Millso. Šis, beje, pats yra atsiėmęs kaltinimus prieš S.Berlusconį.

„Millsas buvo vienas iš mano advokatų užsienyje, kuris retkarčiais dirbdavo su “Fininvest„ grupe. Net neatsimenu, ar buvau su juo kada nors susitikęs“, – dievagojosi buvęs Italijos premjeras.

Jis pridūrė, kad D.Millsas, jo duomenimis, yra gavęs 600 tūkst. dolerių iš vienos ginklais prekiaujančios Italijos įmonės už kažkokias teisines paslaugas ir išgalvojo istoriją, kad šie pinigai buvo vieno „Fininvest“ darbuotojo, dabar jau mirusio, atlygis už suteiktą galimybę išvengti 50 proc. pelno mokesčio.

Fabrizio Cicchitto, S.Berlusconi centro dešinės Laisvės partijos (PDL) parlamente lyderis, teigė, kad teismo „sprendimas apsaugojo nuo bausmės nekaltą žmogų“.

Tiesa, buvusio premjero kritikai pavadino nuosprendį dar vienu S.Berlusconi išsisukimu nuo teisėsaugos.

Laukia naujos bylos

Visgi džiaugtis S.Berlusconi anksti – milijardieriaus laukia teismas dėl nepilnametės prostitutės išnaudojimo.

Pasak kaltintojų, marokietė paauglė Karima El Mahroug buvo priversta mylėtis su S.Berlusconi, kai šis pažadėjo, jog leis jai išsisukti nuo kito nusikaltimo.

Nors abu kaltinimus neigė, S.Berlusconi neslėpė, kad jo privačiuose vakarėliuose vilose Milane ir kitur neretai dalyvaudavo būriai gražuolių ir kitų įžymybių, taip pat – kad per vakarėlius buvo vartojami narkotikai.

Be to, S.Berlusconi teisme dar teks aiškintis ir dėl jo valdomos žiniasklaidos imperijos „Mediaset“ finansinių sandorių.


Šiame straipsnyje: Silvio Berlusconi

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių