Sakartvelo parlamentas panaikino prezidentės veto įstatymui dėl „užsienio įtakos“

  • Teksto dydis:

Sakartvelo parlamentas antradienį 84 balsais atmetė prezidentės Salomės Zurabišvili veto prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymui.

Keturi parlamentarai balsavo prieš veto panaikinimą.

Apie tai pranešė „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Sakartvelo redakcija.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį per 5 dienas turi pasirašyti prezidentė. Jei ji to nepadarys, įstatymą pasirašys ir paskelbs parlamento pirmininkas.

Prie įėjimo į parlamentą vyko protestas prieš šį teisės aktą, ten buvo girdimi šūksniai „Ne“ rusiškam įstatymui“, „Vergai“.

„Manau, kad visi tikėjomės tokio rezultato, bet jaučiuosi tokia pikta, tokia nusivylusi. Dabar svarbiausia neprarasti vilties“, – praėjus kelioms minutėms po balsavimo prie parlamento naujienų agentūrai AFP sakė 23 metų protestuotoja Lizi Kenčošvili.

Vidaus reikalų ministerija paragino protesto organizatorius ir dalyvius leisti deputatams ir parlamento darbuotojams netrukdomai palikti pastatą ir toliau taikiai protestuoti.

Vidaus reikalų ministerija paragino protesto organizatorius ir dalyvius leisti deputatams ir parlamento darbuotojams netrukdomai palikti pastatą ir toliau taikiai protestuoti.

Per parlamento posėdį valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos deputatė Irma Zavradašvili apipylė opozicinės partijos lyderį Giorgijų Vašadzę vandeniu, šiam kalbant iš tribūnos.

Manau, kad visi tikėjomės tokio rezultato, bet jaučiuosi tokia pikta, tokia nusivylusi.

Pagrindinės opozicinės partijos „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ nariai prieš balsavimą paliko parlamento plenarinių posėdžių salę.

Anksčiau šį mėnesį parlamentas priėmė „užsienio įtakos“ įstatymą, nepaisydamas masinių protestų ir užsienio šalių raginimų jį atšaukti.

S. Zurabišvili jį vetavo, pavadindama įstatymą Rusijos teisės aktu.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus. Briuselio teigimu, jis nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu tapti Europos Sąjungos nare.

Tbilisyje ne kartą vyko dideli protestai, parlamente svarstant šią priemonę.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) antradienį pareiškė, kad „ES ir jos valstybės narės svarsto visas galimybes, kaip reaguoti į šiuos įvykius“.

Anksčiau jis teigė, kad „šio įstatymo priėmimas neigiamai veikia Sakartvelo pažangą siekiant narystės ES“.

Jungtinės Valstijos pasmerkė balsavimą.

„Sakartvelo parlamentas balsavimu atmetė Sakartvelo prezidentės veto dėl antidemokratinio „užsienio įtakos“ įstatymo projekto, neatitinkančio Europos normų, ir iš esmės pavertė jį įstatymu, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris). – Jungtinės Valstijos smerkia šį veiksmą.“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį paskelbė apie naujus vizų apribojimus „asmenims, kurie yra atsakingi už kenkimą demokratijai Sakartvele arba prisideda prie šio kenkimo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinoma

Žinoma  portretas
kad Gruzijos žmonėm nepakeliui su visokiais p e d i k a i s ,pedofilais ir narkomanais

o

o portretas
tai tie vakaru /iforminti sukurtfilai/ neatsiklause gruzinu? matomai susapnavo dziuga svyli nes galutynis turejo hazgenu //////

Anonimas

Anonimas portretas
Atgyja pasitikejimas Gruzijos zmonemis. Dabar BUTINA isgaudyti arsius Vakaru fasistelius. Geriausia kad gruzinai juos ispjautu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių