S. Lavrovas patikino Egiptą dėl grūdų tiekimo

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį pradėdamas kelionę po Afrikos šalis, priklausomas nuo maisto importo, dar kartą patikino Egipto lyderius, kad jų užsakymai dėl rusiškų grūdų bus įvykdyti.

„Mes patvirtinome Rusijos grūdų produktų eksportuotojų įsipareigojimus visiškai įvykdyti jų užsakymus“, – sakė S. Lavrovas spaudos konferencijoje, surengtoje po derybų su egiptiečių užsienio reikalų ministru Samehu Shukry (Samehu Šukriu).

„Prezidentas Vladimiras Putinas tai pabrėžė neseniai telefonu kalbėdamasis su Egipto prezidentu [Abdel Fattahu] el Sissi (Abdel Fatahu Sisiu)", – sakė S. Lavrovas.

Jo vizitas surengtas Rusijai ir Ukrainai penktadienį pasirašius svarbius susitarimus su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija dėl pasaulinės maisto krizės, kurią sukėlė blokuotas grūdų eksportas Juodąja jūra, švelninimo.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš Ukrainos, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų.

Ukraina prie savo uostų įrengė minų laukus, siekdama apsisaugoti nuo potencialaus Rusijos amfibinio puolimo. Pagal penktadienį Stambule pasirašytus susitarimus Juodojoje jūroje turi būti nustatyti saugūs koridoriai grūdų eksportui iš trijų Ukrainos uostų ir palengvintos sąlygos rusiškų grūdų eksportui išbraukiant jį iš Vakarų sankcijų paketo.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) „prisiėmė atsakomybę už šių neteisėtų suvaržymų, kuriuos Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė [Rusijos] finansų ir tiekimo grandinėms, panaikinimo“, sakė S. Lavrovas.

Prieš Rusijos invaziją į Ukrainą importas iš šių šalių sudarė 85 proc. viso Egipto kviečių importo.

Vėliau sekmadienį Rusijos diplomatijos vadovas turi susitikti su Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi Ahmedu Aboul Gheitu (Ahmedu Abul Geitu) ir kreiptis į 22 šį bloką sudarančių valstybių atstovus, pranešė RT.

Egiptas – daugiausiai gyventojų turinti arabų valstybė – Rusijai vasario mėnesį įsiveržus į Ukrainą atsisakė palaikyti kurią nors karo šalį. Egiptas, kuris palaiko glaudžius ryšius ir su Maskva, ir su Vakarais, yra tarp didžiausių pasaulyje kviečių importuotojų.

Egipto prezidentas A. F. el Sissi palaiko glaudžius asmeninius santykius su Rusijos prezidentu V. Putinu. Abu lyderiai pastaraisiais metais reikšmingai pastiprino dvišalius ryšius.

S. Lavrovas į Kairą atvyko Rusijos valstybinei atominės energetikos korporacijai „Rosatom“ praėjusią savaitę pradėjus statyti Egipte keturių reaktorių atominę elektrinę.

Baigęs vizitą Egipte, S. Lavrovas dar lankysis Etiopijoje, Ugandoje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSergejus LavrovasEgiptasgrūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių