Renavo ir Plinkšių dvarai: praeitis, atkeliavusi į dabartį

Renavo ir Plinkšių dvarai: praeitis, atkeliavusi į dabartį

Laisvą dieną malonu praleisti gamtoje. Jei įmanoma ne tik pasigrožėti gamta, bet ir ką nors įdomaus pamatyti bei sužinoti, kelionė tampa ne tik maloni, bet ir įdomi. Tokią kupiną įspūdžių dieną galima praleisti keliaujant į šiaurės vakarinį Lietuvos pakraštį, kur netoli vienas kito yra du įspūdingi Renavo bei Plinkšių dvarai. Pakeliui patartina užsukti į unikalų miestelį – Žemaičių Kalvariją, o sugaišus visai nedaug laiko aplankyti anksti žuvusio poeto Vytauto Mačernio kapą.

Atlaidai su etnokoloritu

Iš Klaipėdos nesvarbu kaip važiuoti iki Plungės. Jeigu keliausite per Kulius, pravažiuosite Stelmužės ąžuolo amžininką - Mingėlos vardu vadinamą ąžuolą. Pakeliui, netoli posūkio į Stonaičius stūkso didingas Gondingos piliakalnis. Tik geriau Plungės bei jos apylinkių įžymybėms paskirti atskirą dieną. Jeigu važiuosite pro Kretingą, pakeliui pasigrožėsite puikiu Kartenos vaizdu.

Mažeikių plentu važiuodami į šiaurę iš tolo kairėje pusėje pamatysite baltuojančius Žemaičių Kalvarijos bažnyčios bokštus. Žemaičių Kalvariją lengviausiai pasiekti važiuojant nuo Plungės link Mažeikių už 25 kilometrų. Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia veikianti, joje yra stebuklingu laikomas Švenčiausiosios Mergelės Marijos paveikslas. Liepos 2-10 dienomis vyksta garsieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai, kurių metu būriai maldininkų sekdami paskui giesmininkus kelias dienas lanko Kryžiaus kelio stotis. Čia giedamos originalios giesmės, ypač įsimintina būgnų, trimitų, kanklių instrumentinė palyda.

p>Augino net šilkverpius

Į Renavą nuvažiuosite, jeigu nuo plento pasuksite į Sedą, o miestelio aikštėje – į dešinę, pro mokyklą. Tada sekite rodykles ir dar kartą pasukę į kairę netrukus pasieksite Renavo dvarą. Tai vienas įdomiausių ir geriausiai prižiūrimų dvaro ansamblių Žemaitijoje. Apie čia stovėjusį dvarą šaltiniuose užsimenama jau XVI amžiuje. Anksčiau jis buvo vadinamas Gaurų, o nuo XVII amžiaus pabaigos, kai čia apsigyveno Rionės giminė, ir vietovė pradėta vadinti Renavu.

Renavo rūmų ansamblis priskiriamas vėlyvojo klasicizmo laikotarpiui. Jame įrengtas Mažeikių muziejaus filialas. Derėtų nepamiršti, kad pirmadieniais ir antradieniais muziejus nedirba. Renave galima pamatyti reprezentacinio interjero ekspoziciją. Ypač įdomus dvaro bibliotekos kambarys. Spintos knygoms, kurių čia buvo apie tūkstantis, išsidėsčiusios per du aukštus. Pokario metais didžioji brangios bibliotekos dalis žuvo. Vietiniai gyventojai dar prisimena, kaip rusų kareiviai iš brangių odinių knygų viršelių darydavosi batų padus, o retomis knygomis pasikurdavo krosnis. Priešais rūmus yra nepakartojamo grožio miško parkas, juosiamas čia pratekančio Varduvos upelio su tvenkiniais. Paskutinysis dvaro šeimininkas Feliksas Mienžinskis įrengė kelias apmūrytas terasas. Klestėjimo laikais XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Renavas garsėjo sodu bei šiltnamiais, čia buvo auginami šilkverpiai.

Dvarą išlošė kortomis

Į Plinkšes nuvažiuosite ties Seda pasukę į dešinę nuo Plungės - Mažeikių plento. Važiuodami asfaltuotu keliu, sekite rodykles, greitai pamatysite posūkį į kairę, kelis kilometrus iki Plinkšių teks važiuoti žvyrkeliu. Į dešinę sukite iškart už tiltelio.

Plinkšėse galite ne tik apžiūrėti puikų Konstantino Pliaterio dvaro kompleksą, bet ir pasimaudyti ežere. Į dvaro pastatą nepateksite, jis nebaigtas restauruoti ir laikomas uždarytas. Pasakojama, kad Pliateriai dvarą išlošė kortomis. K.Pliateris apie 1870-1880 metus pastatė vėlyvojo klasicizmo stiliaus dvaro rūmus. Dvaro šeimininkas 1899 metais palaidotas ežero pakrantėje netoli parko, kuris laikomas vienu gražiausių Žemaitijoje. Parką rėmina Šerkšnės upelis. Parke auga 44 svetimžemių medžių ir krūmų rūšys. Įdomiausi: europiniai maumedžiai, didžialapė liepa, raudonlapis bukas, kanadinė cūga, glaustašakis kukmedis, pilkasis ir balzaminis kėniai bei daug kitokių įdomių augalų. Centrinėje parko dalyje prie nedidelio tvenkinėlio atstatyta Švenčiausiosios Mergelės Marijos skulptūra.

Šių metų pradžioje buvo paskelbta, kad AB “Mažeikių nafta“, kuriai priklauso Plinkšių dvaro kompleksas, šią kultūros vertybę parduoda už 700 tūkstančių litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių