Pritarta siūlymui paspartinti Akto dėl paramos šaudmenų gamybai svarstymą

Europos Parlamento nariai antradienį nubalsavo už tai, kad būtų paspartintas įstatymo, kuriuo siekiama skubiai pristatyti šaudmenis ir raketas į Ukrainą ir padėti Bendrijos valstybėms narėms papildyti jų atsargas, svarstymas.

EP nariai ir Europos Komisijos pareigūnai teigė, kad iki metų pabaigos turėtų būti priimti nauji teisės aktai, vadinami Aktu dėl paramos šaudmenų gamybai (angl. ASAP – the Act in Support of Ammunition Production).

Komisijos inicijuotas pasiūlymas dėl išlaidų pateiktas tuo metu, kai blokas siekia per ateinančius 12 mėnesių nusiųsti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių.

Tačiau tokio didelio kiekio amunicijos perdavimas Ukrainai smarkiai sumažino ES šalių narių atsargas, todėl atsirado poreikis priimti naują amunicijos gamybos įstatymą.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) bendroje spaudos konferencijoje Kyjive su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė, kad ASAP „padės valstybėms narėms padidinti gamybą ir paspartinti šaudmenų tiekimą, kad būtų patenkinti Ukrainos ir valstybių narių poreikiai“.

Europos Komisija siūlo skirti 500 mln. eurų biudžetą. Teisės akto projekte raginama pasinaudoti ES Europos gynybos fondu ir kitu mechanizmu, pavadintu Europos gynybos pramonės stiprinimo naudojantis bendradarbiaujamaisiais viešaisiais pirkimais aktu.

Didžiausia Europos Parlamento politinė grupė – Europos liaudies partija (ELP), kuriai priklauso ir U. von der Leyen, – paragino praleisti įprastą parlamentinio komiteto etapą ir skubiai paspartinti ASAP priėmimo procedūrą.

Vienas iš ELP narių Christianas Ehleris (Kristianas Ėleris) parlamentui sakė, kad „turime padidinti amunicijos, kuri skubiai reikalinga Ukrainai Rusijos pradėtame kare, o taip pat ir pačiai Europai, gamybą Europoje“.


Šiame straipsnyje: šaudmenyskaras UkrainojeEuropos parlamentasamunicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių