Popiežius Pranciškus pradeda pirmą per du dešimtmečius vizitą Graikijoje

Popiežius Pranciškus šeštadienį išskrenda į Graikiją pirmojo per du dešimtmečius pontifiko vizito. Atėnuose sustiprintas saugumas, nes tarp stačiatikių kietosios linijos šalininkų tvyro priešiškumas popiežiui.

Per dviejų dienų kelionę sekmadienį popiežius grįš į Lesbo salą, kurioje pastarąjį kartą lankėsi 2016 metais, pirmaisiais migracijos krizės metais. Tačiau jo vizitas Atėnuose yra pirmas popiežiaus apsilankymas po 2001 m., kai ten viešėjo Jonas Paulius II, o tai savo ruožtu buvo pirmasis popiežiaus vizitas į šį miestą nuo 1054 m. katalikų ir stačiatikių Bažnyčių schizmos.

Popiežius Pranciškus siekia pagerinti istoriškai sudėtingus santykius su stačiatikių Bažnyčia, taip pat pabrėžia tūkstančių pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų padėtį Graikijoje. „Aš labai trokštu susitikti su jumis visais, visais ne tik katalikais, bet jumis visais“, – sakė jis, prieš leisdamasis į kelionę, prasidėjusią ketvirtadienį dviejų dienų vizitu Kipre.

Šeštadienį popiežius susitiks su Graikijos prezidente Katerina Sakellaropoulou, ministru pirmininku Kyriaku Mitsotakiu ir Graikijos Bažnyčios vadovu arkivyskupu Jeronimu. Tada numatytas jo susitikimas su nedidelės Graikijos katalikų bendruomenės nariais.

Katalikų skaičius pastaraisiais metais išaugo – nuo ​​50 tūkst. iki 60 tūkst., prie vietos katalikų prisidėjus dar 250 tūkst. iš Filipinų, Lenkijos ir Afrikos šalių.

Atėnuose dislokuota iki 2 tūkst. policininkų, jie stebės galimus trikdžius, kuriuos gali sukelti stačiatikių kietosios linijos šalininkai, kaltinantys katalikus dėl schizmos ir 1204 m. Konstantinopolio nusiaubimo per ketvirtąjį kryžiaus žygį.

Santykiai su Graikijos Bažnyčia kur kas geresni, nei buvo prieš Jono Pauliaus II vizitą, naujienų agentūrai AFP sakė Pierre'as Salembier, Graikijos jėzuitų katalikų bendruomenės vadovas. Tačiau jis teigė, kad Bažnyčios vadovybėje vis dar yra „žinomų antikatalikiškų fanatikų“. Pasak stačiatikių žurnalistų sąjungos, Pirėjo vyskupas pavadino popiežiaus vizitą „amoraliu“.

Sekmadienį Šventasis Tėvas vėl aplankys Lesbą, 2015 m. pabėgėlių krizės židinį. Išsiplėtusi ir niūri Morijos stovykla, kurią pontifikas aplankė 2016 m., pernai sudegė ir buvo pakeista nauja Europos Sąjungos finansuojama įstaiga.

Naujoji Mavrovouni stovykla priklauso „uždarų“ patalpų infrastruktūrai Graikijos salose su spygliuotos vielos tvoromis, stebėjimo kameromis, rentgeno spindulių skaitytuvais ir naktį uždaromais magnetiniais vartais. Nevyriausybinės organizacijos ir pagalbos grupės reiškė susirūpinimą dėl naujų stovyklų ir tvirtino, kad negalima riboti žmonių judėjimo. Šią savaitę 36 Graikijoje veikiančios grupės išsiuntė popiežiui laišką, atkreipdamos jo dėmesį į stovyklose esančių žmonių teises ir prašydamos jo pagalbos stabdant nelegalius migrantų išstūmimus, tariamai vykdomus Graikijos pasienio pajėgų.

Tikimasi, kad pontifikas lankysis stovykloje su aukštais Graikijos ir ES pareigūnais bei susitiks su dviem „atsitiktinai pasirinktomis“ šeimomis.

Trečiadienį netoli stovyklos išsilaipino beveik 30 prieglobsčio prašytojų. Penktadienį greitaeigiam kateriui apvirtus netoli Graikijos Koso salos, žuvo du migrantai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
gal uzsuk ir i lithujanija ir cia nemaza zydeliu su lgbt gal juos palaiminsi ir paversi zmonemis kaip vyregzorcistas tuomet visi supras kieno esi statytinis?...===

Anonimas

Anonimas portretas
Zydokatalikai garbina sita Vatikano SETONA.. - zyda ir komunista.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Mažai, kas žino. Informacijai, tai yra tikri demonai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių