Pakistanietė M. Yousafzai apdovanota JAV Laisvės medaliu

  • Teksto dydis:

Už vaikų teises kovojanti Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), jauniausia visų laikų Nobelio taikos premijos laureatė, antradienį buvo apdovanota JAV Laisvės medaliu ir pažadėjo šią 100 tūkst. dolerių premiją skirti švietimui gimtajame Pakistane.

M.Yousafzai metinę, nepelno institucijos „National Constitution Center“ (NCC) skiriamą premiją laimėjo už „drąsą ir gebėjimą atsitiesti nelaimės akivaizdoje ir už ... galingą balsą dėl tų, iš kurių atimtos jų pagrindinės žmogaus teisės ir laisvės“.

17-metė M.Yousafzai pasakė kalbą apie savo troškimą, kad 57-iems mln. mokyklos nelankančių vaikų būtų suteikta teisė į švietimą. Ji kalbėjo mažiau nei dvi savaitės po to, kai drauge su vaikų teisių gynėju iš Indijos Kailashu Satyarthi (Kailašu Satjarthiu) laimėjo Nobelio taikos premiją.

„Man garbė gauti šį medalį“, – sakė ji kalboje, kurioje buvo ir pokštų.

„Tai skatina mane tęsti savo kampaniją už švietimą ir kovoti už kiekvieno vaiko teises“, – pridūrė ji ir paskelbė, kad premijos pinigai bus skirti švietimui Pakistane.

Ji paragino šalis visame pasaulyje liautis leidus pinigus ginklams ir vietoje to investuoti į savo vaikų ateitį.

„Švietimas yra geriausias ginklas, kuriuo galime kovoti su skurdu, neišmanymu ir terorizmu. Todėl prašau visų šalių visame pasaulyje: pasakykime „ne“ karams“, – sakė ji.
Ši moksleivė, kuri dabar gyvena Didžiojoje Britanijoje, išgarsėjo savo kampanija Pakistane už mergaičių teisę į švietimą.

2012 metų spalį jai į galvą šovė Talibano kovotojas, daugelis Pakistane ją vertina su įtarumu ir neapykanta.

„Drąsi Malalos kova už lygybę ir laisvę nuo tironijos įrodo, kad ugningas, atsidavęs lyderis, nepriklausomai nuo amžiaus, turi galią įžiebti judėjimą už reformą“, – sakė NCC pirmininkas Jebas Bushas (Džebas Bušas).

Laisvės medalis yra skiriamas žmonėms, kurie stengiasi užtikrinti laisvę žmonėms visame pasaulyje.

Tarp ankstesnių šio apdovanojimo laureatų yra buvę JAV prezidentai George'as Bushas (Džordžas Bušas) ir Billas Clintonas (Bilas Klintonas), Pietų Afrikos Respublikos kovos su apartheidu didvyris Nelsonas Mandela, buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), buvęs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas) ir muzikantas Bono (Bonas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių