Nyderlandai tiria pranešimus, jog Kinija šalyje įsteigė du nelegalius policijos centrus

Nyderlandų užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad tiria pranešimus, jog Kinija šioje Europos šalyje įsteigė du nelegalius policijos centrus, kuriuos pasitelkia disidentams persekioti.

Nyderlandų žiniasklaida pranešė, kad Amsterdame ir Roterdame esantys Kinijos centrai tariamai siūlė diplomatinę pagalbą, tačiau jie nebuvo deklaruoti Nyderlandų vyriausybei.

Transliuotojas RTL ir tyrimų tinklalapis „Follow the Money“, remdamiesi vieno Nyderlanduose gyvenančio kinų disidento pasakojimu, teigė, kad šios „policijos nuovados“, įkurtos 2018 metais, naudojamos politiniams oponentams nutildyti.

Jų pranešimas buvo parengtas po rugsėjį Ispanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Safeguard Defenders“ atlikto tyrimo, kuriame teigiama, kad Kinija visame pasaulyje įkūrė 54 užjūrio policijos centrus, įskaitant du Nyderlanduose.

Nyderlandai sako rimtai vertinantys pranešimus apie kinų „policijos centrų“ veiklą.

„Užsienio reikalų ministerija dabar tiria vadinamųjų policijos centrų veiklą. Kai turėsime daugiau aiškumo, bus imtasi atitinkamų veiksmų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Maxime Hovenkamp (Maksimė Hovenkamp).

„Tiesa, kad diplomatiniais kanalais apie tuos centrus nebuvome informuoti“, – nurodė ji.

Pasak RTL, pirmąjį Rytų Azijos valstybės biurą 2018 metų birželį Amsterdame atidarė Lišujaus regiono policijos pajėgos, o jam vadovauja du vyrai, savo karjerą pradėję Kinijos policijoje ir vėliau persikėlę į Nyderlandus.

Praėjusiais metais atlikus vidinį balsavimą, ši būstinė pateko į dešimties geriausių užsienyje įsikūrusių Kinijos policijos postų sąrašą, teigė transliuotojas.

„Visiškai melagingos“

Šaltinio teigimu, Fudžou miesto policija anksčiau šiais metais Nyderlandų Roterdamo uostamiestyje atidarė antrąjį centrą, kuriam vadovauja buvęs karys.

Reklaminėje vaizdo medžiagoje nurodoma, jog kontora, įsikūrusi name, neturinčiame jokios iškabos, padeda „užkirsti kelią vietinei nelegaliai su užsienyje gyvenančiais kinais susijusiai nusikalstamai veiklai Fudžou mieste“, sakė RTL.

Nyderlandų transliuotojas pakalbino vyrą, kuris, kaip teigiama, yra pabėgėlis disidentas Wang Jingyu (Vang Dzingju).

Gimtinę priverstinai palikęs kinas pasakojo, kad jam paskambino kažkas iš Roterdamo policijos biuro.

Skambinusysis esą liepė Wang Jingyu grįžti į Kiniją, kad „išspręstų problemas“, ir pasiūlė „pagalvoti apie savo tėvus“. Vėliau iš šio centro numerio jis gavo trumpųjų žinučių su keiksmažodžiais.

Po to, kai birželį pasirodė prie Kinijos ambasados, pabėgėlis, jo teigimu, sulaukė grasinančių skambučių bei žinučių.

Karštąją liniją steigianti Nyderlandų užsienio reikalų ministerija nurodė, kad vietinė kinų bendruomenė „reguliariai praneša“ apie „bauginimus ir grasinimus“.

„Teisingumo ir saugumo bei užsienio reikalų ministrai atkreipė dėmesį į „Safeguard Defenders“ tyrimą ir rimtai žiūri į jame pateiktą turinį, – sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai. – Mes stebime situaciją.“

„Pranešimas žinomas ir policijai, kur į jį taip pat žiūrima rimtai“, – pridūrė ji.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas (Vang Venbinas) atmetė šiuos pranešimus pareikšdamas, kad Pekinas „pilnai“ gerbia kitų šalių teisminį suverenitetą.

Kinijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad žurnalistiniai tyrimai yra „visiškai melagingi“, ir tvirtino, kad „tarnybinės stotys“ skirtos padėti užsienyje gyvenantiems piliečiams atlikti tokius veiksmus kaip vairuotojo pažymėjimų atnaujinimas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių