Nobelio premijos laureatė: Ukrainos karas neturi diplomatinio sprendimo

Perspektyvos susiderėti dėl karo Ukrainoje užbaigimo nėra, pareiškė Irina Ščerbakova, padėjusi įkurti Nobelio taikos premiją gavusią Rusijos žmogaus teisių gynimo grupę „Memorial“.

„Esu absoliučiai įsitikinusi, kad nėra diplomatinio sprendimo su [Vladimiro] Putino režimu, kol jis vis dar čia“, – sekmadienį Vokietijos Hamburgo mieste sakė I. Ščerbakova.

Tai ji sakė atsiimdama kitą apdovanojimą už savo daugelio metų darbą kataloguojant stalinizmo nusikaltimus ir ginant teises Rusijoje.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) I. Ščerbakovai įteikė Marion Doenhoff (Marion Dėnhof) premiją ir pavadino laureatę sąjungininke kovoje už „taikią, laisvą ir demokratinę Europos ateitį“.

Apdovanojimas įteiktas tęsiantis Rusijos invazijai Ukrainoje, tad šie tikslai atrodo esantys toliau nei bet kada.

Tai, kad ji neturi vilčių dėl diplomatinio sprendimo, yra „tragiška žinia“, sakė I. Ščerbakova.

Sprendimas... dabar bus karinis.

„Sprendimas... dabar bus karinis“, – sakė ji.

Diplomatija galiausiai suvaidins vaidmenį išsprendžiant šį konfliktą, „bet šie sprendimai, ši diplomatija vyks tik tada, kai Ukraina manys, kad laimėjo karą ir gali nustatyti savo sąlygas“, prognozavo ji.

Skuboti raginimai dėl taikos yra „nerimti“, sakė I. Ščerbakova ir pridūrė, kad padėtis niekada nebebus tokia, kokia buvo prieš karą.

„Šis karas apvertė labai daug dalykų, niekada nebebus taip, kaip buvo“, – pabrėžė ji.

„Geresnė ateitis“

Dabar Vokietijoje gyvenanti I. Ščerbakova teigė, kad „šiuo metu labai sudėtingomis aplinkybėmis reikia atlikti daug darbo, kad būtų užfiksuoti nusikaltimai“, įvykdyti per dabartinį karą.

Nors kai kurie jos kolegos iš „Memorial“ taip pat pasitraukė į užsienį, daugelis jų, pasak jos, tebedirba Rusijoje, patirdami „didelį spaudimą“.

„Dabar reikia parodyti žmonėms, kad yra ir kita Rusija, kad ji netyli“, – sakė I. Ščerbakova.

Gruodžio 10 dieną, šeštadienį, Osle Nobelio taikos premija bus įteikta I. Ščerbakovos organizacijai „Memorial“.

Grupė bus apdovanota kartu su kitais aktyvistais – Ukrainos „Pilietinių laisvių centru“ ir Baltarusijos aktyvistu Alesiu Bialiackiu.

Viena svarbiausių Rusijos pilietinių laisvių organizacijų „Memorial“ dešimtmečius stengiasi atskleisti sovietų diktatoriaus Josifo Stalino epochos baisumus, taip pat renka informaciją apie tebesitęsiančią politinę priespaudą Rusijoje.

1989 metais įkurtą grupę pernai Rusijos teismai priverstinai uždarė, o I. Ščerbakova išvyko iš Maskvos prasidėjus invazijai į Ukrainą.

O. Scholzo teigimu, I. Ščerbakovos pastangos rodo kelią „geresnei Rusijos ateičiai“, nors ši perspektyva „vis dar atrodo mažai tikėtina“.

Karas nesibaigs „Didžiosios Rusijos ekspansionizmo pergale“, sakė O. Scholzas, ne kartą sulaukęs kritikos dėl to, kad nepadarė daugiau Ukrainai paremti.

Pasak Vokietijos kanclerio, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „jau smarkiai nepavyko“ pasiekti savo karo tikslų.

Tačiau, pabrėžė O. Scholzas, pasibaigus karui Rusija „vis dar egzistuos“.

„Todėl šiuo laikotarpiu labai svarbu palaikyti tuos rusus, kurie pasisako už kitokią, geresnę ir šviesesnę Rusiją“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeIrina ŠčerbakovaNobelio premijos laureatė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių