Mirė buvęs Panamos diktatorius

  • Teksto dydis:

Buvęs Panamos diktatorius Manuelis Antonio Noriega (Manuelis Antonijus Norjega), kelis dešimtmečius praleidęs kalėjime už nusikaltimus, padarytus per savo valdymą 1983–1989 metais, ir buvęs itin silpnos sveikatos, vėlų pirmadienį mirė šalies sostinėje.

83 metų M.A.Noriega mirė Panamos Šv.Tomo ligoninėje, kur jis buvo gydomas po kovą jam atliktos smegenų auglio operacijos. Vėliau medikai atliko jam dar vieną operaciją siekdami sustabdyti kraujavimą smegenyse.

„Ponas Noriega mirė šįvakar (vėlų pirmadienį)“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės ryšių sekretorius Manuelis Dominguezas (Manuelis Domingesas).

Pastaruosius dešimtmečius M.A.Noriega atliko įkalinimo bausmę už nužudymą ir prievartinį žmonių dingimą jo valdymo metais.

Buvęs diktatorius laikinai buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos vasario 28 dieną, nes jam turėjo būti atlikta operacija.

Kadangi ilgus metus M.A.Noriegos sveikata buvo itin silpna – jis sirgo kvėpavimo takų ligomis, prostatos vėžiu ir depresija – artimieji prašė pareigūnų pakeisti jam likusią bausmės dalį namų areštu.

Tačiau vyriausybė atmetė jų skundus ir sakė, kad buvęs Panamos diktatorius bus sugrąžintas į kalėjimą kai tik pasveiks po smegenų auglio operacijos.

M.A.Noriegą nuvertė JAV pajėgos 1989 metų gruodį.

Pasidavęs JAV pajėgoms 1990-ųjų sausį, M.A.Noriega buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms, kuriose stojo prieš teismą dėl kaltinimų prekyba narkotikais ir pinigų plovimu.

Jam buvo skirta 40 metų laisvės atėmimo, bet po 21 metų buvo paleistas už „gerą elgesį“.

2010 metais M.A.Noriega buvo išsiųstas į Prancūziją, kur jis buvo teisiamas pinigų plovimo byloje.

Po metų jis buvo išduotas Panamai, kur už 1985 metais įvykdytą politinio oponento nužudymą, 1989 metais įvykdytą vieno karininko, bandžiusio prieš jį surengti perversmą, nužudymą ir prieš jį sukilusių karių žudynes buvęs diktatorius vėl buvo pasiųstas už grotų. Jam buvo skirta triskart po 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Jam buvo iškelta ir daugiau bylų dėl žmonių dingimo dar prieš M.A.Noriegai tampant diktatoriumi, vadovaujant Panamos nacionalinei gvardijai.

2015-aisiais M.A.Noriega atsiprašė „visų, kas pasijautė įžeistas, paveiktas, nukentėjęs ar pažemintas dėl mano veiksmų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių