Mirė buvęs Egipto prezidentas H. Mubarakas

Mirė buvęs Egipto prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas), antradienį pranešė valstybinė šalies televizija.

Jam buvo 91 metai.

H. Mubarakas mirė vienoje karinėje Kairo ligoninėje, naujienų agentūrai AFP sakė jo žmonos brolis generolas Mouniras Thabetas (Muniras Tabetas).

Valstybinė televizija pranešė, kad eksprezidentui anksčiau buvo atlikta neįvardyta operacija. Pranešima sakoma, kad H. Mubarakui išsivystė komplikacijų, bet jokių kitų detalių nepateikiama.

Vienas iš buvusio prezidento sūnų – Alaa (Alatas) – praeitą savaitę pranešė, kad H. Mubarakas gydomas intensyviosios terapijos skyriuje po sausio 23-ąją atliktos operacijos.

M. Thabetas patvirtino, kad velionio artimieji tebėra ligoninėje, ir nurodė, kad H. Mubarako laidotuves organizuos Egipto prezidentūra.

Tris dešimtmečius nuo 1981-ųjų šalį valdęs H. Mubarakas buvo nuverstas 2011 metų sausį per sukilimą.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) antradienį gyrė H. Mubaraką kaip palestiniečių siekių gynėją.

M. Abbaso biuro pranešime sakoma, kad palestiniečių lyderis „su dideliu sielvartu“ sutiko žinią apie buvusio Egipto vadovo mirtį ir gyrė „velionio prezidento nuostatas remiant Palestinos reikalą ir palestiniečių žmonių laisvės ir nepriklausomybės siekį“.

Per visą savo valdymą H. Mubarakas buvo uolus JAV sąjungininkas, neleidęs įsitvirtinti islamistams kovotojams ir saugojęs Egipto taikos sutartį su Izraeliu. Tačiau dešimtys tūkstančių jaunų egiptiečių, 2011 metais 18 dienų rengusių precedento neturėjusias demonstracijas Kairo centrinėje Tahriro aikštėje ir kitur, smerkė H. Mubaraką kaip atgyveną ir naujųjų laikų faraoną.

Pastaraisiais metais H. Mubarakas ir jo šeima toliau gyveno Egipte, vadovaujamame dabartinio prezidento, buvusio kariškio Abdel Fattaho al Sissi (Abdel Fataho Sisio) . Jie iš esmės buvo išteisinti dėl inkriminuotų nusikaltimų, esą padarytų per H. Mubarako valdymo laikotarpį. Kalbėta, kad buvęs prezidentas gyvena patogiai, nors ir izoliuotas nuo aplinkinio pasaulio.

A. F. al Sissi paliko didžiąją dalį H. Mubarako vyriausybės aparato nepaliestą; į administraciją grįžo nemažai H. Mubarako laikų pareigūnų.

Tokia padėtis labai skyrėsi nuo protestuotojų reikalavimų, kad H. Mubarakas būtų nuteistas kalėti už vagystes. Demonstrantus Egipte buvo įkvėpęs sukilimas Tunise, o socialiniai tinklai padėjo organizuotis minioms, įtūžusioms dėl kyšininkavimo ir brutalių veiksmų, temdžiusio H. Mubarako valdymą. Protestams paaštrėjus 2011 metų vasario 11 dieną kariškiai, ilgą laiką rėmę prezidentą, nušalino jį nuo valdžios, tikėdamiesi bent iš dalies išsaugoti ankstesnę santvarką.

Nors Tuniso prezidentas buvo nuverstas anksčiau, H. Mubarako nušalinimas atrodė daug įspūdingesnis Arabų pavasario protestų pasiekimas.

2012 metų birželį jis kartu su savo buvusius saugumo vadovu buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, teismui pripažinus, kad prezidentas neužkirto kelio apie 900 protestuotojų žūčiai per demonstracijas. Jie abu apskundė nutartį, o aukštesnės instancijos teismas 2014 metais juos išteisino.

Šis žingsnis tąsyk sukrėtė daugelį egiptiečių – tūkstančiai jų susirinko Kairo centre išreikšti savo pykčio.

2015-aisiais H. Mubarakas ir jo sūnūs – turtingas verslininkas Alaa ir vienu metu jo potencialiu įpėdiniu laikytas Gamalas – per pakartotinį korupcijos bylos nagrinėjimą buvo nuteisti kalėti trejus metus. Eksprezidento sūnūs buvo paleisti tais pačiais metais, įskaičiavus jų anksčiau kalėjime praleistą, laiką, o H. Mubarakas į laisvę išėjo 2017-aisiais.

Po jo arešto 2011 metų balandį H. Mubarakas beveik šešerius metus praleido gydomas ligoninėse. Po paleidimo jis buvo išvežtas į savo apartamentus Kairo Heliopolio rajone.

Per daugelį savo valdymo metų H. Mubarakas atliko nedidelių reformų, bet vengė imtis didelių pokyčių. Jis save vaizdavo kaip vieninteliu žmogumi, pajėgiu apsaugoti Egiptą nuo islamistų kovotojų ir tarpkonfesinės priešpriešos. JAV mėgino jį spausti imtis didesnių reformų, bet tik pablogino santykius su Kairu. Baimindamasis netekti aljanso su galingiausia arabų šalimi Vašingtonas savo užmojų.

Tačiau nesugebėjimas išpildyti dažnai kartotų pažadų didino visuomenės nusivylimą, o svajojusieji apie demokratinę ateitį pyko matydami, kaip H. Mubarakas akivaizdžiai ruošiasi dinastiniam valdžios perdavimui, tikėdamasis perleisti šalies vairą savo sūnui Gamalui.

1928 metų gegužę gimęs H. Mubarakas buvo viceprezidentas, kai 1981 metų spalio 14 dieną jo mentorius prezidentas Anwaras Sadatas (Anvaras Sadatas) buvo nužudytas islamo ekstremistų per karinį paradą. Šalia A. Sadato tąsyk sėdėjęs H. Mubarakas atsipirko nedideliu rankos sužeidimu, užpuolikams pradėjus pliekti iš automatų į tribūną. Po aštuonių dienų buvęs karinių oro pajėgų vadas buvo prisaikdintas prezidentu ir žadėjo užtikrinti tęstinumą bei tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kiek dar mūsų Ožys spardysis?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių