Melburnas vėl pelnė geriausio gyventi miesto titulą

  • Teksto dydis:

„The Economist“ tyrimo duomenimis, šeštus metus iš eilės Melburnas pelnė geriausio gyventi miesto titulą. Geriausių gyventi miestų penketukas išliko nepakitęs: Melburnas, Viena, Vankuveris, Torontas. Adelaidė ir Kanados miestas Kalgaris pasidalino penktąją vietą.

„Negaliu sulaukti kasmetinio skambučio Vankuverio merui Gregorui Robertsonui“, – džiaugsmo neslėpė Melburno meras Robertas Doyle`as. Iki 2011 m. Vankuveriui priklausė geriausio gyventi miesto titulas, kol jo neperėmė Melburnas, skelbia „The Guardian“.

„Išlaikyti geriausio gyventi miesto titulą šešerius metus iš eilės yra fantastiškas pagerbimas Melburnui, mes tuo turėtume didžiuotis, – sakė miesto meras. – Mes nepriimame šio titulo kaip savaime suprantamo dalyko, bet sistemingai planuojame ir įgyvendiname politinius pokyčius, kurie ir toliau gerintų gyvenimo kokybę.“

Tuo tarpu Melburno konkurentas, daugiausiai gyventojų turintis Australijos miestas Sidnėjus, smuktelėjo iš septintos (2015 m.) į 11 vietą. Šio nuosmukio priežastimi tyrime įvardijama „padidėjusi galima terorizmo grėsmė“. Taip pat šią savaitę Sidnėjus nusileido iš pirmosios į antrąją vietą „Conde Nast Traveller“ draugiškiausių turistams miestų sąraše.

Vertinimo kriterijai

Melburnas išlaikė savo tinkamumo gyventi balą 97,5, kuris sudaromas pagal penkias kategorijas: stabilumas (95), sveikatos apsauga (100), kultūra ir aplinka (95,1), mokslas (100) ir infrastruktūra (100).

Tik 0,1 procentinio balo skiria Melburną ir antroje vietoje esančią Vieną. Melburnas šiek tiek geriau įvertintas kultūros ir aplinkos kategorijoje.

Likusios dešimtuko vietos atiteko Australijos miestui Pertui (7), Oklandui (8), Helsinkiui (9) ir Hamburgui (10).

Pagal tinkamiausių gyventi miestų tyrimo ataskaitą, „geriausiai įvertinti miestai dažniausiai yra vidutinio dydžio, turintys sąlyginai mažą gyventojų tankumo rodiklį ir esantys aukštesnio pragyvenimo lygio šalyse. Šie miestai gali skatinti rekreacinę veiklą, kuri nelemia didesnio nusikalstamumo lygio ar perkrautos infrastruktūros“.

Tuo tarpu netinkamiausiuose gyventi miestuose vyrauja konfliktai ir pilietiniai neramumai. Sąrašo gale (140) atsidūrė Damaskas, kuris per penkerius civilinio karo metus prarado 26,1 procentinio balo. Tai yra didžiausias tinkamumo gyventi balo kritimas.

Dėl konflikto su Rusija 25,1 procentinio balo praradęs Kijevas nukrito į 131 vietą. Kiti miestai, patyrę žymų nuosmukį – Paryžius (-3,7 proc. balo), Detroitas (-5,7 proc. balo) ir Maskva (-5,6 proc. balo).

Blogiausi gyventi miestai:

Damaskas (Sirija);

Tripolis (Libija);

Lagosas (Nigerija);

Daka (Bangladešas);

Port Morsbis (Papua Naujoji Gvinėja)

Geriausi gyventi miestai:

Melburnas (Australija);

Viena (Austrija);

Vankuveris (Kanada);

Torontas (Kanada);

Dalijasi Adelaidė (Australija) ir Kalgaris (Kanada);

Dalijasi Adelaidė (Australija) ir Kalgaris (Kanada);

Pertas (Australija);

Oklandas (Naujoji Zelandija);

Helsinkis (Suomija);

Hamburgas (Vokietija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių