IS lyderis pasirodė pirmą kartą po penkerių metų pertraukos

  • Teksto dydis:

Retai matomas „Islamo valstybės“ (IS) lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kurį šis džihadistų judėjimas paskelbė pirmadienį.

Vaizdo įraše A. B. al Baghdadi pripažįsta IS pralaimėjimą Sirijos rytiniame Bagūzo kaime ir grasina „keršto“ atakomis.

Pastarąjį kartą A. B. al Baghdadi, labiausiai ieškomas pasaulio žmogus, viešai pasirodė 2014 metais Mosule, kur paskelbė islamo „kalifatą“ tuo metu IS kontroliuotose didelėse teritorijose Sirijoje ir Irake. 

Vaizdo įrašą paskelbė IS valdoma žiniasklaidos grupė „al Furqan“. Jame matomas vyras, tikriausiai A. B. al Baghdadi, būtuoju laiku kalba apie ne vieną savaitę trukusią ir praėjusį mėnesį pasibaigusią kovą už Bagūzą – paskutinę IS tvirtovę Sirijoje.  

„Mūšis už Bagūzą baigėsi“, – įraše sako IS lyderis, kuris sėdi ant pagalvėlės sukryžiavęs kojas ir kalba trims vyrams užmaskuotais veidais.

Jis paminėjo virtinę IS pralaimėjimų, įskaitant buvusios IS sostinės Irake Mosulo bei Libijos pajūrio miesto Sirto praradimą. Tačiau A. B. al Baghdadi tvirtino, kad džihadistai neišsižadėjo šių teritorijų.

„Dievas liepė mums vykdyti džihadą. Jis neliepė mums laimėti“, – sakė jis. 

Vienoje ištraukų vyras, kurio vaizdo tuo metu nematyti, kalba apie Velykų dienos atakas Šri lankoje, nusinešusias 253 gyvybes. Anot jo, šios atakos, per kurias dar beveik 500 žmonių buvo sužeisti, buvo „kerštas už brolius Bagūze“.  

Anot vyro, IS operacijos prieš Vakarus yra dalis „ilgo mūšio“ ir džihadistai toliau keršys už žuvusius judėjimo narius.  

„Po šio mūšio dar daug ko nutiks“, – teigė IS vadeiva.

Pirmadienį IS džihadistai prisiėmė atsakomybę už pirmąją ataką Bangladeše po ilgiau nei dvejų metų pertraukos. Jie nurodė Dakoje „detonavę sprogstamąjį užtaisą“ prie grupės policininkų, pranešė ekstremistų veiklą internete stebintis analitinis centras „SITE Intelligence Group“. Per tą ataką buvo sužeisti trys policininkai. 

„Išgyvenama“

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A. B. al Baghdadi, yra pasiūliusios 25 mln. JAV dolerių (22,4 eurų) atlygį. Vašingtonas nurodė tikrinantis paskelbto vaizdo įrašo autentiškumą ir pabrėžė, jog tęs kovą su šiuo džihadistų judėjimu.

JAV vadovaujama koalicija „užtikrins, kad šie teroristai būtų patikimai sutriuškinti, o visi likę jų lyderiai sulauktų teisingumo, kuri nusipelnė“, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

Anot jo, net jei A. B. al Baghdadi gyvas ir sveikas, ISIS kovotojai sutriuškinti. ISIS yra arabiškas „Islamo valstybės“ akronimas.

„Teritorijų praradimas Irake bei Sirijoje buvo triuškinamas strateginis ir psichologinis smūgis ISIS, nes grupuotei prieš akis subyrėjo jos vadinamasis kalifatas, jos lyderiai buvo nukauti ar spruko iš mūšio lauko ir visi pamatė jos barbariškumą“, – sakė Valstybės departamento atstovas.  

Vaizdo įraše A. B. al Baghdadi taip pat kalba apie protestus Sudane ir Alžyre – veikiausiai siekdamas parodyti, kad įrašas padarytas visai neseniai. 

„Tokių vietų, kaip Šri Lanka ir Sudanas, paminėjimas daugiausia skirtas parodyti, kada darytas vaizdo įrašas, kad jis nesenas“, – sakė ekstremizmo tyrėjas Amarnathas Amarasingamas iš Londone įsikūrusio Strateginio dialogo instituto. 

Pasak jo, paminėdamas prarastas teritorijas, A. B. al Baghdadi tikriausiai siekė pakeisti IS naratyvą.

„Svarbu, kai toks žmogus, kaip jis, susieja pralaimėjimą su kontekstu... ir parodo, jog tai buvo arba prognozuota įvykių raida, arba nesėkmė, bet ji yra išgyvenama“, – naujienų agentūrai AFP sakė A. Amarasingamas.  

Įrašas nufilmuotas patalpoje baltomis sienomis, tačiau neaišku, kada ir kur jis padarytas.

A. B. al Baghdadi įraše matomas su ilga žila barzda, galbūt dažyta chna. Jis kalbėjo lėtai ir dažnai kelioms akimirkoms nutildavo vidury sakinio. Šalia sėdinčio A. B. al Baghdadi matyti į sieną atremtas senesnio modelio Kalašnikovo automatas – tokie šautuvai būdavo matomi buvusio „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno vaizdo įrašuose.

Įrašo pabaigoje IS vadeiva, regis, nagrinėja mėnesio ataskaitas apie judėjimo pasaulinę veiklą, įskaitant teritorijas, kurios oficialiai nebuvo paskelbtos IS „provincijomis“.  

Tiesk SITE, tiek IS ekspertas iš Irako Hishamas al Hashemi (Hišamas Hašemis) nurodė, kad 18 minučių trukmės vaizdo įraše matomas A. B. al Baghdadi.  

„Vaiduoklis“

1971 metais į šiaurę nuo Bagdado esančioje Samaroje gimusio A. B. al Baghdadi tikrasis vardas yra Ibrahimas Awadas al Badri (Ibrahimas Avadas Badris). Jo šeima buvo kilusi iš žemiausio visuomenės sluoksnio.

Kai JAV vadovaujamos pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką, jis buvo suimtas ir laikomas amerikiečių įkurtame kalėjime. Manoma, kad ten jis subrendo kaip džihadistas. 

Vėliau A. B. al Baghdadi aktyviai įsitraukė į „al Qaeda“ padalinio Irake veiklą ir galiausiai 2010 metais perėmė vadovavimą jam, o 2013-aisiais išplėtė šios grupuotės veiklą į karo krečiamą Siriją.    

2014 metais A. B. al Baghdadi per pamokslą garsiojoje Mosulo Nurio mečetėje pasiskelbė IS užimtų teritorijų Irake bei Sirijoje „kalifu“.

Po to IS vadeiva dingo lyg į vandenį, tik kartais pasirodydavo pranešimų, kad jis žuvo arba buvo sunkiai sužeistas. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę“.  

Vėliausias jo balso įrašas IS šalininkams buvo paskelbtas rugpjūtį, praėjus aštuoniems mėnesiams po Irako pareiškimo, kad „Islamo valstybė“ šalyje buvo sutriuškinta. Tuo metu JAV vadovaujamos pajėgos vis smarkiau spaudė IS džihadistus kaimyninėje Sirijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Decibalas

Decibalas portretas
Jis į partizaną mažiausiai panašus. Pažiūrėkit į jo baltutes rankas. Toks valdininkėlis ČŽV pinigais atšertas. Net nejuokinga.

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Ohoiho koks bagatyrius , kaip tikras kunigaiksti Gediminas didysis, Slove geriesiems mususmonu partizanams kovojantiems uz tiesa, geri ir laisve.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių