A. Lukašenka pakeitė Baltarusijos vidaus reikalų ministrą

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį paskyrė Ivaną Kubrakovą naujuoju vidaus reikalų ministru, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pakeitė iki šiol šiame poste dirbusį Juryjų Karajevą.

Anksčiau I. Kubrakovas užėmė Minsko miesto vykdomojo komiteto Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos viršininko postą.

J. Karajevą ketvirtadienį A. Lukašenka paskyrė prezidento padėjėju-inspektoriumi Gardino srityje.  

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Anksčiau buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Didžiausios demonstracijos paprastai vyksta sekmadieniais. Per jas vien sostinėje Minske į gatves išeina šimtai šimtai tūkstančių žmonių.

Išvakarėse dabar jau buvęs VRM vadovas J. Karajevas pareiškė, kad šalyje vyksta „karas“ ir kad teisėsaugos pareigūnai privalo būti pasiruošę naudoti prieš demonstrantus letalinę ginkluotę.

Anot jo, per 26 prezidento A. Lukašenkos valdymo metus Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai buvo pasirengę „elgtis tik humaniškai“, bet „tai iškrėtė žiaurų pokštą“.

Pranešama, kad ketvirtadienį A. Lukašenka taip pat atleido iš pareigų Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorių Valeryjų Vakulčyką ir vidaus reikalų ministro pavaduotoją Aliaksandrą Barsukovą.

„V. Vakulčykas paskirtas Baltarusijos prezidento padėjėju-inspektoriumi Bresto srityje, o A. Barsukovas – Minske“, – pranešė BelTA.  

Skirdamas pareigūnus į naujas pareigas A. Lukašenka sakė, kad V. Vakulčykas, J. Karajevas ir A. Barsukovas „vyksta ne tik į labai pavojingus, bet ir itin svarbius mūsų šalies rajonus“. 

Jis paaiškino, kad tai susiję su „tuo, kas jau įvyko ir dar nesibaigė, ir mes nežinome, kuo tai gali virsti“.

Kreipdamasis į parlamento aukštųjų rūmų pirmininkę Natalią Kačanavą A. Lukašenka pavedė parengti ir patobulinti norminių teisės aktų ir įstatymų, susijusių su prezidento padėjėjais, bazę. 

„Jų įgaliojimai bus gerokai platesni. Nenoriu dabar ekspromtu jų konkretizuoti. Dar turime apie tai pasikalbėti“, – sakė A. Lukašenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
gali nepaklusti , tereik neskaityti jo prezidentu

A

A portretas
Lukašenka save užmiršo pakeisti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių