Baltarusija kaltina Vakarus ir Rusiją destabilizuojant padėtį prieš rinkimus

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį apkaltino užsienio galybes mėginant destabilizuoti padėtį jo šalyje, didėjant nerimui dėl jo vykdomo susidorojimo su opozicija prieš rugpjūtį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.

Nuo 1994 Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus siekia užsitikrinti jau šeštą kadenciją.

Kai kurie jo kritikai, įskaitant buvusį bankininką Viktorą Babaryką, laikomą pagrindiniu A. Lukašenkos varžovu, pastarosiomis dienomis buvo areštuoti.

„Visų politiniai interesai nukreipti į Baltarusiją – tiek Vakarų, tiek Rytų“, – penktadienį pareigūnus perspėjo 65 metų autoritarinis lyderis, akivaizdžiai turėdamas galvoje Rusiją.

Anot prezidento, tarnybos aptiko sąmokslą „destabilizuoti Baltarusiją“ ir organizuoti liaudies sukilimą.

„Buvo nuplėštos kaukės ne tik kai kurioms marionetėms, kurių esama čia, pas mus, bet ir lėlininkams, tūnantiems už Baltarusijos ribų“, – pabrėžė jis.

„Ant kortos pastatyta net ne stabili Baltarusija – švarutė ir jauki – o šalies nepriklausomybė. Paprasčiausiai norima palaužti šalį“, – per vieną pasitarimą pareiškė A. Lukašenka, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Prezidentas paragino šioje situacijoje neversti jo rinktis. „Niekas man ir mums visiems Baltarusijos sunaikinimo neatleis“, – sakė jis.

Ketvirtadienį 56 metų V. Babarika buvo areštuotas įtariant finansiniais nusikaltimais.

Jis anksčiau vadovavo bankui „Belgazprombank“, patronuojamam Rusijos dujų milžinės „Gazprom“. Per reidus, susijusius su tyrimu dėl „Belgazprombank“, sulaikyta iš viso apie 20 žmonių.

V. Babarykos 30-metis sūnus Eduardas irgi buvo sulaikytas dėl įtariamo mokesčių slėpimo.

Valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis sakė, kad V. Babaryka buvo susimokęs su „lėlininkais“ Maskvoje – „dideliais viršininkais „Gazprom“ arba netgi „dar aukštesnius postus užimančiais“ veikėjais.

Generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas savo ruožtu pareiškė, kad „Belgazprombanko“ bylos veikėjai sukėlė grėsmę Baltarusijos nacionaliniam saugumui; jiems taip pat iškelta baudžiamoji byla dėl nusikalstamos organizacijos įkūrimo. Už šiuos nusikaltimus gresia iki 15 metų laisvės atėmimo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas penktadienį pareiškė, kad Maskva neturi jokio favorito per Baltarusijos prezidento rinkimus.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pridūrė, kad tyrimas dėl „Belgazprombank“ yra Baltarusijos „vidaus reikalas“.

„Neplanuojame jokiu būdu kištis į jos vidaus reikalus“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Baltarusijoje pastaruoju metu buvo įkalinti keletas V. Lukašankos kritikų, įskaitant garsų opozicijos politiką Nikolajų Statkevičių ir populiarų tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį, kurio žmona irgi siekia prezidento posto.

Artėjant rinkimams Baltarusijoje opozicija šiemet itin suaktyvėjo.

Europos saugumo Ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nė vienų rinkimų Baltarusijoje nuo 1995 metų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jis kremliaus c iulpikas, tik kvaileliu apsimeta. Zaidzia putlerio sugalvota zaidima.

Nigga

Nigga  portretas
Palaikau Batka! Sodint visokiausius iskrypelius ir jankiu pasamdytus provokatorius

Začem

Začem portretas
A začem tebe batka eta glupaja šapka? Neuželi ti budeš više s nej?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių