Kinijos prezidentas Rusijoje pradės „naują bendradarbiavimo erą“

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį atvyko į Rusiją derybų, per kurias, pasak jo, bus sustiprintas strateginis bendradarbiavimas, Pekinui ir Maskvai toliau varžantis su JAV.

Kinijos lyderis po pietų iškilmingai buvo pasitiktas Maskvos Vnukovo oro uoste, o vėliau Kremliuje turi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pasak Xi Jinpingo, šis vizitas „pasitarnaus kaip stimulas plėtoti Kinijos ir Rusijos santykius, visapusišką partnerystę ir strateginę sąveiką naujoje eroje“. Kinijos lyderio žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Esu įsitikinęs, kad šis vizitas duos vaisingų rezultatų“, – pridūrė jis.

Vizitas surengtas penkeri metai po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, nulėmusios rimtus Rusijos nesutarimus su partneriais Vakaruose ir vėlesnį atsigręžimą į rytinę kaimynę.

Trečiadienį vakare pasižiūrėjęs spektaklį Didžiajame teatre Xi Jinpingas turi nuvykti į buvusią Rusijos imperijos sostinę Sankt Peterburgą, kur ketvirtadienį ir penktadienį dalyvaus V. Putino rengiamame ekonomikos forume.

Kinija ir Rusija „turi tvirtą abipusį politinį pasitikėjimą ir tvirtai remia viena kitą klausimais, susijusiais su esminiais viena kitos interesais bei didelį susirūpinimą“ keliančiais dalykais, prieš vizitą interviu Rusijos žiniasklaidai sakė Xi Jinpingas.

Rusijos prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad šis vizitas yra „mūsų dvišaliams santykiams labai svarbus renginys“. Jis pažymėjo, kad Sovietų Sąjunga buvo pirmoji šalis, 1949 metais pripažinusi komunistų valdomą Kiniją.

Pasak J. Ušakovo, Xi Jinpingas ir V. Putinas pasirašys naują deklaraciją dėl „pasaulinės partnerystės ir strateginio bendradarbiavimo, kurie žengia į naują erą“.

Kinijos delegacija dovanų atveža dvi pandas, skirtas Maskvos zoologijos sodui. „Šis gyvūnas yra Kinijos simbolis ir šis gestas labai svarbus mūsų partneriams“, – sakė J. Ušakovas.

Jis pridūrė, kad partnerystė lemia prekybos augimą. 2018 metais prekybos apimtis išaugo 25 proc. ir pasiekė rekordinius 108 mlrd. dolerių (96 mlrd. eurų). Kiniją J. Ušakovas pavadino „svarbiausia Rusijos ekonomine partnere“.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Zhang Hanhui (Džang Hanhujus) vizitą gyrė kaip „svarbų etapą plėtojant dvišalius santykius“.

Rusijos „atsigręžimas“ duoda rezultatų

Vakarams paskelbus sankcijas Maskvai dėl jos veiksmų Ukrainoje, Rusija, atsigręždama į Rytus, galbūt puoselėjo nepagrįstas viltis, mano Aleksandras Gabujevas, vadovaujantis Maskvos Carnegie (Karnegio) centro Azijos programai.

Vis dėlto Kinija dabar vos ne dvigubai aktyviau prekiauja su Rusija, pridūrė ekspertas.

„Atsigręžimas tikrai vyksta“, – teigė jis.

„Nepaisant visų sunkumų, Kinija tapo svarbia kreditore ir gana reikšminga investuotoja“ Rusijoje, tuo metu, kai daugelis kitų investuotojų nukreipė žvilgsnį į kitas šalis.

A. Gabujevas įsitikinęs, jog, kalbant apie ekonomikos augimo skatinimą, Maskva laiko bendradarbiavimą su Kinija „mažesne blogybe iš dviejų“. Pasak eksperto, alternatyva Rusijai būtų plačios vidaus reformos ir susitaikymas su Vakarais.

Politiniu požiūriu abi šalys, atrodytų, nuolat susitaria ir dažnai vieningai balsuoja kaip nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės.

J. Ušakovo teigimu, „Rusijos ir Kinijos pozicijos yra labai panašios ar visiškai sutampančios dauguma tarptautinių klausimų“, įskaitant Šiaurės Korėjos branduolinę programą, politinę krizę Venesueloje ir branduolinį susitarimą su Iranu.

Visi šie klausimai bus aptarti per abiejų lyderių susitikimą, pridūrė Rusijos prezidento patarėjas.

Jiedu taip pat aptars savo santykius su „Vakarų galybėmis, įskaitant Jungtines Valstijas“, nurodė J. Ušakovas.

Maskvos ir Vašingtono ryšiai jau kurį laiką yra pasiekę žemiausią lygį nuo Šaltojo karo pabaigos, o Pekinas įsivėlęs į prekybos karą su JAV.

Vašingtonui sukritikavus žmogaus teisių padėtį Kinijoje, Pekinas antradienį perspėjo Jungtinėse Valstijose esančius kinus dėl nusikalstamumo ir policijos priekabių toje šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
prigamins klonu kinisku ir apgyvendins sibira o rusams teks prasytis jav pagalbos o gal nato pades?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių