Kinijos komunistų partija žada didesnio masto reformas

  • Teksto dydis:

Kinijos komunistų partija pažadėjo aktyviau vykdyti ekonomikos reformas, kad rinkai tektų „lemiamas“ vaidmuo paskirstant išteklius, pranešė valstybinė žiniasklaida antradienį, kai baigėsi didžiulio dėmesio sulaukęs visuotinis susirinkimas.

Apie keturias dienas trukusio Trečiojo plenumo, vykusio griežto saugumo ir slaptumo sąlygomis, pabaigą informavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. Susirinkime dalyvavo visi 367 valdančiosios Komunistų partijos Centro komiteto nariai.

Paprastai tokių susirinkimų metu nustatomos ekonominės gairės naujai vyriausybei.

Nors valstybinė žiniasklaida per keturias dienas vykusį plenumą ne kartą užsiminė apie didelio masto reformų tikimybę, analitikai sklaido tokius lūkesčius.

„Pagrindinis klausimas yra tinkamai sureguliuoti santykius tarp vyriausybės ir rinkos, kad rinkai tektų lemiamas vaidmuo paskirstant išteklius, o vyriausybė galėtų geriau atlikti savo vaidmenį“, – nurodė naujienų agentūra „Xinhua“, cituodama po plenumo paskelbtą oficialų pareiškimą, tačiau apie konkrečias priemones neužsiminė.

Kinija „toliau tęs žemės reformą ir suteiks žemdirbiams daugiau nuosavybės teisių“, rašoma pranešime.

„Ir viešasis, ir privatus ūkio sektoriai yra reikšmingi socialistinės rinkos ekonomikos komponentai, svarbūs ekonominės ir socialinės raidos pagrindai“, – pažymi „Xinhua“.

Partijos Politinio biuro 25 nariai sėdėjo priekinėje eilėje, o generalinis sekretorius Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) – jų viduryje, priešais didžiulį komunistinį pjautuvą ir kūjį bei 10 raudonų vėliavų.

Centro komiteto nariai buvo matomi atidžiai skaitantys dokumentus ir užsirašinėjantys.

3-asis plenumas, turintis nustatyti antrosios didžiausios ekonomikos kryptį ateinančiam dešimtmečiui, buvo surengtas praėjus metams po to, kai Kinija atliko kartą per dešimtmetį rengiamą aukščiausiųjų šalies postų perskirstymą.

Xi Jinpingas pernai lapkritį buvo paskirtas Komunistų partijos vadovu, o šių metų kovą – šalies prezidentu.

Kinija anksčiau per tokius suvažiavimus paskelbdavo didelius pokyčius savo politikoje.

Labiausiai įsimintinas buvo 1978 metais vykęs suvažiavimas, kuriame Pekinas paskelbė istorinį perėjimą nuo komunistinės planinės ekonomikos prie modelio, padėjusio šiai šaliai tapti pasauliniu ūkio plėtros, prekybos ir investicijų varikliu.

Partijos ruporas dienraštis „People's Daily“ savo vedamajame pirmame puslapyje pažėrė pagyrimų anksčiau įvykdytoms ekonomikos reformoms, kurios esą leido suklestėti šiai daugiausiai gyventojų turinčiai pasaulio valstybei, ir paragino imtis naujų pertvarkymų.

Tuo tarpu analitikai sklaido lūkesčius ir sako, jog veikiausiai bus parengtas tik kažkoks bendro pobūdžio planas, nes spaudimas valdžiai imtis radikalių permainų dar nėra pakankamas.
2012 metais Kinijos ūkio augimo rodiklis buvo prasčiausias per 13 metų ir sudarė 7,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių