Pekinas: griežtai nepritariame jokiai veiklai dėl Honkongo nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Pekinas perspėjo naujuosius Honkongo įstatymų leidėjus neremti šio pusiau autonominio miesto nepriklausomybės, nes pirmą kartą Honkongo įstatymų leidžiamojoje taryboje vietų gavo jauni, prieš Kiniją nusistatę, aktyvistai.

Didėjant nuogąstavimams, kad Kinija griežtina kontrolę, per svarbius sekmadienio rinkimus didesnės autonomijos siekiantys aktyvistai užsitikrino itin svarbų atramos tašką miesto parlamente.

Šie svarbūs rinkimai yra pirmieji nuo 2014 metų, kai mitingavusiems demokratijos šalininkams nepavyko laimėti Pekino nuolaidų dėl politinių reformų.

Kai kurie studentų protestų lyderiai dabar laimėjo vietų įstatymų leidžiamojoje taryboje. Septyniasdešimties vietų taryboje bus penki deputatai, palaikantys Honkongo nepriklausomybę arba apsisprendimo teisę.

Vėlai pirmadienį paskelbtame pareiškime Kinija sakė, kad netoleruos jokių kalbų apie nepriklausomybę, nei miesto parlamente, nei už jo ribų.

„Mes griežtai nepritariame jokiai veiklai dėl Honkongo nepriklausomybės, jokia forma, įstatymų leidžiamojoje taryboje ar už jos ribų, ir tvirtai remiame (tai, kad) Honkongo vyriausybė baustų pagal įstatymus“, – sakė Valstybės Tarybos – Kinijos vyriausybės – Honkongo ir Makao reikalų biuro atstovas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Honkongo rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį buvo didžiausias nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino teritoriją Kinijai susitarus dėl „vienos šalies, dviejų sistemų“ ir garantavus miesto laisves 50-čiai metų.

Nuogąstavimai, kad Pekino kišimasis dabar kelia pavojų toms laisvėms įvairiose srityse, nuo politikos iki švietimo ir žiniasklaidos, išprovokavo nepriklausomybės judėjimo atsiradimą.

Valdžia Honkonge ir Pekine jį vadina neteisėtu ir nekonstituciniu.

Separatistinės idėjos

Valstybei priklausančio dienraščio „China Daily“ Honkongui skirtas numeris antradienį perspėjo, kad aktyvistų pergalė gali nulemti „separatistinių idėjų“ atsiradimą Įstatymų leidžiamojoje taryboje.

Atskiroje laikraščio skiltyje vienas Kinijoje gyvenantis akademinio pasaulio atstovas rašo, kad už nepriklausomybę pasisakantys įstatymų leidėjai gali susidurti su teisiniais iššūkiais, ir primena įstatymą, pagal kurį kandidatas arba rinkėjų grupė gali pateikti peticiją dėl bet kurio išrinkto Tarybos nario, kuris, jų nuomone, yra netinkamas arba veikia „neteisėtai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių