Katalonų lyderis kritikuojamas dėl „Slovėnijos kelio“ į nepriklausomybę

  • Teksto dydis:

Ispanijos vyriausybė pirmadienį kritikavo Katalonijos separatistų prezidentą dėl raginimo regionui sekti vienašališkai nuo buvusios Jugoslavijos atsiskyrusios Slovėnijos pavyzdžiu.

Slovėnijai 1991 metais vienašališkai paskelbus nepriklausomybę nuo Jugoslavijos, buvo kilęs trumpas ginkluotas konfliktas.

„Tai nevykęs ir apgailėtinas (raginimas). Nežinau, ar jis pamiršo, kad Slovėnijoje žuvo dešimtys žmonių, o šimtai buvo sužeisti“, – Ispanijos radijui sakė vyriausybės atstovė Isabel Celaa (Isabel Sela), kai jos buvo paklausta apie katalonų lyderio Quimo Torros (Kimo Toros) komentarus.

Katalonijos vyriausybė „labai gerai žino, kad jei bus kokių nors įstatymo pažeidimų, Ispanijos vyriausybė imsis veiksmų“, pridūrė atstovė.

Tuo tarpu Ispanijos užsienio reikalų ministras Josepas Borellas (Chosepas Borelas) žurnalistams Briuselyje sakė, kad Q. Torra tokiomis kalbomis „atrodo prašantis sukilimo“.

Šeštadienį sakydamas kalbą Briuselyje Q. Torra paragino katalonus eiti „Slovėnijos keliu“ į nepriklausomybę.

„Katalonai nebijo. Jie mūsų negąsdina. Negalima apsigręžti kelyje į laisvę“, – pridūrė Q. Torra, kuris neseniai lankėsi Slovėnijoje.

Jo žodžiai buvo cituojami Katalonijos vyriausybės paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Slovėnai nusprendė eiti į priekį su visomis pasekmėmis. Darykime kaip jie ir būkime pasirengę viskam, kad gyventume laisvai“, – sakė jis.

Surengę sėkmingą referendumą už nepriklausomybę, kurį Jugoslavija laikė neteisėtu, Slovėnijos pareigūnai bergždžiai bandė derėtis dėl nepriklausomybės su Belgradu.

Tuomet, 1991 metų birželio 25 dieną, Slovėnijos parlamentas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę ir kilo 10 dienų trukęs ginkluotas konfliktas su Jugoslavijos armija, per kurį žuvo 62 žmonės.

Q. Torros pirmtakas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas) 1991 metų vasarą lankėsi Slovėnijoje stebėti jos nepriklausomybės vajaus.

Katalonijos parlamentas po referendumo, kurį Ispanija uždraudė, 2017 metų spalį nesėkmingai vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Ispanijos.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas spalio mėnesį nurodė už nepriklausomybės paskelbimą teisti 18 buvusių Katalonijos separatistų lyderių.

Prokurorai siekia įkalinimo iki 25 metų bausmių už maištą ar netinkamą valstybės lėšų panaudojimą. Kaltinimai yra susiję su regiono bandymu atsiskirti nuo Ispanijos.

Šis opus teismo procesas turi prasidėti 2019 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ispanija nori eit sovietų keliu, katalonai nori Lietuva sekt: "Tautos valios NIEKAS negali varžyt!".

noris

noris portretas
Pasirodo ispanu nacistai nieko nesiskiria nuo rusu ir serbu nacistu.Kultruringa katalonu tauta nori laisvai gyventi,o ispanu banditai juos smaugia.Mirtis ispanijai ir jos fisistams.

cha

cha portretas
Taikiai ar nelabai taikiai, bet atsiskirti galima tik nuo komunistų ir rusų. Na, dar nuo kokių nors kinų Tibetui būtų galima ....Nuo "demokratinių" ( buvusių fašistinių, kaip Ispanija ) valstybių jokiu būdu negalima, tai jau išdavystė, rusų ranka, Putinas kaltas ir t.t. Ko čia dar brazda tie katalonų komuniagos ir teroristai ? NATO bombikių pasiilgo ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių