Europoje – milijonai karo pabėgėlių: ukrainiečių namais gali tapti net karaliaus rūmai

  • Teksto dydis:

Europoje – beveik keturi milijonai karo pabėgėlių iš Ukrainos. Valstybės susiduria su didžiulėmis problemomis – neturi kur jų apgyvendinti, nepakanka pinigų švietimui, sveikatos apsaugai ir kitokiai integracijai. Europos Komisijos vadovė sako, kad ukrainiečių priimsime tiek, kiek reikės, o Bendrijos šalims ketina skirti 17 mlrd. eurų. 3,5 mlrd. iš šios sumos bus skirti skubos tvarka. Pinigai ukrainiečiams yra ne iš naujo fondo, o iš fondų, kurie skirti regionų infrastruktūrai ar atsigavimui po pandemijos.

Kaip praneša LNK, 33 tūkst. kvadratinių metrų Belgijos karaliaus rūmai gali tapti pabėgėlių namais. Ukrainiečiams užplūdus atokesnes valstybes, čia susiduriama su didžiulėmis problemomis.

Belgijos karališkoji šeima pasakoja, kad tokiu savo žingsniu ragina ir kitus piliečius priglausti nuo karo bėgančius žmones į savo namus, nes esą karalystei po kelių savaičių gali nutikti taip, kad jai teks priimti beveik 200 tūkst. ukrainiečių.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Humanitarinė krizė tokia, kad jau du kartus viršija 2015 ir 2016 metų srautus. Štai Lenkijoje migrantų skaičius artėja prie tokio, kiek gyventojų yra Lietuvoje. Čekija skelbia, kad jos teritorijoje situacija dar prastesnė – čia pabėgėliai nebetelpa.

LNK iliustracija.

Matant karo eigą, Jungtinės Tautos planuoja, kad tai – ne pabaiga. Artimiausiomis savaitėmis daugiau nei keli milijonai žmonių yra pasiruošę bėgti iš Ukrainos.

Europos Komisijos vadovė teigia, kad Europos Sąjunga pasiruošusi priimti visus pabėgėlius iš karo siaubiamos Ukrainos, o tam valstybėms leis naudoti dešimtis milijardų eurų.

„Europos Komisija pristato programą „Care“. Šis piniginis paketas leis valstybėms statyti pabėgėliams priėmimo centrus, laikinas ligonines, mokyklas ar darželius, padės įsilieti į darbo rinką, mokytis kalbų“, – sakė  Ursula von der Leyen.

Pinigai galės būti naudojami ir šeimoms, kurios priima ukrainiečius. Visgi suma yra perkelta iš Sanglaudos, kitaip žinomos kaip Europos Sąjungos regionams skiriamo biudžeto – tų pinigų, kurie buvo skirti mažinti atskirtį tarp miestų ir kaimų, gerinti infrastruktūrą.

Eurokomisarė sanglaudai ir reformoms Elisa Ferreira neslepia, kad kai kurios lėšos bus naudojamos iš tų, kurios buvo suplanuotos atsigauti ekonomikai po COVID-19 pandemijos. 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasLNK turinysBelgijapabėgėliai iš Ukrainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių