Kaip žlugs Amerika

Rusijos akademikas Igoris Panarinas jau visą dešimtmetį prognozuoja, kad 2010 m. JAV subyrės. Iki šiol mažai kas kreipė dėmesį į jo teoriją, bet pastaruoju metu profesoriaus vardas vis dažniau minimas žiniasklaidoje.

Niujorkas – Europai, Aliaska – Rusijai

I.Panarinas prognozuoja, kad didžiulė imigracija, ekonominis nuosmukis ir moralinė degradacija Jungtines Valstijas įstums į gilią krizę. Tuomet turtingesnės valstijos atsisakys atiduoti pinigus federalinei valdžiai ir atsiskirs nuo valstybės. Socialiniai neramumai lems pilietinį karą ir tuomet JAV pagal etnines ribas suskils į šešias dalis. Mokslininkas netgi tiksliai žino laiką – tai turėtų įvykti 2010 m. birželio pabaigoje arba liepos pradžioje.

Pasak I.Panarino, dabartinė Kalifornija taps naujos Kalifornijos respublikos branduoliu. Ji arba bus įtraukta į Kinijos sudėtį, arba taps priklausoma nuo Pekino. Naujoji Teksaso respublika atiteks Meksikai, Centrinė Šiaurės Amerikos respublika – Kanadai. Vašingtonas ir Niujorkas taps Atlanto Amerikos dalimi. Šis darinys galėtų prisijungti prie ES. Havajai turėtų atitekti Japonijai arba Kinijai, o Aliaska – Rusijai.

"Galime pagrįstai reikalauti Aliaskos, nes ji ilgą laiką buvo Rusijos imperijos dalis", – sakė mokslininkas, su paslaptinga šypsena žiūrėdamas į Beringo sąsiaurio, skiriančio Aliaską nuo Rusijos, palydovinę nuotrauką, kuri kabo ant jo kabineto sienos.

Naujausiuose interviu žiniasklaidai I.Panarinas JAV užsienio skolą pavadino finansine piramide, prognozavo, kad Kinija ir Rusija iš Vašingtono atims pasaulio finansinio reguliuotojo vaidmenį. Apie amerikiečiams viltį įkvėpusį naująjį prezidentą Baracką Obamą mokslininkas irgi kalba skeptiškai: "Atėjus pavasariui paaiškės, kad stebuklų nebūna."

Slaptųjų tarnybų mokykla

Kaip dauguma aukščiausių Rusijos pareigūnų, I.Panarinas ilgą laiką dirbo KGB. Savo kabineto Maskvoje sienas jis papuošė Federalinės saugumo tarnybos, KGB įpėdinės, emblemomis. Ant baldų stovi gausybė dvigalvių erelių statulėlių – carinės Rusijos simbolių.

Posovietinėje Rusijoje I.Panarinas gavo politikos mokslų daktaro laipsnį. Jis studijavo JAV ekonomiką, dirbo Federalinėje vyriausybinių ryšių ir informacijos agentūroje, kuri išaugo į atskirą įtakingą specialiąją tarnybą. Ten ekspertas ruošė strategines prognozes prezidentui Borisui Jelcinui.

1998 m. rugsėjį I.Panarinas konferencijoje Lince keliems šimtams kolegų iš užsienio pirmą kartą pristatė savo teoriją apie JAV žlugimą.

"Kai paspaudžiau mygtuką ir ekrane pasirodė suskilusių Jungtinių Valstijų žemėlapis, šimtai žmonių net aiktelėjo iš nuostabos. Jie nenorėjo tuo tikėti", – prisiminė profesorius. Bet, pasak jo, po pristatymo kolegos apspito jį, prašydami autografų ant šio žemėlapio kopijos.

Antiamerikietiškos nuotaikos stiprėja

I.Panarino teorija Rusijoje vis plačiau diskutuojama. Neseniai jis išdėstė ją per apskritojo stalo diskusiją Užsienio reikalų ministerijoje. Mokslininko idėjomis remiasi ir kiti Rusijos ekspertai. Transliuodamas jo interviu valstybinis kanalas "Rossija" įterpdavo reportažus apie minias amerikiečių benamių, eilėse laukiančių nemokamos sriubos. I.Panariną mėgsta kalbinti ir anglų kalba transliuojamas Kremliaus propagandos kanalas "Russia Today".

"I.Panarinio apokaliptinė vizija atspindi ryškias antiamerikietiškas nuotaikas šiandienėje Rusijoje, – teigė garsus Rusijos žurnalistas Vladimiras Pozneris. – Šiandien jos stipresnės, nei buvo Sovietų Sąjungos laikais."

Tačiau pats skandalingas mokslininkas neigė, kad jaučia antipatiją amerikiečiams, piešdamas jiems liūdną ateitį.

"Dabar yra 45–55 proc. tikimybė, kad Jungtinės Valstijos suskils, – dėstė mokslininkas. – Kai kas galėtų tuo pasidžiaugti. Bet Rusijai tai nepalankus scenarijus. Jos ekonomika labai nukentėtų, nes smarkiai priklauso nuo dolerio ir prekybos su JAV."

I.Panarinas pripažįsta, kad dalis žmonių juokiasi iš jo teorijos. Bet mokslininką įkvepia prancūzų istorikas ir politologas Emmanuelis Toddas, kuris išpranašavo Sovietų Sąjungos žlugimą iki šio istorinio momento likus penkiolikai metų. "Tuomet, 1976-aisiais, visi iš jo juokėsi", – reikšmingai tarė I.Panarinas.


Dosjė

50 metų I.Panarinas nėra mokslininkas atsiskyrėlis. Buvęs KGB analitikas Rusijos užsienio reikalų ministerijos akademijoje ruošia būsimus diplomatus. Jis dažnai kviečiamas į priėmimus Kremliuje, publikuoja knygas ir reiškiasi žiniasklaidoje kaip JAV ir Rusijos santykių ekspertas. I.Panarino prognozės labai patinka Kremliui, kuris kaltina Vašingtoną dėl visų pasaulio bėdų, pradedant konfliktu Artimuosiuose Rytuose ir baigiant finansų krize. Mokslininko pažiūros atitinka ir paties Kremliaus teoriją, kad Rusija atsigavo po praėjusio dešimtmečio sukrėtimų ir vėl tapo viena pagrindinių žaidėjų tarptautinėje arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių