JT Saugumo Taryba nesutaria dėl atsako į koronaviruso krizę

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba (JTST), kuri dėl koronaviruso pandemijos neposėdžiavo jau 12 dienų, yra labai susiskaldžiusi dėl pasiūlytos deklaracijos apie krizę ir siūlymo balsuoti dėl vienokių ar kitokių dokumentų per „virtualius“ susitikimus“, pirmadienį pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Institucija atsidūrė aklavietėje, pasaulio lyderiams sunkiai sekantis kovoti su pandemija, besivaržančioms JAV ir Kinijai įsitraukus į žodžių karą ir medicinos ekspertams prašant imtis vieningų veiksmų.

Nenuolatinė JTST narė „Pietų Afrika pirmoji atmetė [siūlomą deklaraciją]. Rusija ir Kinija anksčiau susidomėjo, bet vėliau irgi ją blokavo“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš šaltinių.

Praėjusios savaitės pabaigoje Estijos parengtame pasiūlymo projekte pabrėžiamas „didėjantis susirūpinimas dėl precedento neturinčio COVID-19 protrūkio pasaulyje, galinčio sukelti grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“.

Dokumente taip pat reikalaujama, kad pastangos suvaldyti pandemiją būtų „visiškai skaidrios“ – kai kas mano, kad tokia formuluotė yra aliuzija į JAV kritiką dėl vyriausybės slapumo Kinijoje, kur atsirado virusas.

„Saugumo Tarybos narės ragina valstybes nares skirti daugiau dėmesio pagalbai tiems, kas yra labiausiai pažeidžiami ir mažiausiai apsaugoti nuo viruso, taip pat nepaprastoje humanitarinėse padėtyje atsidūrusiems žmonėms“, – rašoma projekte, su kuriuo susipažino AFP.

Jame priduriama, kad „nė viena šalis negali pasisekti sėkmės viena“.

JT Saugumo Tarybos deklaracijai priimti ir paskelbti būtinas visų 15 valstybių narių palaikymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių