JT leido imtis visų būtinų priemonių kovai su „Islamo valstybe“

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį įgaliojo šalis „imtis visų būtinų priemonių“ kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), paskelbusi rezoliuciją, kuri buvo vienbalsiai priimta, praėjus savaitei po pražūtingų atakų Paryžiuje.

Rezoliucijoje, kurios projektą pateikė Prancūzija, visos JT narės raginamos „padvigubinti ir koordinuoti savo pastangas, kad būtų užkardytos ir numalšintos teroristų atakos“, vykdomos IS ir kitų ekstremistų grupuočių, susijusių su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pasveikino Saugumo Tarybos sprendimą, sakydamas, kad ši rezoliucija „padės mobilizuoti valstybes eliminuoti „Daesh“ (IS)“, prisiėmusią atsakomybę dėl Paryžiuje įvykdytų atakų, nusinešusių 130 gyvybių.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas), savo ruožtu, dar sakė, kad šalys dabar turėtų rasti konkrečių būdų, kaip sustiprinti šią kovą – „arba kariniais veiksmais, arba ieškodamos politinių sprendinių, arba kovodamos prieš teroristų finansavimą“.

Naujoji rezoliucija nesuteikia jokio teisinio pagrindo kariniams veiksmams ir nėra pagrįsta JT chartijos 7-uoju straipsniu, leidžiančiu jėgos panaudojimą.

Tačiau Prancūzijos diplomatai tvirtina, kad šis dokumentas suteiks svarbų tarptautinį politinį palaikymą kampanijai, kuri buvo suintensyvinta prieš IS po atakų Paryžiuje lapkričio 13-ąją.

„Ši rezoliucija yra veiksmingas tarptautinis ISIL keliamos grėsmės pripažinimas“, – sakė Didžiosios Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas (Metjus Raikroftas), pirmininkaujantis Tarybai šį mėnesį.

Pasak britų pasiuntinio, tai „raginimas veikti“ šalims narėms ir prisidėti prie tarptautinių pastangų kovoje su IS.

Dokumente raginamos šalys narės, „turinčios pajėgumų taip veikti, imtis visų būtinų priemonių, pagal tarptautinę teisę ... ISIL, dar vadinamo „Daesh“, kontroliuojamoje teritorijoje Sirijoje ir Irake“.

POLITINIS KREIPIMASIS

Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pabrėžė, kad ši rezoliucija yra „politinis kreipimasis“, kuris „nekeičia teisinio pagrindo“ šalims, kovojančioms su terorizmu.

Prancūzija ėmėsi pastangų užsitikrinti JT palaikymą po to, kai Rusija pateikė atnaujintą kitos rezoliucijos projektą, raginantį kovoti su „Islamo valstybe“ – su sąlyga, kad tam pritars Sirijos vyriausybė.

Maskvos tekstą atmetė JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija, atsisakančios bendradarbiauti su Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu, kurį jos kaltina kurstant ekstremizmą savo brutaliais veiksmais.

Naujoji rezoliucija, kurioje IS vadinama „pasauline ir precedento neturinčia grėsme tarptautinei taikai bei saugumui“, ragina imtis sankcijų ir kviečia šalis padidinti savo pastangas, kad būtų sustabdytas į Iraką ir Siriją plūstančių užsieniečių kovotojų srautas.

Rezoliucija „nedviprasmiškai ir kuo griežčiausiai smerkia šiurpias teroristines atakas“ Paryžiuje ir Beirute, taip pat mini šiais metais įvykdytus smurto išpuolius Tunise, Turkijoje ir Egipte.

Prancūzija šio dokumento juodraštį pateikė ketvirtadienį ir stengėsi, kad 15 narių turinti Saugumo Taryba kuo greičiau jį priimtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių