JT ekspertai smerkia lėtą Libano aktyvisto nužudymo tyrimo pažangą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų teisių ekspertai ketvirtadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl lėto Libano intelektualo Lokmano Slimo nužudymo prieš dvejus metus tyrimo tempo ir pareikalavo, kad Beirutas patrauktų atsakingus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

„Libano pareigūnai privalo visapusiškai ištirti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn šio baisaus nusikaltimo kaltininkus“, – sakė keturi nepriklausomi ekspertai.

„Skubaus ir veiksmingo tyrimo neatlikimas pats savaime gali būti laikomas teisės į gyvybę pažeidimu“, – pabrėžė jie.

58 metų L. Slimas, pasaulietinis aktyvistas, kilęs iš šiitų šeimos, buvo rastas negyvas savo automobilyje 2021 metų vasario 4 dieną, praėjus dienai po to, kai šeima pranešė apie jo dingimą.

Jo kulkų suvarpytas kūnas buvo rastas pietų Libane – Irano remiamo judėjimo „Hezbollah“, kurį jis labai kritikavo, tvirtovėje.

JT specialieji pranešėjai neteisminių egzekucijų, teisėjų ir advokatų nepriklausomumo, teisės į nuomonės ir saviraiškos laisvę bei žmogaus teisių gynėjų padėties klausimais savo pareiškime išreiškė pasipiktinimą, kad dar nenustatytas už L. Slimo nužudymą atsakingas asmuo.

„Lokmano Slimo mirties aplinkybių išaiškinimas ir atsakingų asmenų patraukimas atsakomybėn taip pat yra valstybės įsipareigojimo saugoti nuomonės ir saviraiškos laisvę dalis“, – sakė JT Žmogaus teisių tarybos paskirti ekspertai, kurie nekalba tarptautinės organizacijos vardu.

„Nebaudžiamumo kultūra ne tik suteikia drąsos L. Slimo žudikams, bet ir daro žlugdantį poveikį pilietinei visuomenei, nes siunčia gąsdinančią žinią kitiems aktyvistams, kad jie patys save cenzūruotų“, – sakė jie.

Ekspertai pabrėžė, kad nužudymų tyrimai turi būti „nepriklausomi, nešališki, greiti, išsamūs, veiksmingi, patikimi ir skaidrūs“.

„Iki šiol nacionalinės valdžios institucijos neparodė jokių požymių, kad vykdomas tyrimas atitinka atitinkamus tarptautinius standartus“, – perspėjo jie ir pareikalavo, kad valdžios institucijos paspartintų tyrimą ir „užtikrintų, kad atsakingi asmenys būtų nedelsiant patraukti atsakomybėn“.

„Pono Slimo šeimai turi būti sudarytos sąlygos greitai pasiekti teisingumą, tiesą ir tinkamą kompensaciją“, – sakė jie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių