B. Johnsonas ir vėl lankosi Kyjive

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį grįžo į Kyjivą su antru vizitu per kiek daugiau nei du mėnesius, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, pagyręs „ryžtingą“ Britanijos paramą jo šaliai.

„Daugybė šio karo dienų įrodė, kad Didžiosios Britanijos parama Ukrainai yra tvirta ir ryžtinga. Džiaugiuosi vėl matydamas didį mūsų šalies draugą Borisą Johnsoną Kyjive“, – rašė jis „Telegram“ ir pasidalijo vaizdo įrašu iš lyderių susitikimo prezidentūroje.

„Pone Prezidente, Volodymyrai, gera vėl būti Kyjive“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje parašė B. Johnsonas.

Vizitas įvyko kitą dieną po to, kai Ukrainoje viešėjo didžiųjų Europos Sąjungos valstybių vadovai. Praėjus beveik keturiems mėnesiams po Rusijos invazijos pradžios, jie išreiškė paramą Ukrainos siekiui tapti kandidate į ES.

Anksčiau penktadienį Europos Komisija pasiuntė stiprų solidarumo su Ukraina simbolį, paskelbusi, kad siūlo Bendrijos lyderiams suteikti Ukrainai ir Moldovai kandidačių į ES statusą.

Užsitikrinusi oficialų kandidatės statusą Ukraina galės pradėti veikiausiai ne vienus metus truksiantį stojimo procesą. Gautinį sprendimą dėl kandidatės statuso suteikimo dar turės vienbalsiai patvirtinti Bendrijos šalių lyderiai birželio 23–24 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime.

Balandžio 9 dieną, praėjus dviem savaitėms po to, kai Rusijos kariuomenė buvo išstumta iš Ukrainos sostinės priemiesčių, B. Johnsonas tapo pirmuoju Didžiajam septynetui (G-7) priklausančios šalies vadovu, apsilankiusiu Kyjive.

Jis buvo nufilmuotas kartu su V. Zelenskiu vaikštinėjantis ištuštėjusiomis Kyjivo gatvėmis, o ukrainiečiai palankiai įvertino jo solidarumą, todėl prezidentas pareiškė, kad Britanijos parama Ukrainai „visiems laikams liks istorijoje“.

 

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisKijevasBorisas Johnsonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių